Thursday, July 29, 2010

Ciasto Czekoladowo-Bananowe


To jest ciasto dla prawdziwych czekoholików! Jeśli nie lubicie ciast mocno czekoladowych to radzę nie robić!:) Można też użyć czekolady z mniejszą zawartością kakao (moja miała 70% kakao no ale ja taką właśnie uwielbiam) i wtedy może będzie bardziej bananowe niż czekoladowe:) Ja w moim cieście nie czułam bananów W OGÓLE! Ale i tak było pyyyyszne!:)
Przepis znalazłam na blogu Liski White Plate.

Składniki:

100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g jasnego cukru brązowego
3 jajka
175g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem (dałam 3 duże)

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając. Przesiać mąkę, proszek i kakao i dodać do masy, wymieszać łyżką (ja wszystko miksowałam na wolnych obrotach). Dodać rozgniecione banany i roztopioną czekoladę, wymieszać.
Włożyć do wysmarowanej masłem keksówki (moja miała 23x13cm/ 9x5in) i piec w piekarniku nagrzanym do 180C (355F) przez 50-60 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.


Polecam i smacznego!:)

Monday, July 26, 2010

Filet z Kurczaka w Cieście

English Version


Ten filet robiła moja mama:) Przywiozła mi ten przepis i przygotowała go dla nas:) Ja tylko obserwowałam jej poczynania a później próbowałam:) Muszę przyznać, że tylko mnie smakował. Ani mój mąż ani moja córka nie chcieli tego jeść. Ale jak dla mnie smak był ciekawy, inny ale dobry:) Więc publikuję i polecam do wypróbowania:) Zawsze to jakaś odmiana na obiadek.
Jeszcze uwaga, że przygotowanie tego kurczaczka rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem.


Składniki:

2 piersi z kurczaka (każda przekrojona wzdłuż tak aby otrzymać 4 kotleciki)
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka wegety
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mąki pszennej
rozgnieciony czosnek lub inne ulubione przyprawy

Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem. Każdy z kotlecików rozbić lekko i jeśli dodajecie jakieś przyprawy to właśnie teraz dodać (np. lekko osolić, dodać pieprz lub natrzeć czosnkiem - moja mama nie dawała żadnych przypraw ale ja bym polecała np. czosnek i pieprz bo soli jest wystarczająco z wegety).
W misce roztrzepać dobrze jajka z mąkami, olejem i wegetą. Do tak przygotowanego ciasta włożyć kotlety (tak aby ładnie były tym ciastem pokryte). Przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia usmażyć kotlety na oleju, na rumiano z obu stron, polewając pozostałą częścią ciasta.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatką lub warzywami.



Polecam i smacznego!:)

Monday, July 19, 2010

Kurczak Miodowo-Musztardowy

English Version


Bardzo smaczne połączenie miodu i musztardy pełnoziarnistej. Nam bardzo smakuje:) Może i u Was zagości na stole?:) Powinno się go piec pod rozgrzanym grillem w piekarniku (wtedy będzie bardziej chrupiący z zewnątrz) ale ja piekę go zawsze w naczyniu żaroodpornym i odwracam co 10 minut smarując marynatą i jest pyszny!:) Polecam!
Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku z tym, że tam autorka piekła tylko nóżki z kurczaka a ja zawsze robię całego kurczaka:)

Składniki:

kurczak (około 1,5/3.3lb - 1,8kg/3.9lb)
125 ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy pełnoziarnistej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego (ja daję canola oil)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki (u mnie zazwyczaj 8 części) oraz ponacinać każdy kawałek w dwóch, trzech miejscach. Natrzeć solą i pieprzem i włożyć do dużej miski lub garnka.
Do miseczki wlać miód, dodać obie musztardy, ocet winny oraz olej i wszystko dobrze wymieszać. Marynatą dobrze wysmarować każdą część kurczaka, najlepiej wciskając dobrze rękami. Przykryć miskę folią i włożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na dłużej).

Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (430F). Kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym zachowując pozostałą marynatę w misce.

Piec około 45-50 minut często przewracając kurczaka i smarując go pozostałą marynatą.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Polecam i smacznego!:)


Friday, July 16, 2010

Jabłecznik Kruchy

English Version


Kiedyś dawno temu znalazłam gdzieś w Inernecie przepis na kruche ciasto z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Kruche ciasto zawsze kojarzyło mi się tylko z siekaniem i szybkim zagniataniem mąki, cukru, tłuszczu i żółtek no ale postanowiłam spróbować zrobić i muszę przyznać, że wyszło naprawdę wyśmienite i bardzo nam smakowało:) Z jabłkami smakuje jak szarlotka - bardzo dobra szarlotka:) Polecam do wypróbowania!
Oryginalny przepis troszkę zmodyfikowałam i niestety nie potrafię podać jego dokładnego źródła.


