Wednesday, October 22, 2014

Babeczki Mózgi

English Version


Moja propozycja na Halloween w tym roku:) Dzieci mnie namówiły do zrobienia takich właśnie babeczek. Nie jestem specjalnie utalentowana artystycznie więc nie wiem czy te mózgi wyglądają tak realistycznie jak powinny ale dzieci były zadowolone:) Wszystkie przepisy na babeczki mózgi proponują zrobienie kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej (bo on pieknie trzyma kształt) ale dla mnie wydaje się on słodki, za bardzo maślany i troszkę skomplikowany. Nie da się za bardzo wykorzystać tutaj bitej śmietany czy kremu na bazie bitej śmietany bo te móżdżki nie będą się ładnie prezentować. Pozostał mi więc tylko mój ulubiony krem maślany, który wykorzystuje do tortów (np. takiego). Zrobiłam z połowy porcji i wciąż jeszcze troszkę kremu mi zostało. Nie jest aż taki słodki i nie aż taki maślany jak inne tego typu kremy ale i tak czułam wciąż to masło - chyba już się odzwyczaiłam od tego typu kremów! No ale czasami można zaszaleć, zwłaszcza na Halloween i zwłaszcza aby zrobić dzieciom przyjemność!:) Oczywiście możecie wykorzystać każdy przepis na babeczki i każdy przepis na maślany krem:) Polecam!:)


Składniki (na 8 babeczek):

Babeczki:
113g/4oz/1 stick masła - miękkiego
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:
1/2 szklanki wody
1 żółtko
niecałe 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
226g/8oz/2 sticks masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki soku/syropu malinowego lub wiśniowego lub kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego

Wykonanie:

Babeczki:
Masło utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.


Rozłożyć równo pomiędzy osiem wgłębień na muffinki (wyłożonych papilotkami).


Pieczemy w 180C/350F przez około 20 minut. Studzimy na kratce.


Krem:
Wodę wymieszać z żółtkiem. Cukier i mąkę wymieszać w kubeczku a następnie dodać do wody z żółtkiem. Postawić na małym gazie i gotować do zgęstnienia (będzie jak budyń).


Do gorącego dodać 113g/4oz/1 stick masła i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia - musi być całkowicie zimne.


Do zimnego dodać pokrojoną na mniejsze kawałki resztę masła (113g/4oz/1 stick). Ubić aż otrzymamy puszysty krem (dość długo ubijać, najlepiej mikserem z końcówkami do ubijania białek).
Następnie dodać ekstrakt oraz sok/syrop - ubić dobrze.

Dekorowanie:
Zimne babeczki najpierw posmarować kremem na górze (około 1 łyżeczka kremu) tak aby powstało półkole.


Następnie przełożyć krem do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką lub po prostu do woreczka zip-lock i odciąć koniuszek. Dekorujemy babeczki tak aby przypominały mózg - ja najpierw robiłam obwódkę wokół babeczki oraz na środku dwa paseczki a później zygzaki po bokach.



Przed podaniem pokropić jeszcze sokiem/syropem aby wyglądały jak z krwią (opcjonalnie).


Przechowywać w lodówce. Przed podaniem najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.



Polecam i smacznego!:)

Friday, October 17, 2014

Przytulone Ciasto Dyniowe z Powidłami

English Version


Przepis ze strony Moje Wypieki i właśnie tak się tam nazywał. Ale tak na prawdę wygląda to jak bułeczki:) Słodkie, miękkie, delikatne, przytulone do siebie z dużą ilością kruszonki:) Pyszne po prostu! Jeszcze ten kolorek śliczny. Świetny przepis. Jeśli chodzi o kruszonkę to zrobiłam po swojemu ale osobiście uważam, że nie jest ona tu potrzebna. W ogóle to odpada z bułeczek:) Świetnie się je rozdziela, nóż nie potrzebny. Idealne ze szklanką mleka czy kakao, na śniadanie, podwieczorek czy przekąske. Polecam bo warto zrobić! :)


Składniki:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
3/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki mleka - ciepłego
3 łyżki masła - roztopionego
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
10-11 łyżeczek powideł śliwkowych

Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
113g/4oz/1 stick masła - miękkiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać najpierw z drożdżami.


Następnie dodać sól, cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy oraz puree z dyni. Wszystko wymieszać (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).


Cały czas miksując/zagniatając dolać mleko oraz masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.


Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1 1/2 godziny).
Następnie ciasto wyjąć na lekko oprószoną powierzchnię, zagnieść jeszcze raz i podzielić na 10-11 części (u mnie było 11).


Każdą część rozpłaszczyć, nałożyć 1 łyżeczkę powideł śliwkowych i skleić dobrze formując w kuleczkę.


Ułożyć wszystkie kuleczki w tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem) o średnicy 26cm/11inch. Zachować odstępy między nimi bo urosną.


Odstawić, przykryte ściereczką do napuszenia (na około 30-40 minut).


Zrobić kruszonkę zagniatając wszystkie składniki (najlepiej palcami to robić). Napuszone bułeczki posypać kruszonką.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190C/375F przez około 30-35 minut (ja piekłam 35 minut).


Wyjąć, wystudzić najpierw w foremce a następnie na kratce lub po prostu na desce. Podawać.



