Prawda, że uroczo wygląda?:) Uwielbiam biedronki! Więc jak znalazłam ten piękny torcik na blogu Arabeski wiedziałam, że wcześniej czy później go zrobię:) Jest prosty do zrobienia i naprawdę smakuje wyśmienicie:) No i te biedroneczki na górze:) Masa jest lekka i piankowa, przypomina mi troszkę ptasie mleczko. Bardzo nam smakował! Warto wypróbować:)
Biszkopt zrobiłam według mojego przepisu natomiast przepis na masę i pomysł na dekorację wzięłam ze strony wspomnianej wyżej Arabeski.
Biszkopt zrobiłam według mojego przepisu natomiast przepis na masę i pomysł na dekorację wzięłam ze strony wspomnianej wyżej Arabeski.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa Truskawkowa:
4 łyżeczki żelatyny (lub 4 płatki)
70g/2.5oz cukru pudru (około 4 czubate łyżki)
400g/14oz truskawek (zmiksowanych)
300ml śmietany kremówki
125g/4.4oz jogurtu naturalnego (dałam waniliowy 4oz/113g plus 1 łyżeczkę)
Dekoracja:
7-8 truskawek
50g/1.7oz czekolady (ja dałam 25g)
25g/0.9oz masła (dałam niecałe 20g)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywno. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na końcu dodać olej i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm (8in) i piec około 30 minut w temperaturze 180C (360F) - do suchego patyczka.
Masa Truskawkowa:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody - ja wlałam 4 łyżeczki, poczekać aż napęcznieje a następnie dolać gorącej wody (dodałam około 1/4 szklanki) i rozpuścić. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem, wymieszać z puree z truskawek, jogurtem i rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę (mnie wystarczyło około 15 minut wiec radzę sprawdzać masę co jakiś czas) od czasu do czasu wymieszać żeby masa równomiernie gęstniała.
Biszkopt przeciąć na 3 placki. Każdy z nich posmarować tężejącą masą. Posmarować również boki tortu. Gotowy tort ozdobić truskawkami - biedronkami i schłodzić.
Dekoracja:
Truskawki umyć, osuszyć i poprzekrajać wzdłuż na połowę. Czekoladę rozpuścić z masłem (najlepiej w mikrofali) i wymieszać na jednolitą masę. Przestudzić i udekorować truskawki. Ja najpierw końcowki truskawek zamoczyłam w czekoladzie (żeby zrobić główki) a później resztę dekoracji wykonałam używając wykałaczki.
Resztą czekolady zrobiłam dodatkowy wzorek na torciku.
Polecam i smacznego!:)
Hi, Marzena,are you planning to have English version for ths beautiful cake?
ReplyDeleteOMG! I thought there is already English Version for this cake! wow how could I miss that... It will be there today in the evening!:) Sorry about that!
DeleteThank you!
ReplyDeleteYou're welcome!:) My pleasure!:)
Delete