Wróciłam, odpoczęłam więc czas coś ugotować lub upiec:) W sumie to tęskniłam za moją kuchnią:)
Na początek jakiś dobry obiadek a nawet bardzo dobry:) Moja rodzinka uwielbia takie kotleciki. Nie jest to klasyczny de volaille (bo ten ma tylko masło w środku i jest zazwyczaj smażony na głebokim tłuszczu) ale jest bardzo smaczny i znika w oka mngnieniu:)
Polecam i to bardzo - do wypróbowania!
Na początek jakiś dobry obiadek a nawet bardzo dobry:) Moja rodzinka uwielbia takie kotleciki. Nie jest to klasyczny de volaille (bo ten ma tylko masło w środku i jest zazwyczaj smażony na głebokim tłuszczu) ale jest bardzo smaczny i znika w oka mngnieniu:)
Polecam i to bardzo - do wypróbowania!
Składniki (na 2 kotlety):
2 pojedyńcze piersi z kurczaka
2 kawałki papryki czerwonej
2 kawałki masła
2 kawałki sera żółtego (ja daję goudę)
2 ogórki konserwowe lub kiszone (małe lub jeden podzielony na pół - ja tym razem miałam ogórki konserwowe w plastrach i takich użyłam)
sól, pieprz i paryka czerwona do smaku
jajko i bułka tarta do opanierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi z kurczaka dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć po kawałku ogórka, papryki, sera i masła (jak na zdjęciu).
Następnie kotlety dobrze zawinąć tak aby nic nie wychodziło na zewnątrz. Ja zwijam ciasno w rulonik po czym rogi podwijam pod spód.
Wkładać ostrożnie najpierw do jajka wymieszanego z papryką w proszku a następnie szybko do bułki tartej i układać na patelni podwiniętymi rogami w dół aby sie ładnie przypiekły (wtedy kotlet zachowa kształt i nie rozsypie się).
Piec na małym ogniu często obracając aby kotlety były dobrze upieczone w środku i nie spalone na zewnątrz.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie były to ziemniaki i fasolka zielona ugotowana na parze.
Polecam i smacznego!:)
chyba spróbuje!!!! wygląda baaaaaaaaaaaaardzo apetycznie:)
ReplyDeletebędzie nowość na obiad!!! dużo czasu nie trzeba , tak że u mnie sie sprawdzi:)
ReplyDelete