Thursday, May 31, 2012

Łosoś w Tajskim Sosie Chilli (Thai Sweet Chilli Sauce)

English Version


W tym przepisie chodzi głównie o sos, który to raz zrobiwszy możecie wykorzystać do wielu innych dań, np. ja robiłam już kurczaka w tym sosie i smakował wyśmienicie:) Sos ten jest ostry ale trzeba użyć dobrych, świeżych papryczek. Najbardziej ostry jest tego dnia, w którym jest robiony, każdego następnego jest coraz mniej ostry a trzymać go możecie w lodówce nawet miesiąc!:) Przy jego robieniu uważajcie bo ostrość papryczek jest niesamowita! Razem z mężem kroiliśmy sobie te nasze papryczki tak aby do blendera wrzucić mniejsze kawałki i później ręką potarłam sobie nos a mąż dotknął oka i mówię Wam płacz był straszny!!! To naprawdę BOLI!:))) Możecie użyć papryczek razem z nasionkami wtedy sos będzie ostrzejszy, możecie dodać tylko trochę nasionek albo w ogóle - zasada jest prosta - im więcej nasionek tym ostrzejszy sos:) My wrzuciliśmy wszystkie nasionka i według mnie sos był suuuuper!:) Przepis znalazł mąż na stronie SheSimmers i odkąd go znalazł i zrobił po raz pierwszy, chce go przygotowywać co tydzień! Tak więc uważajcie bo on uzależnia!:)

Składniki (na 2 porcje):

2 filety z łososia
sól, pieprz, sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

3 duże ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chilli (Jalapeno lub Serrano)
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1/2 łyżki soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki wody

Wykonanie:

Filety z ryby umyć i lekko osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski i zalać sokiem z cytryny. Miskę przykryć i odstawić na jakieś pół godziny (albo dłużej).

Sos można przygotować wcześniej. Papryczki i czosnek z grubsza pokroić (ale można też wrzucić w całości do blendera). Ja zostawiłam wszystkie nasionka:)


Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i 2 łyżek wody, wkładamy do blendera i miksujemy.


Następnie przelewamy do małego garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak z 3 minuty, sos zacznie lekko gęstnieć a małe kawałki czosnku i papryczki zmiękną.


Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy to do gotującego się sosu. Mieszamy dobrze i gotujemy jeszcze około minuty.


Rybę wyjmujemy z marynaty. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Wkładamy rybę, zalewamy około 3-4 łyżkami sosu (na każdy filet) i smażymy około 2-3 minuty (zależy od grubości filetu). Następnie rybę obracamy, znów polewamy sosem, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy kolejne 2-3 minuty. Serwujemy odrazu z ryżem i ulubioną sałatką. Resztę sosu (bo zużyjecie około połowy z tego co przygotujecie z tych składników) przechowujemy w lodówcę, np. w słoiku.

Polecam i smacznego!:)

Tuesday, May 29, 2012

Kurczak w Sosie Barbecue

English Version


Bardzo smaczny kurczak w bardzo smacznym sosie:) Trochę bałaganu przy jego przygotowywaniu ale warto ubrudzić ręce:) Można go przygotować na grillu ale równie dobrze smakuje upieczony w piekarniku. Idealny do Waszej ulubionej sałatki grillowej lub po prostu podany z ryżem i ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Sos jest lekko ostry a kurak wychodzi soczysty i delikatny. Polecam!:) Przepis na sos pochodzi z książki "Dad's awesome grilling book" by Bob Sloan.

Składniki:

1 kurczak (średniej wielkości) lub kawałki kurczaka (np. nóżki)
sól, pieprz

Sos:
3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
1/2 szklanki ketchupu
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki melasy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu


Wykonanie:

Kurczaka umyć dobrze, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ja mam zazwyczaj 8-9 kawałków). Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos umieścić w misce i dobrze wymieszać. Następnie dokładnie obtoczyć kawałki kurczaka w przygotowanym sosie. Odłożyć, najlepiej na kilka godzin, do lodówki.


Piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 220C/425F przez około 1 godzinę 15 minut (zależy od piekarnika). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Z piekarnika:


Nóżki z grilla:


Polecam i smacznego!:)

Tuesday, May 22, 2012

Wafle z Galaretką

English Version


Bardzo smaczne i fajnie wyglądające wafelki:) Możecie sobie dobierać kolory jakie tylko chcecie i za każdym razem mogą być inne i z wyglądu i w smaku:) Jedyny minus jaki w nich znajduję to jak dla mnie bardzo czuć masło. Ale i tak są smaczne i moge polecić dla małych i dużych wielbicieli wafelków:) Przepis z Wielkiego Żarcia (lekko zmodyfikowany).

Składniki:

1 opakowanie wafli (150g/5.3oz)
226g/8oz masła (2 sticks)
1 szklanka kremówki (lub słodkiej śmietanki 30%)
1 galaretka (85g/3oz) - u mnie cytrynowa
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Masło, kremówkę oraz cukier umieścić w małym garnuszku i podgrzewać aż masło się rozpuści całkowicie.


Następnie wsypać galaretkę, wymieszać dobrze i zagotować.


