Wybrałam sie w sobotę na Farmers' Market i znalazłam rabarbar! Uwielbiam rabarbar! Jako dziecko zjadałam go po prostu na surowo z cukrem:) Zakupiłam więc (zdecydowanie za dużo) i upiekłam pyszne ciasto:) Coś pomiędzy kruchym a ucieranym ale świetnie sie skomponowało z kwaśnym rabarbarem:) Proste do wykonania i smaczne!
Przepis oryginalnie był na ciasto z gruszkami i dostałam go od przyjaciółki.
Przepis oryginalnie był na ciasto z gruszkami i dostałam go od przyjaciółki.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia (płaska)
2 jajka
1 margaryna lub masło (250g/8.8oz/2sticks+2tablespoons)
około 700g (1.5lb) rabarbaru*
około 3 łyżki** cukru do obtoczenia rabarbaru
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek i wymieszać. Następnie dodać jajka oraz schłodzone masło lub margarynę, wszystko posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny (ja trzymałam dłużej wtedy łatwiej sie je ściera na tarce).
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 do 1/3.
Rabarbar pokroić oraz obtoczyć w cukrze.
Większą część ciasta wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 23x32cm (9x13in), następnie ułożyć pokrojony rabarbar a na górę zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec za złoty kolor (ja piekłam około 30 minut) w temperaturze 200C (395F). Nie piec za długo bo ciasto będzie zbyt suche.
Polecam i smacznego!:)
*dla mnie taka ilość rabarbaru była wystarczająca ale mój mąż stwierdził, że powinno być wiecej wiec w zależności od upodobań możecie dodać wiecej
**ilość cukru zależy od tego jak kwaśny jest rabarbar - można dać więcej, można ilość cukru zmniejszyć
O JEZU!!! RABARBAR CZY GRUSZKI???? NO TRUDNO WYBRAĆ!!! Z TYM I TYM - WYŚMIENITE CIASTO:)
ReplyDeleteJa jadłam i z gruszkami i z rabarbarem:) Rzeczywiście trudno wybrać:)
ReplyDeleteHMMMM.... ALE CZY GRUSZKA NIE BĘDZIE ZA BARDZO SOCZYSTA DO TEGO CIASTA??? TZN. CZY WTEDY CIASTO NIE ZROBI SIE TAKIE MOKRE!!??CHYBA ŻEBY DODAĆ MAŁO GRUSZKI???ECH... Z TĄ GRUSZKĄ TRZEBA SPRÓBOWAĆ:)
ReplyDeleteJa układałam połówki gruszek jedna obok drugiej i na górę starłam resztę ciasta i było pyszne:) Moje gruszki nie były ani zbyt dojrzałe ani też twarde i ciasto nie zamokło - było idealne:) Pozdrawiam!
ReplyDelete