Jeśli macie w domu banany, które już nie za bardzo nadają się do jedzenia to jest to propozycja dla Was:) Bardzo popularny w Ameryce chlebuś bananowy - właściwie smakuje jak ciasto bananowe. Mięciutki, puszysty i naprawdę bardzo smaczny:) Wypróbowałam kilka różnych przepisów ale ten najbardziej mi odpowiada:) Dostałam go od znajomej mojego męża.
Banany można również zamrozić i w ten sposób uzbierać wymaganą ilość (ja tak właśnie robię) a po odmrożeniu nie wymagają prawie w ogóle ugniatania:) I niech Was nie przeraża ich wygląd bo faktem jest, że nie wyglądają zbyt apetycznie ale zapewniam, że chlebek wyjdzie smaczny:)
Banany można również zamrozić i w ten sposób uzbierać wymaganą ilość (ja tak właśnie robię) a po odmrożeniu nie wymagają prawie w ogóle ugniatania:) I niech Was nie przeraża ich wygląd bo faktem jest, że nie wyglądają zbyt apetycznie ale zapewniam, że chlebek wyjdzie smaczny:)
Składniki:
100g miękkiego masła*
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego
1 i 3/4 szklanki mąki (może być mąka pszenna ale ja daję zawsze pół na pół z mąką razową)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 szklanki mleka + 1 łyżeczka octu (lub 1/4 szklanki maślanki)**
3-4 banany
Wykonanie:
Najpierw mieszamy mleko z octem i odstawiamy na 5-10 minut (mleko się zetnie i będzie wyglądało właśnie jak maślanka).
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Banany zgnieść dobrze widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na puree.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt i jajka i ubić dobrze. Następnie do masy dodać mąkę z proszkiem i sodą, mleko z octem (lub maślankę) a na samym końcu banany i wszystko dobrze wymieszać aby składniki się połączyły.
Przełożyć do przygotowanej foremki-keksówki (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) o wymiarach 23x13cm (9x5in). Piec w temperaturze 175-180C (350F) przez około 50-60 minut.
Polecam i smacznego!:)
*w USA to będzie 6 łyżek (tablespoons) - na każdym maśle czy margarynie mamy zaznaczone łyżki więc łatwo odmierzyć
** maślankę czyli buttermilk można znaleźć m.in. w Lucky ale ja zazwyczaj robię ją sama mieszając mleko z octem (mleko można wykorzystać tutaj jakiekolwiek)
Ale Ty się wyrobiłaś w chlebach!!!! Jestem pod wrażeniem!!! Wielki ukłon i szacun!
ReplyDeleteDzieki!:) Ale ten chlebuś to bardziej jak ciasto bananowe:) Tutaj w US nazywają go chlebem - quick bread:) Spróbuj! Jest pyszny:) Pozdrawiam!:)
ReplyDelete???????????? chleb?????????????? bananowy????????????????? no nie wyobrażm sobie!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteTak chleb:) I tak bananowy (banana bread):) Bardzo popularny w USA i nazywany quick bread:) Warto spróbować naprawdę bo jak juz napisalam smakuje bardziej jak ciasto bananowe! Bardzo dobry:)
ReplyDelete