Trudno uwierzyć, że jeszcze parę lat temu wprost niecierpiałam klusek śląskich! Teraz uwielbiam!:) Bardzo popularne w Polsce i naprawdę baaardzo dobre - ale tylko robione według tego przepisu:) Dostałam go od Babci mojego męża. To u niej po raz pierwszy jadłam takie właśnie kluski śląskie (kluski mojej mamy wyglądały inaczej i smakowały inaczej) i wprost nie mogłam się od nich oderwać! Tak mi smakowały:) Babcia podzieliła się ze mną przepisem i od tej pory kluseczki w takiej postaci bardzo często goszczą na naszym stole:) Najbardziej lubimy je z mięskiem gulaszowym ale można je również podać z podsmażoną słoninką lub boczkiem.
Tak naprawdę ważne jest wykonanie tych klusek a nie ilość ziemniaków. Dlatego przepis podaję orientacyjnie z zaznaczeniem, że z 1 kg ziemniaków ja otrzymuję 45-50 małych kluseczek.
Tak naprawdę ważne jest wykonanie tych klusek a nie ilość ziemniaków. Dlatego przepis podaję orientacyjnie z zaznaczeniem, że z 1 kg ziemniaków ja otrzymuję 45-50 małych kluseczek.
Składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
żółtko (lub jajko)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy na puree i studzimy.
Wystudzone uklepujemy w misce.
Następnie dzielimy je na 4 równe części. Jedną ćwiartkę wyjmujemy i uklepujemy równo na pozostałych ziemniakach.
Powstałą pustą przestrzeń (ćwiartkę) w misce wypełniamy mąką ziemniaczaną (równo z linią ziemniaków) i dodajemy żółtko (gdy robię kluski z większej ilości ziemniaków niż 1 kg daję całe jajko).
Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.
I robimy kluseczki. Ja zawsze nabieram ciasta na małą łyżeczkę, robię kuleczkę a następnie palcem robię dziurkę.
Wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy odrazu.
Ale można je również zamrozić (już ugotowane i wystudzone).
Polecam i smacznego!:)
Rewelacja. Uwielbiam takie kluski, jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę zrobić!
ReplyDeleteKoniecznie:) One sa naprawde pyszne - nawet bez sosu smakuja wysmienicie!:) Pozdrawiam:)
Delete