Zazwyczaj makrele wędzoną zjadamy po prostu z chlebem. Ale tym razem jakoś nikt nie chciał jej jeść więc postanowiłam ją w jakiś inny sposób przygotować i znalazłam doskonały przepis Macieja Kuronia na fajną sałatkę. Zrobiona i zjedzona:) Naprawdę dobra więc polecam:)
Składniki:
250g/8.8oz wędzonej makreli
1 średni ziemniak (około 200g/7oz) - ugotowany
4 jajka ugotowane na twardo (3+1)
2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
1/2 średniej cebuli
5 łyżek kukurydzy z puszki
1/2 szklanki śmietany
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rybę obrać ze skóry, oddzielić delikatnie od kości i podzielić na drobne cząstki (kostkę). Ziemniaka, ogórki, cebulę oraz 3 jajka pokroić w dość grubą kostkę. Dodać kukurydzę i wszystkie składniki dobrze wymieszać.
W osobnej miseczce lub garnuszku wymieszać wszystkie składniki na sos i polać nim sałatkę. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku (uważać na sól bo ryba jest dość słona) i schłodzić.
Przed podaniem udekorować pokrojonym jajkiem.
Polecam i smacznego!:)
moja mama jest maniaczką makreli;) podrzucę jej Twój przepis dla odmiany;)
ReplyDeleteNa pewno chodzi o 2-3 GŁÓWEK czosnku???
ReplyDeletePrzepraszam, GŁÓWKI :)
DeleteNo nie, chodzi o zabki! :) To by dopiero byl sosik czosnkowy ha :) Przepraszam za blad, juz poprawiam :) Pozdrawiam serdecznie! :)
Delete