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
113g masła (1 stick)
113g margaryny (1 stick)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki kwaśnej śmietany

8-9 jabłek (używam red apples)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy i cynamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładam do misy miksera i zagniatam aż wszystko się połączy. Można też zagnieść recznie. Następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na około 2 godziny.

Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach i przesmażam z cukrem (około 30-45 minut). Na końcu dodaje cukier waniliowy i cynamon.

Ciasto wyjmuję z lodówki i dzielę na połowę. Jedną częścią ciasta wykładam foremkę 23x32cm (9x13in), nakładam wystudzone jabłka a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.

Piekę w temperaturze 180C (355F) 30-40 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.


Polecam i smacznego!

Thursday, July 15, 2010

Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką


Wspaniałe bułeczki! Po prostu przepyszne! I jest to nie tylko moja opinia ale wszystkich, którzy próbowali:) Zrobiłam je w weekend i zniknęły w weekend! Następnym razem zrobię z podwójnej porcji:)
Ciasto sprawia jednak troszkę problemów - było dość lepiące, więc musiałam dodać zdecydowanie więcej mąki plus podsypywałam sporo podczas formowania bułeczek ale smak jest po prostu wspaniały więc napewno do przepisu wrócę jeszcze nie raz:) Może z jagodami? Albo z serkiem? No popróbuje napewno:) Wam też polecam!:)
Źródło przepisu: Blog Moje Wypieki :)


Składniki (na 9 bułeczek):

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (dodałam więcej)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60g/2oz miękkiego lub rozpuszczonego masła (dałam miękkie)
7g/0.25oz suchych drożdży (lub 12g świeżych)
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie)
1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek (ja roztrzepałam z łyżką mleka)
truskawki (około 30 sztuk)

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy (28g/1oz)
60g/2oz roztopionego masła

Wykonanie:

Mleko, cukier, jajko i żółtko wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić rozczyn najpierw), masło i sól i wyrobić gladkie i elastyczne ciasto. Moje się bardzo kleiło więc dodałam około 3-4 czubate łyżki mąki dodatkowo. Następnie ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Jak podwoi objętość wyjąć i wyrobić lekko jeszcze raz po czym podzielić ciasto na 9 równych części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Jak się ładnie napuszą w każdej bułeczce zrobić szklanką wgłębienie (ja robiłam to palcami).



Do każdego dołka wsypać pół łyżeczki bułki tartej oraz włożyć truskawki (ja wkładałam do każdego wgłębienia po 3 małe lub 2 większe truskawki).
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić w misce palcami.
Posypać bułeczki kruszonką oraz posmarować brzegi jajkiem.
Piec w temperaturze 190C ( 375F) około 20-22 minuty. Wystudzić na kratce.


Polecam i smacznego!:)

Sunday, July 11, 2010

Tiramisu



Deser dla wszystkich kawoszy:) Takich jak ja! Uwielbiam kawe i wszystko co kawowe:) W tiramisu kocham nie tylko kawowy smak ale i delikatność serka mascarpone no i fakt, że robi się go szybko i nie trzeba włączać piekarnika! Pycha po prostu! Polecam:)


Składniki:

2 pudełeczka serka mascarpone (227g/8oz każde)
4 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru*
3/4 szklanki kremówki (heavy whipping cream)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 ml wody
24 podłużne biszkopty (lady fingers)
3 łyżki likieru baileys (lub innego, np. amaretto)
2 łyżeczki kakao wymieszanego z tartą czekoladą (lub samego kakao)

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i wystudzić. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać serek mascarpone i ucierać aż wszystko ładnie się połączy. Kremówkę ubić w osobnym naczyniu i dodać do masy serowej, wymieszać.
Do kawy dodać likier i wymieszać. Połowę biszkoptów delikatnie moczyć w tak przygotowanej kawie i układać w naczyniu lub foremce o wymiarach 20x20cm (8x8in). Posypać kakao z czekoladą. Następnie wyłożyć na to połowę masy serowej i równo rozsmarować. Namoczyć pozostałe biszkopty i ułożyć na kremie. Znów posypać kakao i wszystko przykryć pozostałym kremem serowym, wyrównać, posypać kakao z czekoladą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Delikatnie kroić i podawać.

