Sunday, May 23, 2010

Biedronki (Ladybug Cupcakes)

English Version


Idealna propozycja dla dzieci, np. z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka lub na przyjęcie urodzinowe dla maluchów:) Pyszne czekoladowe babeczki i bita śmietana a wszystko to w uroczej postaci biedroneczek:) Moja córka zjadała je z wielkim uśmiechem na ustach a zaczynała od... obgryzania skrzydełek... i sprawiało jej to ogromną radość:) Trochę jest bałaganu przy ich robieniu ale efekt jest fantastyczny!:)
Pomysł na tego typu babeczki zaczerpnęłam ze strony Marthy Stewart użyłam jednak innych składników. Przepis na babeczki czekoladowe (chocolate cupcakes) pochodzi ze strony Joy of Baking.
Biedronki zostają z Wami a ja odfruwam na 2 tygodnie na wakacje:) Do zobaczenia!:)


Składniki na 16 regularnych babeczek:

1/2 szklanki (50g) kakao
240 ml gorącej, gotującej się wody
1 1/3 szklanki (175g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
113g/1stick miekkiego masła
1 szklanka (200g) cukru
2 duże jajka
2 lyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Ponadto potrzebujemy:

około 500 ml śmietany kremówki*
5-6 łyżek cukru pudru (można dodać więcej lub mniej zależy jak słodkie lubicie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik spożywczy (około 2 łyżeczki)
czarny barwnik spożywczy (j.w.)

Do dekoracji:

woreczki do dekoracji
końcówki do dekoracji (u mnie okrągłe - Wilton nr 3 i 12)
black licorice twist** - aby zrobić różki (potrzebny będzie niecały jeden)

Wykonanie Babeczek:

Piekarnik nagrzać do 190C (375F) i przygotować formę na muffinki - wyłożyć papilotkami. Przepis mówi o 16 babeczkach ale ja zrobiłam 12 regularnych i 9 mini muffinek.

W małej misce wymieszać dobrze kakao z gotującą się wodą (aby dobrze się kakao rozpuścilo). Wystudzić do temperatury pokojowej.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puch (najlepiej mikserem). Powoli dodawać po jednym jajku (miksując po każdym), następnie dodać wanilię i powoli wsypywać mąkę z proszkiem (cały czas miksując). Na końcu dodać rozpuszczone kakao i dobrze wymieszać.
Wypełniać każdą muffinkę do 2/3 wysokości. Piec około 16-20 minut aż ładnie wyrosną a patyczkek wetknięty do środka bedzie suchy. Wyjąć i ostudzić do zimna (najlepiej na kratce).

Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na końcu dodać wanilię.

Do małej miseczki odłożyć 1 dużą łyżkę śmietany (biała będzie na oczka i usta) a następnie przełożyć ją do woreczka dekoracyjnego z małą okrągłą końcówką (Wilton nr 3).

Pozostałą śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czarny barwnik spożywczy a do drugiej czerwony (czarnej będziemy potrzebować troszkę więcej więc można podzielić tak aby jednej było więcej). Nie martwić się jeśli trudno będzie osiągnąć odpowiednie kolory - śmietana ściemnieje później - im dłużej ją trzymamy tym kolory będą intensywniejsze (tak przynajmniej jest z barwnikami w USA). I dodawać barwniki powoli (np. po pół łyżeczki), mieszać i sprawdzać jaki jest efekt.

Licorice twist pokroić tak aby otrzymać cienkie i nie za długie różki.

Wykonanie Biedronek:

Krótka historia obrazkowa poniżej pokazuje jak zrobić biedronki:


Najpierw odcinamy każdej babeczce wierzch:


Następnie tą odciętą część przecinamy na pół (to będą skrzydełka) a babeczkę na górze smarujemy czarną bitą śmietaną.


Na posmarowanych babeczkach układamy skrzydełka zostawiając z przodu troszkę miejsca aby zrobić głowę biedronce.


Skrzydełka smarujemy czerwoną bitą śmietaną. Najlepiej robić to małym nożykiem.


Część czarnej śmietany wkładamy do woreczka z okrągłą, dużą końcówką (Wilton nr 12) i delikatnie wyciskając (bo śmietana jest jednak delikatna) robimy biedronką główki oraz kropki na skrzydełkach.

Następnie używając woreczka z końcówką nr 3 robimy oczka i buzie. Na czubkach główek wkładamy nasze różki i biedronki gotowe:)
Wkładamy do lodówki na chwilkę aby śmietana zastygła i można jeść:)
Najlepiej zjadać je odrazu tego samego dnia lub ewentualnie na drugi dzień bo bita śmietana szybko traci świeżość.

Można również użyć innego kremu (np. maślanego) lub serka mascarpone do dekoracji tych biedronek ale dla nas bita śmietana była najlepsza i najsmaczniejsza.

Oczywiście same babeczki czekoladowe też smakują wyśmienicie:) Można je podać tylko delikatnie ozdobione zwykłą bitą śmietaną lub Waszym ulubionym kremem.

Polecam! Nie tylko dla dzieci:)


*ja używam heavy whipping cream (tutaj 1 pint = 473 ml)
** powiem szczerze, że nie wiem jak to przetłumaczyć na język polski ale wygląda to jak taka długa żelka (twardsza niż zwykle)

6 comments:

  1. BOMBA!!!! ROBIĄ WRAŻENIE!!! PEWNIE PYSZNE!!!!

    ReplyDelete
  2. These are so cute! I never thought of splitting the cupcake top in half to make these - no need for fondant! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's right!:) Easy to make, look cute and kids love them!:)))

      Delete
  3. Sądzę, że ta "czarna twarda żelka" to pałeczka lukrecji

    ReplyDelete
    Replies
    1. O dobrze wiedziec:) Dzieki za info:) Pozdrawiam:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)