Masę pozostawić do przestudzenia. Prawie zimną przekładać wafle.


Następnie wafle obciążyć, np. deską i miską i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.


Kroić i podawać.


Polecam i smacznego!:)

Saturday, May 19, 2012

Proste Ciasto z Rabarbarem

English Version


Naprawdę proste i naprawdę pyszne ciasto:) Coś pomiędzy puszystym biszkoptem a ciastem ucieranym. Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, od siebie dodałam tylko wanilię. Będzie też pyszne z truskawkami, jagodami, morelami lub innym ulubionymi owocami:) Jeśli zdecydujecie zrobić to ciasto z czymś innym niż rabarbar to proponuję zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki bo ciasto jest słodkie. Z rabarbarem taka ilość cukru jest OK bo on jest kwaśny ale z owocami, zwłaszcza bardziej słodkimi, według mnie będzie za słodkie. 

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

około 300-350g rabarbaru (u mnie 2 dość duże łodygi) + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar pokroić na małe kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru.


Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy miksera lub do garnka i zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do kwadratowej foremki, 20x20cm/8x8inch, ułożyć na górę pokrojony rabarbar i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez około 45 minut.



Posypać cukrem pudrem jak wystygnie, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)


Tuesday, May 15, 2012

Koktajl z Awokado

English Version


Bardzo dobry i zdrowy koktajl:) Ważne aby użyć bardzo dojrzałych owoców wtedy nie będzie problemu ze zmiksowaniem ich na jednolitą "papkę":) Mnie smakował bardzo, może i Wam posmakuje? Ja użyłam kefiru o smaku granatu ale równie dobrze można dodać zwykły kefir albo, np. truskawkowego. Granat dodał mu jednak dodatkowego, ciekawego posmaku:) Polecam do wypróbowania:) Po schłodzeniu będzie idealny na cieplejsze dni:)

Składniki (na 750ml):

1 1/2 dojrzałego awokado
1 mango (również mięciutkie powinno być)
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki kefiru (ja użyłam kefiru o smaku granatu)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować aż powstanie jednolita masa o konsystencji dość gęstego kremu. Gdyby było dla Was za gęste to można dodać więcej kefiru lub mleka. Można podawać odrazu lub schłodzić w lodówce.


Polecam i smacznego!:)

Saturday, May 12, 2012

Knedle z Truskawkami

English Version


Naszła mnie ochota na knedle i tym razem postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu znalazłam na Wielkim Żarciu. Łatwość tego przepisu polega na tym, że nie trzeba się zastanawiać ileż to mąki dodać aby ciasto było OK:) Po prostu wypełniamy puste miejsca mąkami i zagniatamy ciasto. Lubię tak:) Prosto i smacznie. Podobnie jak moje kluski śląskie:) Polecam!:)

Składniki (na około 30-32 knedle):

1 1/2kg/3.3lb ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 żółtko
około 750g/1.6lb truskawek
sól
cukier

parę łyżek roztopionego masła oraz cukier do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odciedzić i zmielić lub ugnieść tłuczkiem. Wystudzić po czym włożyć do miski. Uklepać w misce tak aby powierzchnia była płaska. Podzielić na ćwiartki. Wyjąć dwie naprzeciwległe ćwiartki i odłożyć.


W jedną ćwiartkę wsypać mąkę pszenną a w drugą mąkę ziemniaczaną. Wyrównać.


Dodać żółtko i pozostałe dwie ćwiartki ziemniaków i zagnieść jednolite ciasto. Można to zrobić mikserem.


Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić a małe zostawić w całości.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą uformować w wałek o średniki około 5.5cm/2inch. Pokroić wałek na plasterki o grubości około 2cm/ 3/4 inch.


Każdy plasterek lekko rozpłaszczyć, położyć na nim truskawkę, posypać cukrem (około 1/4 łyżeczki na jedną kluseczkę) i uformować w kuleczkę.



Gotować knedle w osolonej wodzie. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzechnię.


Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem lub z przyrumienioną bułką tartą.


Smacznego i polecam!:)

Saturday, May 5, 2012

Biszkopt Jasny

English Version


Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, wielokrotnie wypróbowany, jasny biszkopt. Jest to przepis, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze sie udaje i zawsze smakuje wyśmienicie, nie ważne do czego akurat jest mi potrzebny. Do wszelkiego rodzaju tortów i torcików, ciast z kremami czy bitą śmietaną. Świetny zarówno po nasączeniu jak i bez. Wilgotny, sprężysty o pięknym kolorze i zawsze taki wysoki jak potrzebuję. Póki co idealny dla mnie:) Jeśli znajdę kiedyś inny, lepszy lub równie dobry przepis to opublikuję:) A na razie przedstawiam Wam mój idealny biszkopt:) Podaję tutaj składniki na kilka różnej wielkości foremek aby było Wam łatwiej piec:) W takich proporcjach biszkopt w tortownicy kroję tak aby otrzymać 3 blaty ciasta. 
Polecam do wypróbowania:) Przepis jeszcze od mojej Mamy:)

Składniki:

Tortownica 20cm/8inch oraz blaszka 23x32cm/9x13inch (jeśli potrzebujecie jeden blat ciasta):
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki oleju
szczypta soli

Tortownica 23cm/9inch oraz blaszka 23x32cm/9x13inch (jeśli potrzebujemy dwa blaty ciasta):
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek oleju
szczypta soli

Tortownica 26cm/10inch oraz blaszka 23x32cm/9x13inch (jeśli potrzebujemy trzy blaty ciasta):
9 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe (8g/0.28g każdy) lub 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
9 łyżek oleju
szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Najlepiej zrobić to mikserem.


