Tuesday, June 22, 2010

Bułeczki z Makiem



Ulubione bułeczki mojego Męża:) Z dodatkiem miodu a więc są lekko słodkie ale pasują również do wędliny czy sera. Oryginalnie w przepisie były polane lukrem pomarańczowym ale ja robię bez oraz robię je zdecydowanie większe niż autorka przepisu - ona dzieli ciasto na 20 równych części - ja robię zazwyczaj 10-12 bułek - są wtedy zdecydowanie większe i częstując się jedną można już poczuć, że coś się zjadło:)
Polecam do wypróbowania:) Przepis Sary Lewis z książki "The Bread Book".



Składniki:

500g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
3 łyżki (40g) maku
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
4 łyżki miodu
275 ml letniej wody
1 żółtko do posmarowania bułeczek

Wykonanie:

Mąkę wsypać do dużej miski (lub miski miksera), dodać masło i wyrobić aż będzie przypominało kruszonkę. Następnie dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wymieszać po czym dodać miód oraz wlać wodę i zagnieść jednolite ciasto (ja robię wszystko w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto może się troszkę kleić ale starać się nie dosypywać mąki. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączoną powierzchnię i podzielić na 10-12 części (lub 20 - jeśli wolicie małe bułeczki). Uformować każdą część w bułeczkę (najlepiej ręce wkładać do mąki co jakiś czas bo ciasto bedzie się kleić), ułożyć na blaszce obsypanej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (powinny być raz większe).
Wyrośnięte posmarować żółtkiem na górze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C (400F) i piec około 20 minut (małe bułeczki krócej około 12-15 minut). Wyjąć i wystudzić na kratce.


Uformowane bułki przygotowane do pieczenia:
Bułeczki tuż po upieczeniu:
Polecam i smacznego!

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)