English Version
Pleśniak jak malowany:) Przez niektórych zwany też skubaniec. Świetne ciasto, które można zrobić z różnymi owocami albo po prostu wykorzystać konfiturę. Najlepszy z jakimiś kwaśnymi owocami jak, np. rabarbar. I właśnie z rabarbarem go Wam dziś polecam. Nie mogłam się jednak oprzeć i dorzuciłam jeszcze truskawki. Wyszło pysznie! Polecam!:) Aby piana taka okazała wyszła, piekłam ciasto najpierw w niższej temperaturze aby białka się podsuszyły a później zwiększyłam temperaturę i dopiekłam ciasto do końca. Spróbujcie!:)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
226g/8oz/2 sticks masła
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
szczypta soli
około 250g/8.8oz rabarbaru
około 250g/8.8oz truskawek
3 łyżki cukru
4 białka
1 szklanka cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, zasypać trzema łyżkami cukru i odstawić.
Truskawki umyć, odszypulkować i pokroić na mniejsze kawałki.
Zagnieść kruche ciasto z podanych składników (bez kakao). Śmietanę dodajemy na samym końcu jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie chciało się zlepić w kulę. Dużo zależy od rodzaju mąki, którą używacie. Ja czasami w ogóle nie dodaję śmietany a czasami muszę dodać aż trzy łyżki aby ciasto było OK.
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej wrobić kakao. Każdą część zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę (można też zrobić ciasto dzień wcześniej).
Białka wlać do miski, dodać cukier. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Na małym ogniu, cały czas mieszając (to ważne!!!), rozpuszczamy cukier w białkach. Trwa to około 2 minuty, białka będą ciepłe i lekko spienione. Następnie miskę zdejmujemy z garnka i ubijami białka na sztywną i lśniącą pianę.
Tortownicę o średnicy 26cm/10inch wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Na dno ścieramy na tarce jedną część jasnego ciasta.
Następnie układamy owoce (wcześniej należy odlać sok, który się nagromadził w misce z rabarbarem).
Na owoce ścieramy na tarce ciemne ciasto, następnie wykładamy pianę i na górę ścieramy drugą część jasnego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 160C/320F i pieczemy w nim ciasto przez 20 minut. Następnie podkręcamy temperaturę piekarnika do 180C/355F i pieczemy kolejne 30-35 minut (ale sprawdzajcie ciasto aby się nie spiekło za bardzo bo dużo zależy od piekarnika). Następnie piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim ciasto aż wystygnie.
Wyjąć, zdjąć obręcz tortownicy, wyjąć ciasto i delikatnie odkleić papier.
Kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)