Monday, June 7, 2010

Kotlety a la de volaille

English Version


Wróciłam, odpoczęłam więc czas coś ugotować lub upiec:) W sumie to tęskniłam za moją kuchnią:)
Na początek jakiś dobry obiadek a nawet bardzo dobry:) Moja rodzinka uwielbia takie kotleciki. Nie jest to klasyczny de volaille (bo ten ma tylko masło w środku i jest zazwyczaj smażony na głebokim tłuszczu) ale jest bardzo smaczny i znika w oka mngnieniu:)
Polecam i to bardzo - do wypróbowania!


Składniki (na 2 kotlety):

2 pojedyńcze piersi z kurczaka
2 kawałki papryki czerwonej
2 kawałki masła
2 kawałki sera żółtego (ja daję goudę)
2 ogórki konserwowe lub kiszone (małe lub jeden podzielony na pół - ja tym razem miałam ogórki konserwowe w plastrach i takich użyłam)
sól, pieprz i paryka czerwona do smaku
jajko i bułka tarta do opanierowania
olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dobrze umyć, przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć po kawałku ogórka, papryki, sera i masła (jak na zdjęciu).




Następnie kotlety dobrze zawinąć tak aby nic nie wychodziło na zewnątrz. Ja zwijam ciasno w rulonik po czym rogi podwijam pod spód.



Wkładać ostrożnie najpierw do jajka wymieszanego z papryką w proszku a następnie szybko do bułki tartej i układać na patelni podwiniętymi rogami w dół aby sie ładnie przypiekły (wtedy kotlet zachowa kształt i nie rozsypie się).
Piec na małym ogniu często obracając aby kotlety były dobrze upieczone w środku i nie spalone na zewnątrz.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie były to ziemniaki i fasolka zielona ugotowana na parze.



Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. chyba spróbuje!!!! wygląda baaaaaaaaaaaaardzo apetycznie:)

    ReplyDelete
  2. będzie nowość na obiad!!! dużo czasu nie trzeba , tak że u mnie sie sprawdzi:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)