Tuesday, November 30, 2010

Naleśniki



Najzwyklejsze, nasze, polskie naleśniki, które w wielu domach je się na obiad co spotyka się czasem ze zdziwieniem wśród amerykańskich znajomych:) Ja najczęściej podaję z dżemem ale świetnie smakują również z serem albo po prostu z cukrem. W każdej wersji doskonałe:) Zazwyczaj robię po prostu "na oko" ale na potrzeby bloga dokładnie policzyłam czego i ile dodaję:) Polecam!:)


Składniki (na około 8 naleśników):

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz)
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać dobrze.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo). Wlewać około 1/2 szklanki ciasta na jeden naleśnik i piec (na średnim ogniu) z obu stron aż się ładnie zrumieni. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Można je również zamrozić - ja tak często robię; składam w trójkąty (bez nadzienia) i wkładam do pojemników a następnie do zamrażalnika. Odmrażam w temperaturze pokojowej. Smakują doskonale.


Polecam i smacznego!:)

Saturday, November 27, 2010

Sałatka z Kiszonej Kapusty



Wspaniała sałatka! Lekko kwaśna - ja dodatkowo troszkę kapustę przepłukałam w zimnej wodzie aby nie była aż taka kwaśna. Super propozycja do podania z filetem z ryby. Przypomniały mi się lata szkolne i stołówka, na której to też taka była serwowana:)
Przepis znalazłam u Aleex. Polecam i to bardzo!:)


Składniki:

450g/1lb kapusty kiszonej
1 mała marchewka (około 100g/3.5oz)
1/2 małej cebuli (około 75g/2.6oz)
1 małe jabłko (150g/5oz)
1 łyżeczka cukru
sól i czarny pieprz do smaku
sok z około 1/2 małej cytryny
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kapustę lekko odcisnąć (i ewentualnie przepłukać zimną wodą) i posiekać troszkę aby nitki nie były zbyt długie. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko posiekać. Wszystko dodać do kapusty i wymieszać dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz oraz sok z cyrtyny, wymieszać, skropić delikatnie oliwą z oliwek i włożyć na chwilę do lodówki.
Podawać jako dodatek do dań a szczególnie polecam do ryby.


Polecam i smacznego!:)

Thursday, November 25, 2010

Puszyste Placuszki na Maślance



Miękkie jak puch, delikatne i po prostu rozpływające się w ustach! No po prostu pyyyyszne!:) A przy tym proste do zrobienia jak przysłowiowy barszcz:) Śniadanie idealne dla małych i dla dużych a można również jako przekąskę zaserwować:) My się w nich zakochaliśmy po prostu:) Próbowałam również zrobić z jagodami i też wyszły przepyszne:) 
Przepis od mojej przyjaciółki Magdy - dziękuję:)


Składniki (na około 12 placuszków):

1 szklanka maślanki (buttermilk)
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz)
szczypta soli
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować. Kłaść na rozgrzany olej (około 2 łyżki na jeden placuszek) i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać odrazu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym lub miodem.


Polecam i smacznego!:)

Tuesday, November 23, 2010

Gulasz Wieprzowy



Całkiem zwykły, polski gulasz z mięsa wieprzowego:) Każdy robi go jakoś a ja robię właśnie tak:) Polecam do wypróbowania. Oczywiście w ten sam sposób można też zrobić gulasz wołowy lub można też pomieszać mięsko i dodać troszkę wołowiny i troszkę wieprzowiny. Ja czasami dodaję jeszcze do niego warzywa, np. marchewkę lub zielony groszek albo po prostu posypuje delikatnie zieloną pietruszką. Co lubicie i co chcecie:) Polecam!:)


Składniki:

800g/1.7lb mięsa wieprzowego - pokrojonego w kostkę
113g/4oz masła lub margaryny
1 duża cebula - pokrojona na plasterki
1 kostka rosołowa (warzywna lub wołowa)
sól i pieprz do smaku
około 5 szklanek wody

2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki śmietany

Wykonanie:

W dużym rondlu lub na dużej patelni rozpuścić masło lub margarynę. Dodać cebulę i podsmażyć chwilę aż cebula zmięknie. Następnie dodać mięso, przykryć rondel i dusić parę minut aż mięso się przyrumieni. Po czym dodać kostkę rosołową oraz wlać szklankę wody, dodać pieprz i sól, przykryć garnek i dusić mięsko przez około 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą (łącznie potrzebne będzie około 5 szklanek wody). 
Jak mięso będzie już miękkie, wymieszać w kubku mąkę i śmietanę, dodać kilka łyżek gorącego sosu z duszenia mięsa, wymieszać dobrze aby nie było grudek a następnie wlać to wszystko do gotującego się mięsa. Dobrze wymieszać, pogotować parę minut i zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami lub makaronem. Wspaniale smakuje również z kluskami śląskimi!:)


Smacznego i polecam!:)

Thursday, November 18, 2010

Mizeria



Taką robiła moja mama i taką robię ja:) Jak dla nas najlepsza:) Słodko-kwaśna, idealna do mięsa i ziemniaków. Polecam:)


Składniki (dla 2-3 osób):

1 duży ogórek zielony (około 400g/14oz)
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu (używam white wine vinegar)
4 łyżeczki cukru
1,5 łyżki śmietany

Wykonanie:

