Kolejna pyszna, jesienna zupka, którą Wam gorąco polecam:) Ja wprawdzie kalafiora to najbardziej lubię w panierce ale zupa też dobra z tegoż warzywka wychodzi;) W sezonie jesienno - zimowym każda rozgrzewająca zupa dobra:) Polecam!
Składniki:
około 300g/10.5oz mięsa z kurczaka (np. nóżki, udko, skrzydełka, itp.)
3 średnie ziemniaki
4 średnie marchewki
1 mała cebula (lub 1/2 dużej)
1 pietruszka korzeń
około 450g/1lb kalafiora
5 szklanek wody
sól, pieprz, wegeta
1-2 łyżki zielonej pietruszki (świeżej lub suszonej)
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, ziemniaki w kostkę, cebulę i pietruszkę korzeń zostawić w jednym kawałku. Wszystko wrzucić do dość dużego garnka, zalać wodą.
Przykryć, zagotować, następnie odszumować, dodać 2 łyżki wegety i gotować aż warzywa będą miękkie - około 15 minut.
Wyjąć z zupy cebulę, pietruszkę oraz mięso. Warzywa wyrzucić (chyba że lubicie) a mięso lekko ostudzić, pokroić w małą kosteczkę i wrzucić z powrotem do zupy.
Na koniec dodać zieloną pietruszkę i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem lub wegetą.
Zupę można też zabielić mąką wymieszaną ze śmietaną (2 łyżeczki mąki plus 2 łyżeczki śmietany dobrze wymieszać, dodać jakieś 10 łyżek gorącej zupy, wymieszać aby nie było grudek i wlać to wszystko do zupy, zagotować).
Można też dodać do tej zupy makaron (4-5 garści makaronu ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do zupy).
Polecam i smacznego!:)