Friday, May 14, 2010

Murzynek



Prosty do zrobienia i bardzo dobry:) Mikser trzeba wyjąć tylko po to aby ubić białka a po za tym to ciasto wymaga tylko mieszania:) Powinno polać się go polewą ale gdybym to zrobiła nikt oprócz mnie by go nie jadł:) Więc posypałam go tylko cukrem pudrem wymieszanym z tartą czekoladą. Też był dobry!
Przepis z moich starych notatek.



Składniki:

1 margaryna lub masło (250g)*
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
4 jajka (osobno białka i żółtka)
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuścić, zagotować i ostudzić (do zimna). Następnie dodać 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszać (łyżką). Na koniec dodać ubitą pianę z białek i znów wymieszać.
Piec w tortownicy o średnicy 23cm (9in) w temperaturze 190C (375F) przez około godzinę.
Wystudzić i polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Polecam!



*USA - 250g = 2 sticks (4oz each) + 2 TBS (tablespoon)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)