Jesienna, smaczna i zdrowa:) Prawdziwa bomba witaminowa więc przyda się na jesienne słoty gdy ryzyko, że złapie nas przeziębienie jest bardzo wysokie:) Polecam szczególnie do rybki ale z mięsem również idealnie się komponuje. Wypróbujcie bo warto:)
Składniki (dla 3-4 osób):
1/2 główki białej kapusty (około 400g/14oz)
1 duża marchewka
1 mała cebula
1 małe jabłko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Kapustę posiekać.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystko razem wymieszać, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i odstawić do lodówki na 15-30 minut.
W między czasie wymieszać wszystkie składniki na sos: olej, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny.
Wyjąć surówkę z lodówki, polać sosem, wymieszać i znów odstawić na jakieś 15 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić według indywidualnych upodobań.
Podawać z rybą lub mięsem.
Polecam i smacznego!:)
A przepis dodaję do akcji Durszlaka "Zwiększamy odporność".
Pewnie, że warto! Taka surówka to samo zdrowie:)
ReplyDelete...moj maz sie zachwycal a ja mimo ze nie lubie kapusty zajadalam z rozkosza....polecam ...nigdy nie komentuje ale p.Marzena zasluguje...
ReplyDeleteBardzo dziekuje za mile slowa! :) Ciesze sie bardzo ze smakowalo! :) Pozdrawiam serdecznie:)
Delete