Polecam i smacznego!:)



*dla mnie taka ilość cukru jest wystarczająca ale jeśli lubicie bardziej słodkie desery to możecie dodać więcej, np. 1/2 szklanki

Friday, July 9, 2010

Kurczak Elegancki

English Version


On naprawdę jest elegancki:) Bardzo ładnie prezentuję się na talerzu, jest dość prosty do wykonania i smakuje wyśmienicie:) Polecam zarówno na obiad dla gości jak i na codzienną ucztę z rodzinką:) Podaję albo z ryżem albo z ziemniakami i sałatką.
Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia a dotarł do mnie przez przyjaciółkę, która wypróbowała go pierwsza i poleciła mnie:)


Składniki:

1 kurczak (około 1.8kg/4lb)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku (ja daję zawsze więcej - 3 ząbki)
1 łyżka suszonego tymianku
300 g zielonych winogron (mogą też być inne)
sól i pieprz

Wykonanie:

Wymieszać w garnuszku sos sojowy, oliwę, tymianek i miód. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać sok z cyrtyny i przeciśnięty czosnek, chwilę podgrzewać.
Kurczaka umyć, podzielić (ja z reguły dzielę na 8 kawałków), natrzeć solą, pieprzem i przygotowanym sosem. Odstawić na 30 minut do lodówki (albo na dłużej jeśli czas pozwala).
Winogrona umyć, przekroić na pół.
Kurczaka piec w żaroodpornym naczyniu ok. 40-50 minut w 250C (485F). Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać winogrona.



Polecam i smacznego!:)

Wednesday, July 7, 2010

Zupa Pieczarkowa

English Version


Zupki zazwyczaj jadamy na lunch. Teraz robię regularnie bo moje dziecko skończyło przedszkole a więc w domu teraz jada:) Pieczarkową bardzo lubimy. Nie jest skomplikowana no i napewno każdy z Was ją zrobić potrafi:) Oto moja wersja:) Polecam!


Składniki (na garnek 5-ciolitrowy):

500-600g pieczarek
4 średnie marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
1 cebula
2 nóżki z kurczaka (tzw. pałki)
2 łyżki suszonej pietruszki zielonej (lub świeżej)
3 łyżki wegety
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
2 płaskie łyżeczki mąki + 2 łyżeczki śmietany do zabielenia zupy

Wykonanie:

Pieczarki myję, obieram ze skórki i kroję na plasterki (ja usuwam rownież nóżki grzybków i wyrzucam). Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pieczarki i podsmażam około 10-15 minut. Posypuję troszkę solą i pieprzem.
Do garnka wkładam mięsko, pietruszkę (całą), cebulę (całą) oraz pokrojoną na plasterki marchewkę. Zalewam wodą, dodaję 3 łyżki wegety i gotuję aż mięsko i warzywa są prawie miękkie (usuwając wszelkie szumki z zupki w trakcie gotowania). Następnie dodaję pieczarki z patelni (z całym sosem, który wytworzył się podczas smażenia). Wszystko gotuję jeszcze przez chwilkę po czym zabielam (śmietanę mieszam z mąką, następnie dodaję 10 łyżek gorącej zupy do kubka i mieszam dobrze aby nie było grudek i wlewam to wszystko na gotującą się zupę). Z zupy usuwam mięso (i kroję je na kawałki) oraz korzeń pietruszki i cebulę (i wyrzucam).
Zagotować, dodać zieloną pietruszkę, pokrojone mięso oraz ugotowany wcześniej makaron (około 3-4 garści makaronu gotuję w osobnym garnku) i podawać.

Polecam i smacznego!

Thursday, July 1, 2010

Babka Cytrynowa



Pyyyszne ciasto!:) Sama zjadłam już pięć kawałków!:) Nawet moje niejedzące-domowych-wypieków dziecko zjadło kawałek ze smakiem:)
Moja mama do nas przyjechała w odwiedziny i przywiozła swój notatnik:) Zbierała te przepisy odkąd tylko pamiętam i ma ich naprawdę sporo, nie wiem kiedy to wszystko wypróbuję:)
Ten przepis właśnie z jej notatek pochodzi (lekko go jednak zmodyfikowałam) ale oryginalnie to trudno powiedzieć skąd sie wywodzi:) Spróbujcie bo warto! Babka jest mięciutka, lekko wilgotna, delikatnie cytrynowa i naprawdę smaczna:)


Składniki:

6 jajek (osobno żółtka i białka)
1 miękkie masło (250g/2 sticks+2 tablespoons)
250g/8.8oz cukru (dałam troszkę mniej - 1 szklankę)
250g/8.8oz mąki tortowej (ja użyłam tutaj cake flour)
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża cytryna (ja dałam 2 małe cytryny Meyer)
1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny (lub aromatu)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać żółtka (pojedyńczo). Następnie dodać mąkę z proszkiem, ekstrakt cytrynowy i sok wyciśnięty z cytryn i dobrze wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę, wymieszać i przelać do formy - u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 25cm (10in).
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180C (355F) - do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


Polecam i smacznego!:)