Czyli makaron po chińsku:) Mimo, że sama wymyśliłam co do niego dodać i w jakiej ilości (zamiast korzystać z gotowego przepisu) wyszedł po prostu wyśmienity!:) Może nie jakiś całkowicie, tradycyjnie chiński ale naprawdę bardzo dobry:) Dla wszystkich wielbicieli chińszczyzny przepis idealny:) W składniki oczywiście zaopatrzyłam się w sklepie chińskim.
Polecam do wypróbowania:)
Składniki (dla 3-4 osób):
1lb/454g świeżego makaronu chińskiego (fresh chow mein noodles)
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku (rozgniecione)
1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno pokrojonego lub startego na tarce)
1 pęczek zielonej cebulki (biała część plus zielona do posypania)
1 garść sugar snap peas (około 75g/2.6oz)
1/2 czerwonej papryki (50g/1.7oz)
kilka pieczarek (około 75g/2.6oz) - 5-6 grzybków
kilka różyczek brokułów (75g/2.6oz)
200g/7oz tofu (extra firm)
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron włożyć na 2-3 minuty do gotującej się wody, zamieszać oraz odcedzić. Odłożyć na czas przygotowywania warzyw.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej. Dodać zmiażdżony czosnek oraz imbir i podsmażyć parę minut. Następnie dodawać kolejno warzywa: cebulkę (białą część), sugar snap peas, paprykę, pieczarki oraz brokuły i smażyć po każdym dodaniu 2-3 minuty - krótko aby warzywa nie rozgotowały się za bardzo. Tofu pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych warzyw. Następnie dodać makaron, wymieszać dobrze i podsmażyć minutkę.
W małym kubku wymieszać sosy: hoisin i sojowy oraz miód. Polać tym makaron z warzywami i tofu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć z 2-3 minuty i podawać posypane zieloną cebulką.