Polecam i smacznego!:)

Friday, October 10, 2014

Ciasto na Pizze

English Version


Bardzo łatwo zamówić pizzę z dostawą do domu, prawda?:) Ale warto się troszkę potrudzić i zrobić sobie taką własną, domową!:) Przepis, który Wam podaję to taka kombinacja powstała z moich poszukiwań na dobre ciasto na pizzę w sieci:) Wyszło na prawdę pysznie i domowo!:) Reszta zależy już od Waszych upodobań i wyobraźni, możecie stworzyć pizze, które lubicie, dodać co Was pasuje i w ogóle możliwości bez liku:) Podstawa to dobre ciasto i takie właśnie Wam dziś proponuję:) Podaję również moje dodatki gdyby ktoś chciał skorzystać. Możecie zrobić z tego ciasta dwie pizze o średnicy około 30 centymetrów ale jeśli wolicie więcej ciasta na pizzy to proponuję Wam podzielić to ciasto na dwie części - mniejszą i większą (wymiary dalej w przepisie) i wtedy otrzymacie pizzę na grubym cieście, którą ja osobiście wole ale gusta i smaki bywaja różne:) Popróbujcie co Wam pasuje:) Polecam bo warto zrobić domową pizze!:)

Składniki (na dwie pizze):

Ciasto na pizze:
3 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody (ciepłej)
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka
1 1/2 łyżeczki soli
1 paczuszka suchych drożdży (7g/0.25oz)

Sos:
1 puszka sosu pomidorowego (425g/15oz)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Dodatki:
ser mozzarella
3 pieczarki
1/2 małej cukini
1/2 papryki pomarańczowej
1/4 paryki czerwonej
1/4 cebuli

Wykonanie:

Zagnieść ciasto na pizze. U mnie robi to zawsze mikser ale oczywiście można ręcznie. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy drożdże i mieszamy.


Następnie dodajemy sól, 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek i dolewamy wodę (ciepłą ale nie może być gorąca!). Zagniatamy aż otrzymamy jednolite, gładnie ciasto, które się prawie nie klei - w razie potrzeby dodać dodatkowo 1/4 szklanki mąki ale tylko wtedy jeśli ciasto jest zbyt luźne (zależy to od rodzaju mąki). Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do naoliwionej miski (1 łyżeczkę oliwy używamy aby wysmarować miskę). Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość - trwa to około 1.5-2 godziny.


W między czasie trzemy ser (jeśli nie kupiliśmy już startego) i kroimy warzywa na plasterki.


Oraz przygotowujemy sos. Mieszamy sos z puszki z przyprawami i odkładamy.



Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na stolnice czy mate i lekko zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na połowę (równe połówki jeśli chcemy mieć cieńsze pizze lub większa i mniejsza jeśli wolimy grubsze ciasto na pizzy).


Rękoma formujemy każdą część w kółeczko lekko podnosząć brzeg.


Moje dwie cieńsze pizze miały średnicę 30-31cm/12inch każda. Robiąc mniejszą i większą było to odpowiednio: 30-31cm/12inch oraz 17-18cm/7inch.
Smarujemy sosem (u mnie jakieś 2-3 łyżki) i układamy dodatki (w zależności co chcecie i lubicie na pizzy).


U mnie była to pizza z serem oraz pizza z warzywami.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 260C/500F około 16-18 minut (mniejszą około 14-15 minut). Wyjmujemy, kroimy i serwujemy.



Oczywiście najlepiej mieć kamień do pizzy, który wcześniej nagrzewamy ale można sobie poradzić i bez niego. Ja nagrzewałam taką dużą blachę z piekarnika i na nią wrzucałam przygotowaną pizzę. Mam też taką podkładkę do pizzy, która sprawia, że jest pizza bardziej chrupiąca. Ale bez niej też można oczywiście pizze domową upiec.



Polecam i smacznego!:)

Friday, October 3, 2014

Babka Dyniowa

English Version


Jesień a więc jest i dynia!:) Wszędzie!:) Jeśli lubicie to super jeśli nie, to może się przekonacie? Ja też kiedyś nie lubiłam. Wszelkie wypieki z dynią są tutaj popularne w tym okresie. Najpierw mamy Halloween a poźniej Thanksgiving  i dynia króluje:) Taką babkę można śmiało zaserwować w Dniu Dziękczynienia jako deser. Jest miękka, wilgotna, ma śliczny kolor, super pachnie jak się piecze no i przede wszystkim jest banalnie prosta do wykonania:) Pamiętajcie tylko aby wyjąć maślankę z lodówki wcześniej bo może skończyć się zakalcem!:) Polecam bo warto spróbować!:) Przepis pochodzi ze strony Gotuję bo lubię


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki cukru
1 szklanka puree z dyni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
125ml maślanki
150ml oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

cukier puder do posypania lub lukier

Wykonanie:

Maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej!
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę.



Przelać do natłuszczonej foremki na babke (najlepiej z kominkiem). U mnie o średnicy o 24cm/9.5inch.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C/375F przez 50-60 minut (ja piekłam 50 minut) - do suchego patyczka.


Wyjąć, wystudzić, polukrować lub posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.




Polecam i smacznego!:)