Saturday, April 24, 2010

Chleb Najprostszy

English Version


Tak! Najprostszy z prostych, tak że nawet dziecko by go zrobiło:) Dodatkowo jest bardzo dobry! Przypomina polskie pieczywo z najlepszej piekarni. Chrupiąca skórka i mięciutki, "dziurkowany" środek - mniam! Jedyny problem jaki z nim jest to taki, że trzeba czekać na niego dość długo ale smak wynagradza wszystko więc do dzieła - pieczemy!:)
Przepis pierwszy raz podesłała mi moja przyjaciółka Magda a znalazła go na Wielkim Żarciu. Później zetknęłam sie z nim jeszcze na kilku innych blogach kulinarnych.
A tutaj możecie oglądnąć jak robią go dwaj sympatyczni panowie:)


Składniki na 1 mały bochenek:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suchych drożdży


Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól i drożdże i lekko wymieszać. Następnie wlać wodę i łyżką lub ręką zamieszać - niedługo - byle tylko wszystkie składniki się połączyły. Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 a najlepiej na 18 godzin.
Po tym czasie wyjać ciasto na lekko omączoną powierzchnię i odgazować czyli rozpłaszczyć lekko rękami, złożyć na pół i jeszcze raz na pół naciskając cały czas rekami. Następnie uformować owalny bochenek i ułożyć na sciereczce (obficie wysypanej otrębami, mąką, mąką kukurydzianą lub sezamem) gładką stroną do góry, lekko nakryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny (chleb powinien podwoić swoją objętość). Czasami jest dość trudno uformować bochenek bo ciasto może być zbyt luźne wtedy można włożyć go do koszyczka do wyrastania chleba lub np. do durszlaka wyłożonego sciereczką i w ten sposób pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 250-260C (500F) i wkładamy do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie, w którym będziemy piec chleb (musi ono być odporne na wysoką temperaturę, mieć pokrywkę oraz powinno się nagrzewać przez około 1/2 godziny - ja piekę w naczyniu żaroodpornym). Wyrośnięty chleb odwijamy i pomagając sobie rekami zsuwamy ostrożnie do nagrzanego naczynia, nakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 230C (450F) i pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy na kratce.

Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. MAŁO ŻE PROSTY DO ZROBIENIA I SMACZNY!!!!! DO TEGO BARDZO TANI!!!!:) NIEWIELE POTRZEBA ŻEBY GO ZROBIĆ:)P O L E C A M !!!!!!!!!!!!!!1

    ReplyDelete
  2. Tak to prawda:) Wychodzi tanio:) Wszystkie składniki zazwyczaj w domu mamy:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)