Bardzo dobra propozycja na obiad. Schabowe troszkę inaczej:) Najlepiej smakują podane z makaronem ale polecam również z ziemniakami i Waszą ulubioną sałatką.
Mięsko wychodzi bardzo delikatne i kruche - po prostu pyszne:) U mnie w domu wszystkim zawsze smakują:) Spróbujcie!
Mięsko wychodzi bardzo delikatne i kruche - po prostu pyszne:) U mnie w domu wszystkim zawsze smakują:) Spróbujcie!
Składniki (dla 8 osób)*:
8 kotletów schabowych bez kości
około 1 litra bulionu (może być z kostki)
groszek zielony (ja używam mrożonego) - około 6-7 garści
1 puszka (452g/15oz) sosu pomidorowego
mąka do obtoczenia kotletów
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
ewentualnie 2-3 łyżeczki śmietany i 2 łyżeczki mąki do zabielenia sosu
Wykonanie:
Kotlety rozbić dość cienko tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano (krótko). Następnie przełożyć je do dużego rondla lub garnka (razem z tłuszczem, na którym się smażyły), zalać bulionem i dusić około 1 godziny. Dodać groszek oraz sos pomidorowy i dusić jeszcze około 10 minut.
Na koniec można sos zabielić - śmietankę rozrabiamy z mąką, dodajemy około 10 łyżek gorącego sosu i mieszamy dobrze a następnie wlewamy wszystko do garnka z mięsem, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy.
Na drugi dzień również smakuje bardzo dobrze.
Polecam i smacznego!
*w sumie zależy od apetytu :)