Klasyczne danie kuchni polskiej i napewno każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Ja przedstawiam mój:) Dość dużo w nim mięska i kiełbasy więc jest naprawdę pożywny:) Podaję z bułeczką zazwyczaj ale można również z ziemniakami. W moim wydaniu przygotowanie bigosu to proces wielostopniowy i zajmuje mi to trochę czasu ale warto się potrudzić:)
Zazwyczaj robię bardzo dużo bigosu i zamrażam a później jak najdzie nas ochota na tego typu jedzonko wyjmuję z zamrażalnika i zostawiam do odmrożenia w temperaturze pokojowej i jest idealny:) Polecam:)
Zazwyczaj robię bardzo dużo bigosu i zamrażam a później jak najdzie nas ochota na tego typu jedzonko wyjmuję z zamrażalnika i zostawiam do odmrożenia w temperaturze pokojowej i jest idealny:) Polecam:)
Składniki:
2 słoiki kapusty kiszonej (860g/30oz każdy)
350-400g (12-14oz) mięsa wieprzowego (daję łopatkę)
350-400g (12-14oz) mięsa wołowego (kupuję takie jak na gulasz - dość chude)
250-300g (8.8-10oz) cienkiej kiełbasy (Waszej ulubionej)
1 duża cebula
113g/4oz masła (1 stick)
113g/4oz margaryny (1 stick)
ziele angielskie (ziarenka), liść laurowy, pieprz, sól i papryka czerwona (wszystko do smaku według uznania)
1 przecier pomidorowy (170g/5.9oz)
1/4 szklanki czerwonego wina
Wykonanie:
Kapustę zawsze najpierw płuczę zimną wodą, następnie wkładam do dużego garnka i zalewam wodą, zagotowuję i odcedzam. Po czym znów wlewam wodę (do 3/4 objętości kapusty), dodaję masło, zielę angielskie, liść laurowy, troszkę pieprzu, soli i papryki, przykrywam i gotuję powoli na małym ogniu (duszę tak samą kapustę około 30-40 minut).
W międzyczasie kroję w kosteczkę kiełbasę. Na patelni rozpuszczam około 2 łyżki margaryny (można też użyć oleju), dodaję kiełbasę i podsmażam na rumiano. Tak przygotowaną kiełbaskę (razem z tłuszczem, który powstał podczas smażenia) dodaję do garnka z kapustą, mieszam dobrze i dalej wszystko duszę na małym ogniu.
Mięsko płuczę i kroję w dość drobną kostkę. Na patelnię wrzucam resztę margaryny oraz pokrojoną w plasterki cebulę, podsmażam aż cebula się zrobi miękka i przeźroczysta. Następnie dodaję pokrojoną wołowinę i duszę lekko podlewając wodą około pół godziny po czym wrzucam mięso wieprzowe i dalej duszę wszystko na małym ogniu (jak gulasz - jeszcze około godziny lub dopóki mięso jest prawie miękkie). Na końcu doprawiam solą i pieprzem i wszystko (razem z powstałym sosem) dodaję do kapusty. Mieszam dobrze i dalej gotuję wszystko razem jakieś 20-30 minut. Następnie dodaję wino oraz przecier pomidorowy i zostawiam na małym gazie na jakies 15-20 minut aby wszystkie smaki ładnie sie połączyły. Ewentualnie doprawiam i danie gotowe:)
Polecam i smacznego!:)
MÓWIE WAM WSZYSTKIM -TEN BIGOSIK JEST WSPANIAŁY :) NA WSZYSTKIE OKAZJE, SZYBKO , POŻYWNIE,I CO NAJWAŻNIEJSZE-SMACZNIE:) ANETKA
ReplyDelete