Ciasto dla wszystkich mieszkańców Ameryki oraz innych zakątków świata gdzie trudno znaleźć polski twaróg:) Sernik wyszedł naprawdę dobry:) Serek philadelphia możecie kupić wszędzie. Ma on dość specyficzny smak (jakby troszkę słony) plus zdecydowanie kremową konsystencję dlatego też trzeba się do niego przyzwyczaić:) Ja długo nie mogłam się do niego przekonać (po prostu mi nie smakował)! Ale teraz uśmiecham się do niego szeroko i eksperymentuje:) Ten sernik to taki właśnie eksperyment, który zakończył się sukcesem:) W dodatku szybko się go robi no i nie trzeba włączać piekarnika:)
Polecam do wypróbowania:)
Wysłane na akcję Sernikowo:)
Składniki:
1 1/2 szklanki pokruszonych ciastek digestive (to jakieś 15 ciastek o średnicy 7cm/2 3/4in)
6 łyżek roztopionego masła
1 opakowanie serka philadelphia (226g/8oz)
250 ml śmietany kremówki (heavy whipping cream)
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa (85g/3oz)*
1 galaretka (85g/3oz) o dowolnym smaku na górę ciasta
owoce (truskawki, jagody, itp.) - można też zrobić bez owoców
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy spód sernika. Ciastka digestive (lub inne zbożowe lub graham crackers) kruszymy na piasek (albo w food procesorze albo wałkiem w woreczku). Następnie dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy dobrze aby powstał mokry piasek.
Tortownicę o średnicy 23cm/9in wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i całą masę ciasteczkową wciskamy w jej dno i boki (nie za wysoko - około 1-2cm). Wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowywania masy serowej.
Na zewnątrz również warto obłożyć tortownicę folią aluminiową bo masa serowa czasami lubi troszkę wypływać.
Galaretkę cytrynową lub pomarańczową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i studzimy do zimna (powinna się nawet lekko zaczynać ścinać).
Serek philadelphia ucieramy z cukrem pudrem aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (5-8 minut). Dodajemy ekstrakt (cyrtynowy jeśli używamy galaretki cytrynowej a pomarańczowy gdy dodajemy galaretkę pomarańczową).
Śmietanę ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu po czy dodajemy do ubitego serka i delikatnie mieszamy. Mikser włączamy na małe obroty i teraz powoli cały czas miksując wlewamy galaretkę (małą strużką). Mieszamy aż się wszystko połączy i wylewamy masę na spód ciasteczkowy. Na górę układamy owoce (u mnie truskawki).
Na górę wylewamy drugą galaretkę (rozpuszczoną już w zalecanej na opakowaniu ilości wody). Wkładamy do lodówki na minimum 3-5 godzin a najlepiej otwierać i podawać dopiero na drugi dzień.
Polecam i smacznego!:)
*do serka philadelphia najlepiej pasują cytrusy (cytryna czy pomarańcza) one bowiem łagodzą lekko ten jego słonawy smak ale można oczywiście użyć innej galaretki jeśli chcecie i wtedy można dodać ektrakt waniliowy do sernika
Wypróbowany. Fenomenalny! Dodałam galaratke limonkowa, bo nie było w domu cytrynowej lub pomarańczowej :) I zamiast w tortownicy, zrobiłam w szklanym naczyniu żaroodpornym. Nie trzeba go wykładać czy obkładać papierem. I użyłam malutkich truskawek, gdyż łatwiej się kroi ciasto i je je :D
ReplyDeleteCiesze sie bardzo ze smakowalo:))) Pozdrawiam!:)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteale cudeńko
ReplyDeleteprzepraszam, że pytam, ale czy na pewno ten sernik robi się tylko z 1 opakowania serka? czy to trochę nie za mało?
ReplyDeleteJa robie z jednego i jak dla mnie jest super:) Pozdrawiam:)
DeleteTo ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?
ReplyDeleteRobię już poraz kolejny :-) pycha!
ReplyDeleteRobię już poraz kolejny :-) pycha!
ReplyDeleteRobilam kilakrotnie z roznymi owocami I galaretkami, Jest przepyszny. Znika od razu! Swietny przepis. Dziekuje.
ReplyDeleteCiesze sie bardzo!!! ;)
ReplyDeleteCanada wita..w polskich sklepach mozna kupic sernik na zimno..ten serek w proszku plus jeden filadelfia daje mi doskonaly efekt..na spod daje pokruszone herbatniki .dwie roznego koloru galaretki.na pierwsza juz zastygnieta dodaje owoce,maliny,jezyny,truskawki itd i zalewam druga galaretka..Smacznego ! i najwazniejsze.mozna robic twarog z mleka homo 3.25 %..u mnie opakoeania koloru czerwonego..mleko do sloja,nastepnego dnia na galon mleka dajemy 2-3 czubate lyzki kwasnej smietany..(souer krem) wymieszac i zostawic w tem.pokojowej 3-5 dni.jak sie zacznie rozwarstwiac ta gesta czesc z gory przekladamy duza lyzka do durszlaka wylozonego czyms takie jak pieluszka lub rzadkim lnianym recznikiem..Ja z dwoch desek polaczonym zawiasem i uszytym worku ,zrobilem cos na rodzaj prasy..mozna dostac taka tkanine w sklepach ktore sprzedaja akcesoria do domowego wyrobow win..lub kupic online w Polsce..twarozek po nocnym odsaczeniu na durszlaku ( moze dostaniecie bardzo gesty ? z szczypiorkiem,cebulka smakuje doskonale..!! nadaje sie do sernikow !! kobiety sie zdziwia skad mi te gotoeanie...nigdy nie uzywam w kuchni zadnych miarek.ta smietana do mleka potrzebne bo homo mleko nie ma bakterii !!! dlatego bez smietany sie nie uda !,czekam na opinie !! dziadek z kanady.. zygmunt778@shaw.ca
ReplyDeleteWitam! Mam pytanie: mozna na ta mase serowa wylozyc dodatkowo druga, smietanowo-truskawkow? W sensie, czy one sie nie wymieszaja? Chce zrobic hybryde tego sernika z innym i nie mam pojecia, czy go w ten sposob nie zepsuje... Pozdrawiam!
ReplyDeleteMi chyba za niski wyszedl (ta czesc serowa) a blaszke mam 8,5 inch. Nie ubijalam mocno podczas dodawania galaretki ani gdy mieszalam smietane z serkiem. Mialam galaretke brzoskwiniowa i taki kolor mi wyszedl tez, pani jakiej uzyla by miec bialy? Ile cm ma u pani ta masa serowa? U mnie chyba nawet na pol wykalaczki nie jest, zastanawiam sie czy tak mialo byc. Robilam wszystko zgodnie z instrukcja :)
ReplyDeleteJezeli nie mam galaretki to ile uzyc zelatyny ??
ReplyDeleteMam pytanie wolałbym ten sernik na biszkoptach czy ktoś robił z biszkoptami ?
ReplyDeleteMozna zrobic na biszkoptach. Robila wiele razy i jest rownie pyszny! Pozdrawiam!
DeleteBrzmi pysznie! Dzięki za podzielenie się tym przepisem, na pewno będzie to strzał w dziesiątkę na kolejną imprezę lub spotkanie rodzinne.
ReplyDelete