Powinno być 40 ząbków czosnku! Ja miałam dokładnie 34:) Kurczak dla tych co to lubią czosnek:) A właściwie bardzo lubią:) Kurczak jest naprawdę czosnkowy i jak dla mnie super!:) Po upieczeniu może nie wygląda jakoś bardzo reprezentacyjnie ale za to smakuje pysznie!:) Najbardziej smakował mi z kawałkiem chleba, na którym to rozsmarowałam sobie upieczony czosnek, sos który powstaje podczas pieczenia też jest rewelacyjny...no pycha po prostu!:) Polecam dla wszystkich wielbicieli czosnku!:)
Na podstawie przepisu Iny Garten ale zrobiony całkowicie inaczej:)
Składniki:
1 kurczak
1 cebula
30-40 ząbków czosnku
sól, pieprz, papryka w proszku
1 1/2 szklanki białego wina
sok z 1/2 pomarańczy
kilka gałązek tymianku
parę łyżek oleju lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na osiem części. Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy przyprawami.
Cebulę siekamy i wrzucamy razem z ząbkami czosnku na rozgrzany olej. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i będzie miękka i przeźroczysta.
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec kurczaka.
Na tej samej patelni obsmażamy kawałki kurczaka, z każdej strony aż się ładnie zrumieni.
Kawałki kurczaka przekładamy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Dodajemy wino, sok z pomarańczy oraz tymianek.
Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-205C/400F. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut (ostatnie 15-20 minut bez przykrycia).
Serwujemy.
Polecam i smacznego!:)
ojej - lubię czosnek, ale czy aż tak;)
ReplyDeleteHahaha Monika ja tez tak pomyslalam jak ten przepis zobaczylam! :) Ale warto zrobic bo jednak jest to kurczak z czosnkiem a nie czosnek z kurczakiem :)))
DeleteWspaniały przepis i pięknie Ci wyszedł! Juz same fotografie powodują u mnie ślinotok, bo my wszyscy UWIELBIAMY czosnek! A ten na chlebku to mnie szczególnie zachęcił. Zrobiłaś mi wielką przyjemność tym przepisem, Marzyniu :-)
ReplyDeleteMarzyniu ciesze sie bardzo ze Ci taka przyjemnosc zrobilam!:) I bardzo dziekuje za mile slowa! :)
Delete