Saturday, June 21, 2014

Najprostsze Lody Bananowe

English Version


Najprostsze z najprostszych, bez potrzeby używania wyspecjalizowanych sprzętów do produkcji lodów, jednoskładnikowe i po prostu idealne lody na upalne dni:) Oczywiście musicie lubić banany aby się nimi delektować:) Oficjalnie lato przybyło do nas i się zadomowiło na kilka miesięcy a więc warto spróbować:) Polecam i to bardzo!:)

Składniki:

banany (u mnie 5 sztuk) - im bardziej dojrzałe tym lepiej

Wykonanie:

Banany pokroić na małe plasterki i włożyć do woreczków foliowych typu zip-lock.




Włożyć do zamrażalnika i zostawić je tam aż będą całkowicie zamrożone (ja moje zostawiłam na całą noc ale wystarczy kilka godzin).
Następnie wyjąć z zamrażalnika, wsypać do blendera i zblendować aż będą całkowicie przypominały kremowe lody.



Podawać odrazu. Jeśli zostawicie je w zamrażalniku "na później" to niestety ściemnieją.


Polecam i smacznego!:)

Tuesday, June 10, 2014

Naleśniki na Mleku Kokosowym

English Version


Są mięciutkie i bardzo delikatne, tak że trudno je nawet przewracać na patelni podczas smażenia. W smaku rewelacyjne. Delikatnie wyczuwalny kokos ale nie aż tak, aby ktoś kto nie wie, że tam mleko kokosowe jest, wykrzyknął: wow naleśniki kokosowe:) Dlatego też nazwałam je naleśnikami z mlekiem kokosowym a nie kokosowymi:) Polecam bo warto zrobić!:) Jak to mówią rozpływają się w ustach:)


Składniki (na 6 sztuk):

2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki kremówki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła - rozpuszczonego
2 1/4 szklanki mąki pszennej

olej do smażenia (opcjonalnie, można też na suchej patelni)

Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy jajka, cukier, sól, wanilię oraz masło. Mieszamy małą trzepaczką lub po prostu łyżką. Na końcu dodajemy mąkę (stopniowo tak aby otrzymać masę o odpowiedniej konsystencji).



Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z odrobiną oleju, patelnia o średnicy 28cm/11inch) i wlewamy ciasto (około 2/3 szklanki na jeden naleśnik). Smażymy z obu stron na rumiano.


Naleśniki są delikatne i czasami trudno je odwrócić na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi dodatkami, dżemem, serkiem czy bitą śmietaną.


Polecam i smacznego!:)