Ogórki pokroić na plasterki, dodać sól, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na około pół godziny

Następnie wyjąć, lekko odcedzić, dodać ocet i cukier i wymieszać. Na końcu dodać śmietanę (ale można również podawać bez śmietany jeśli nie lubicie).
Najlepiej spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić po swojemu - jeśli chcecie bardziej słodką to dodać więcej cukru, jeśli wydaje się Wam za mało kwaśna dodać octu.
Podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Polecam i smacznego!:)

Saturday, November 13, 2010

Kotlety Drobiowe z Ananasem i Serem



Bardzo pyszne, delikatne i lekko słodkie z powodu ananasa, kotlety. Polecam tak dla odmiany na obiad. Zdecydowanie lepsze niż np. tradycyjny schabowy czy zwykłe kotlety drobiowe:) 
Najważniejsze aby nie smażyć opanierowanym już piersi z kurczaka zbyt długo, później i tak "dojdą" jak już dodamy ananas i ser:) Życzę smacznego:)


Składniki (dla dwóch osób):

1 pierś z kurczaka
2 plasterki ananasa z puszki
2 plasterki sera żółtego (gouda lub mozzarella)
sól i pieprz do smaku

1 jajko ubite widelcem 
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dobrze umyć, osuszyć lekko i przekroić wzdłuż aby otrzymać dwa kotlety. Lekko je ubić, posolić i dodać pieprzu do smaku.
Opanierować maczając najpierw w jajku a później w bułce tartej.
Olej lekko rozgrzać. Opiec mięso z jednej strony aż będzie złoto-brązowe, odwrócić, ułożyć na każdym kotlecie po plasterku ananasa oraz sera, przykryć patelnię pokrywką i smażyć około 3-4 minuty - dopóki ser się nie rozpuści.
Podawać odrazu z ryżem i Waszą ulubioną surówką.

Polecam i smacznego!:)

Tuesday, November 9, 2010

Sałatka z Makaronem i Krewetkami



Dla wielbicieli krewetek:) Smaczna i bardzo pożywna sałatka. Można ją spokojnie potraktować jako danie. Najlepsza z włoskim sosem do sałatek (Italian Dressing) - przynajmniej mnie taka najbardziej odpowiada - ale można ją również zrobić z majonezem:)
Przepis znalazłam na jakimś opakowaniu makaronu i postanowiłam wypróbować i od tamtej pory często ją robię:) Polecam!


Składniki:

około 350g (12oz) ugotowanych krewetek
1 opakowanie makaronu świderki lub muszelki (350g/12oz)
1/2 szklanki selera naciowego (ja nie daje bo nie lubimy)
1/2 szklanki zielonej cebulki
1 szklanka pokrojonej w półplasterki rzodkiewki
1 duży zielony ogórek
3 pomidory (lub około 30 małych pomidorków koktajlowych)
1 szklanka włoskiego sosu do sałatek (Italian dressing) lub majonezu

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Krewetki również przepłukać w zimnej wodzie (jeśli były mrożone to wcześniej odmrozić). Wymieszać makaron z krewetkami, dodać pokrojone warzywa oraz sos lub majonez i wszystko dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce i podawać.


Polecam i smacznego!:)

Monday, November 1, 2010

Czeski Wiejski Chleb (na zakwasie)



Oj jak ja dawno nie piekłam chleba:) Aż miło znów poczuć ten wspaniały zapach w domu:) Zakwas oczywiście regularnie dokarmiałam i dbałam aby nie "umarł" ale jakoś nie było mi po drodze z pieczeniem. Dziś za to urządziłam piekarnię w domu i upiekłam między innymi ten chleb. Pyszny, z lekko chrupiącą skórką a w smaku taki neutralny. Nie wymaga większego wysiłku, prosty do zrobienia, czyli z tych łatwiejszych:) Idealny do każdego rodzaju dodatków. 
Przepis znalazłam tutaj. Polecam do wypróbowania:)


Składniki:

150g/5.3oz aktywnego zakwasu żytniego
300ml/10 fl. oz ciepłej wody
400g/14oz mąki chlebowej
100g/3.5oz mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota z przystawką do ciasta drożdżowego i zagniatać ciasto przez około 7-8 minut. Następnie przykryć miskę i odstawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po czym znów zagnieść - około 5 minut. Ciasto może być luźne i klejącą (ja dodałam dodatkowo 1 łyżkę mąki bo było wg mnie zbyt luźne, ale nie dodawać za wiele, lekko klejące może być). 
Następnie odstawić, przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i fermentacji na około 2-2,5 godziny.
Po czym wyjąć, lekko zagnieść i uformować jeden bochenek. Umieścić go w koszu do wyrastania chleba (złączeniami do góry) wcześniej wysypanego dobrze mąką lub otrębami lub włożyć do foremki keksówki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia - powinien podwoić swoją objętość. Po czym wyjąć delikatnie z kosza i ułożyć na blaszce (gdy wyrastał w foremce nie wyjmować tylko po prostu włożyć do piekarnika).


Można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać nasionami (np. kminkiem). Ale nie jest to konieczne.


Piec w temparaturze 240C (460F) przez około 30-45 minut (ja piekłam 30 minut) aż będzie pięknie brązowy na górze. Wystudzić na kratce. 
Można go zamrozić jak już będzie całkiem zimny.


Polecam i smacznego!:)