Wednesday, May 12, 2010

Pierogi z Mięsem

English Version


Najlepsze ciasto na pierogi! Odkąd dostałam przepis na nie od mojej przyjaciółki Magdy innego już nie robię:) Wspaniałe do każdego rodzaju pierogów - ruskich, z mięsem czy owocami. Super się wyrabia, pięknie wałkuje i później zlepia. A więc zakasujemy rękawy i lepimy pierogi:)


Składniki (na 50-55 piergów):

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
250 ml gorącej wody

Farsz:

1kg/2.2lb mięsa wieprzowego (ja dałam łopatkę)
2 cebule (1+1)
3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki)
przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany (lub kto co lubi)
kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)

Wykonanie:

Ciasto:
Wsypać mąkę do miski, dodać żółtko, olej, sól i wszystko wymieszać. Zrobić dołek w mące i wlewać powoli gorącą wodę (musi być naprawdę gorąca) a drugą reką zagarniać mąkę do tego dołka najlepiej łyżką. Później szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Wałkować odrazu i lepić pierogi.
Można też wrzucić wszystkie skladniki do miski miksera i wyrobić ciasto używając przystawki do ciasta drożdżowego.

Farsz:
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki. 1 cebule pokroić i podsmażyć na złoto razem z czosnkiem. Dodać mięsko i dusić na małym ogniu około 1-1,5 godziny - tak jak gulasz - podlewając wodą lub bulionem. Następnie przestudzić i zmielić. Sos, który zrobił się podczas duszenia zostawić. Można go dodać później do farszu gdyby był zbyt suchy. Drugą cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać do zmielonego mięsa, wymieszać, przyprawić według uznania i wypełniać farszem przygotowane ciasto.

Pierogi gotować w osolonej wodzie około 2-3 minuty po tym jak wypłyną na powierznię.
Z tej ilości składników otrzymuję zazwyczaj 50-55 pierogów.
Ja podaję je zazwyczaj z podsmażoną cebulką lub boczkiem.



Polecam i smacznego!:)

2 comments:

Thanks for stopping by!:)