Smaczna propozycja na obiadek:) Bardzo nam smakowało więc spróbujcie może i Wam posmakuje:) Słodki smak pomarańczy i miodu świetnie zbalansowała musztarda Dijon a rozmaryn nadał mięsku fantastyczny aromat. Mniam - palce lizać:)
Przepis z książki "Quick, Short Chicken Recipes" by The Confident Cooking (praca zbiorowa).
Przepis z książki "Quick, Short Chicken Recipes" by The Confident Cooking (praca zbiorowa).
Składniki (dla około 4-6 osób):
2 duże pomarańcze
175g (1/2 szklanki) miodu
1 i 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu (najlepiej świeżego)
2 łyżki musztardy Dijon (dałam 2 i 1/2 łyżki)
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1.5 kg (3lb 5oz) kawałków kurczaka (nóżek, skrzydełek, podudek itp.) lub cały kurczak pokrojony na kawałki (ja tak właśnie zrobiłam)
troszkę rozmarynu do posypania przed podaniem
Przygotowanie:
Do miski lub małego naczynia wycisnąć sok z jednej pomarańczy, dodać miód, rozmaryn, musztardę, czosnek i wszystko dobrze wymieszać.
Drugą pomarańczę przekroić na pół a poźniej w 1-centymetrowe plasterki lub półplasterki i dodać do miski z marynatą (ja wrzucam odrazu do mięsa w naczyniu do pieczenia).
Kawałki kurczaka posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać marynatę i wymieszać dobrze aby wszystkie kawałki były równomiernie nią pokryte.
Można piec odrazu ale najlepiej naczynie przykryć i włożyć do lodówki na około 4 godziny aby kurczaczek dobrze sie zamarynował.
Piec bez przykrycia w temperaturze 200C (400F) przez okolo 50-60 minut na złoty kolor przewracając kurczaka i smarując go marynatą co jakiś czas (ja pieklam 60 minut i smarowałam kurczaczka co 20 minut). Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Przed podaniem posypać rozmarynem.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)