Wciąż ubijając stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy lub ekstrakt.


Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać. Mikser wyłączyć. Do ubitych jajek dodać przesiane mąki. Znów robimy to stopniowo, dodając najpierw 1/3 mąki i delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Tak aby nie było grudek mąki ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Powtórzyć z pozostałą mąką.


Na końcu dodajemy olej. Ja dodaję po 2 łyżki i mieszam delikatnie drewnianą łyżką i powtarzam czynność aż dodam całą zalecaną ilość oleju.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy (ja zawsze psikam foremkę PAM non-stick i polecam bardzo bo ciasto po upieczeniu samo "wyskakuje" z foremki):) Czasami wykładam tortownicę papierem do pieczenia lub pergaminem ale robię to tylko wtedy gdy jest ryzyko ze moje ciasto "ucieknie" z niej:)


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez (w zależności od wielkości foremki):

Tortownice:
20cm/8inch - około 30-35 minut
23cm/9inch - około 40-45 minut
26cm/10inch - około 50-55 minut

Forma prostokątna:
23x32cm/9x13inch - około 45-60 minut (w zależności od wielkości)

Następnie wyjąć biszkopt z piekarnika, chwilkę przestudzić w foremce (około 5-10 minut), po czym wyjąć na kratkę i wystudzić całkowicie. Jeśli używacie papieru do pieczenia należy go zdjąć przed wyłożeniem ciasta na kratkę.
Następnie biszkopt przekroić na tyle części ile potrzebujecie i robić z nim co tylko potrzebujecie:)


Polecam i smacznego!:)

Wednesday, May 2, 2012

Ciasto Snickers

English Version


Ciasto jak batonik:) Jest wiele różnych przepisów na to ciasto ale mnie najbardziej odpowiada właśnie ten. Robiłam go już kilka razy i zawsze super smakowało i pięknie się prezentowało. Mięciutki biszkopt, chrupiące orzeszki w środku no i przepyszny, delikatny krem waniliowy i kakaowy. Pycha! Polecam bo warto wypróbować:) Przepis z notatek mojej Mamy:)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy (8g/0.28oz)
6 łyżek oleju
szczypta soli

Ciasto Orzechowe:
250g/8.8oz orzechów włoskich - dość grubo pokrojonych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz)
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g/10.5oz/2 sticks+4 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżki kakao

Polewa:
2 czekolady (100g/3.5oz każda) gorzkie, mleczne lub inne ulubione
200 ml kremówki
1 łyżka złotego syropu lub miodu

Wykonanie:

Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i ubijać po każdym dodaniu. Po czym dodawać po jednym żółtku znów ubijając po każdym dodaniu. Dodać cukier waniliowy lub ekstrakt.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać do miski. Wyłączyć mikser i wsypać około 1/3 przesianej mąki. Wymieszać delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Powtórzyć z pozostałymi 2/3 częściami mąki. Następnie dodać olej i znów delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej też zrobić to stopniowo dodając po 2 łyżki oleju i mieszać po każdym dodaniu). Ciasto wlać do przygotowanej, natłuszczonej foremki 23x32cm/9x13inch. Piec w 180C/360F przez około 45-50 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i przekroić na pół.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Po czym dodać resztę składników (najlepiej przesiać mąki i proszek) i wszystko dobrze wymieszać (łyżką).


Przełożyć do natłuszczonej foremki 23x32cm/9x13inch. Piec w 180C/360F przez około 30-35 minut. Wyjąć, wystudzić.



Przygotować krem:
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodać do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszać dobrze. Wlać je na gotujące się mleko. Mieszając zagotować (uważać aby się nie przypaliło). Tak przygotowany budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć (najlepiej mikserem) i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Całą masę podzielić na połowę. Do jednaj części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao. Wymieszać dobrze.

Składamy ciasto:
Jedną część biszkoptu układamy na deseczce lub dużym talerzu. Smarujemy kremem kakaowym.


Następnie układamy na górę ciasto orzechowe. Smarujemy masą waniliową i przykrywamy drugą połową biszkoptu.



Całość polewamy polewą czekoladową. Można też zostawić troszkę masy kakaowej i posmarować nią wierzch ciasta po czym posypać go posiekanymi orzechami.


Aby zrobić polewę wrzucamy posiekaną czekoladę do garnuszka, wlewamy kremówkę i dodajemy syrop lub miód. Garnuszek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy aż powstanie gęsty, czekoladowy sos. Polewamy ciasto jak troszkę przestygnie.


Polecam i smacznego!:)