English Version
To kurczak dla wszystkich, którzy chcą się zaręczyć!:) Podobno działa!:) Nie wiem, nie mam jak sprawdzić czy działa czy nie bo dawno już zaręczyny mam za sobą:) Ale jeśli ktoś z Was przetestuje i potwierdzi jego magiczną moc to proszę się podzielić tą dobrą wiadomością!:)))
Oryginalnie twórcą przepisu była Kim Bonnell z magazynu Glamour. W 1982 roku dała przepis swojej asystentce, która przygotowała kurczaka zgodnie z podanym przepisem dla swojego chłopaka. Kilka dni później oświadczył się i został jej narzeczonym. Asystentka przepis przekazała dalej i wkrótce kolejne panie korzystając z niesamowitych właściwości cytrynowego ptaka usidlały swoich chłopaków!:) Magazyn Glamour twierdzi, że już ponad 70 par zaręczyło się dzieki temu przepisowi!:) Wierzyć czy nie wierzyć?
Na YouTube możecie sobie obejrzeć fajny filmik o nim:)
Co do samego kurczaka:) Smak ciekawy ale tylko jeśli podacie go z sosikiem!:) Spróbować warto chociażby dla jego ciekawej historii:))) Ja zrobiłam go zgodnie z przepisem Iny Garten z Food Network.
Składniki:
1 kurczak (około 2.5kg/5.5lb)
2 duże cytryny
2 duże cebule
1 cała główka czosnku
dobra oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć.
Cytryny pokroić na ćwiartki, główkę czosnku (bez obieranie) przekroić na pół.
Do środka kurczaka wsypać około 1 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Następnie włożyć do niego 2 ćwiartki cytryny oraz połówki czosnku.
Kurczakowi związać nóżki, włożyć do naczynia żaroodpornego, natrzeć oliwą, solą i pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić dość grubo w półplasterki. Włożyć razem z pozostałymi ćwiartkami cytryny do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać.
Wszystko to poukładać wokół kurczaka w naczyniu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C/425F przez około 1 godzinę i 15 minut - sprawdzać kurczaka bo może być gotowy wcześniej lub później, zależy od Waszego piekarnika (ja piekłam 1 1/2 godziny).
Następnie kurczaka wyjąć na deskę lub talerz, przykryć folią aluminiową i pozwolić mu "odpocząć" 10 minut.
Naczynie postawić na gazie (razem z cebulą i cytrynami). Można też wszystko przelać do garnka, dokładnie zeskrobując wszystko z naczynia. Dodać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Następnie dodać bulion, posypać mąką, wymieszać dobrze i pogotować chwilkę aż sos zgęstnieje.
Kurczaka poleca się podawać z cebulą, cytryną oraz ciepłym sosem. Ja natomiast sos przelałam przez sitko, wyrzuciłam cebule i cytryny i podałam tylko z sosem.
Kurczaka pokroić na kawałki. Świetnie smakuje z ryżem i sałatką.
Jest to też świetna propozycja na Walentynki, prawda???:)
Smacznego i polecam!:)