Ciasto idealne na upały:) W ogóle nie trzeba włączać piekarnika:) Idealne z różnymi owocami i za każdym razem może smakować inaczej i za każdym razem może wyglądać inaczej. Sami decydujecie o jego kolorze i smaku. Jest delikatne, piankowe i bardzo owocowe. Takie ptasie mleczko robiła moja mama:) A teraz przypomniała mi o nim Dorota z blogu Moje Wypieki, która właśnie takie ciasto ostatnio opublikowała. Ja robię je jednak troszkę inaczej. Używam zazwyczaj śmietanki-śnieżki (tak jak moja mama) ale wiem, że tutaj w US trudno o nią więc można również użyć heavy whipping cream i też smakuje doskonale:) Polecam na upalne dni (a wiele ich jeszcze przed nami!) więc warto wypróbować:)
Na powyższym zdjęciu ciasto zrobione z kremówką (heavy whipping cream).
Na powyższym zdjęciu ciasto zrobione z kremówką (heavy whipping cream).
Składniki:
biszkopty (lady fingers) lub vanilla wafers
1 opakowanie śmietanki-śnieżki lub 300ml kremówki (heavy whipping cream)
3 galaretki (2+1)*
owoce (dowolne, jakie lubicie i w ilości jaką lubicie)
Wykonanie:
Na spodzie tortownicy o średnicy 23cm (9in) układamy biszkopty (ciasno obok siebie aby nie wypłynęły jak wlejemy piankę). Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu natomiast kremówkę ubijamy na sztywno. 2 galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklanki gorącej wody, studzimy a następnie zimną i lekko już gęstniejącą (ale bez grudek) wlewamy do ubitej śmietanki - powoli, cały czas miksując na wolnych obrotach aby galaretka ładnie połączyła się ze śmietaną i nie było grudek. Następnie wylewamy tak przygotowaną piankę na biszkopty i wkładamy do lodówki aby stężała. Jak już nie jest płynna (nie musi być całkiem twarda) wyjmujemy i układamy na niej owoce (jakie chcemy i ile chcemy a można również zrobić bez owoców). Jedną galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli rozpuszczamy w 0.5 litra wody), studzimy i tężejącą wylewamy na owoce. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Po kilku godzinach jak galaretka na górze już jest twarda można ciasto kroić.
Polecam i smacznego!
*galaretki w pudełeczkach o pojemności 3oz/85g
ECH... TO PTASIE MLECZKO PRZEBIJA WSZYSTKIE WYPIEKI RAZEM WZIĘTE PONIEWAŻ JEST DOSKONAŁE!!!! GÓRE -KAŻDY MOŻE ZROBIĆ WEDŁÓG SWOICH UPODOBNIEŃ-TRUSKAWKI, MALINY, BANANY, POZIOMKI, WIŚNIE, CZAEREŚNIE, POPROSTU KTO CO LUBI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JA UWIELBIAM PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI, ALBO Z BANANEM:)WSPANIAŁE!!!!!!!!!!!!!!!!! WARTO!!!!!!!!!!!!! WARTO ZROBIĆ NAPRAWDE!!!!:)
ReplyDeleteECH... TO PTASIE MLECZKO PRZEBIJA WSZYSTKIE WYPIEKI RAZEM WZIĘTE PONIEWAŻ JEST DOSKONAŁE!!!! GÓRE -KAŻDY MOŻE ZROBIĆ WEDŁÓG SWOICH UPODOBNIEŃ-TRUSKAWKI, MALINY, BANANY, POZIOMKI, WIŚNIE, CZAEREŚNIE, POPROSTU KTO CO LUBI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JA UWIELBIAM PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI, ALBO Z BANANEM:)WSPANIAŁE!!!!!!!!!!!!!!!!! WARTO!!!!!!!!!!!!! WARTO ZROBIĆ NAPRAWDE!!!!:)
ReplyDeleteZgadza sie:) Co kto lubi:) Pełna swoboda:) Ja czasami robię dwukolorowe w większej tortownicy (26cm) i wtedy dopiero jest uczta:)
ReplyDelete