Pyszne i zdrowe bułeczki. Są mięciutkie i puszyste w środku. Dla miłośników zdrowego odżywiania ale nie tylko:) Pasują zarówno do słodkich dodatków jak dżem czy marmolada jak i do wędliny czy sera. Ja uwielbiam je z serkiem kremowym (whipped cream cheese) i pomidorem lub ogórkiem. Wspaniałe po prostu!
Można je rownież zamrozić.
Przepis Bajaderki znaleziony na Moje Wypieki.
Można je rownież zamrozić.
Przepis Bajaderki znaleziony na Moje Wypieki.
Składniki na 12 bułeczek:
1/2 szklanki płatków owsianych*
1-2 łyżki miodu (dałam 2)
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wrzącej wody
Do dużej miski wsypać płatki, sól, dodać miód i masło i zalać wszystko wrzącą wodą. Wymieszać dobrze i odstawić na chwilę do wystudzenia.
Ponadto potrzebujemy:
1 czubatą łyżeczkę drożdży suchych (około 7g - ja dałam 1,5 łyżeczki)
3 łyżki letniej wody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dałam otręby owsiane**)
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej (dałam mąkę pszenną chlebową)
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka
do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej (nie gorącej) wodzie, odstawić na 5 minut po czym dodać do płatków. Wsypać obie mąki oraz siemię/otręby i zagnieść jednolite ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny (czasem krócej czasem dłużej - powinno podwoić swoją objętość).
Następnie ciasto przełożyć na blat i lekko odgazowac (uderzając w nie lekko ręką i zostawiając na 5 minut aby odpoczęło).
Po czym dzielimy ciasto na 12 równych części i formujemy bułeczki. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200C (395F), przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.
Polecam i smacznego!:)
*Rolled Oats (do kupienia w każdym markecie, np. Lucky)
**Oat Bran (j.w.)