Bardzo dobre babeczki (albo jak kto woli muffinki):) Długo szukałam odpowiedniego przepisu aż w końcu stworzyłam własny i wyszły takie jak chciałam:) Są mięciutkie i delikatne - prawie jak puch! No i dodam jeszcze, że są baaardzo proste do zrobienia:)
Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami znalezionymi w Internecie.
Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami znalezionymi w Internecie.
Składniki na 12 babeczek:
150g/5.3oz jagód + garść do posypania na górze
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
225g/8oz/2 sticks miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki mielonych migdałów*
1/2 łyżeczki ekstraktu lub olejku migdałowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jagód) włożyć do jednej miski i zmiksować. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Na górę ułożyć po parę jagód.
Piec w temperaturze 190C (375F) przez około 20-30 minut.
Wystudzić i zajadać:)
150g/5.3oz jagód + garść do posypania na górze
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
225g/8oz/2 sticks miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki mielonych migdałów*
1/2 łyżeczki ekstraktu lub olejku migdałowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jagód) włożyć do jednej miski i zmiksować. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Na górę ułożyć po parę jagód.
Piec w temperaturze 190C (375F) przez około 20-30 minut.
Wystudzić i zajadać:)
Polecam i smacznego!:)
*używam Almonds meal
PRZEPIS TAK PROSTY ŻE AŻ SIE CHCE ZROBIĆ! WYMIESZAĆ, WYMIKSOWAĆ, WYLAĆ I UPIEC-NASTĘPNIE ZJEŚĆ:)DODAM JESZCZE ,ŻE JAGODY TO NAJWSPANIALSZE OWOCE NA ŚWIECIE, ZDROWE, NIE TUCZĄ:), SMAKUJĄ WYŚMIENICIE:) MAŁE -A NIE POZORNE:) BABECZKI Z NIMI WSPANIAŁE!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteDokładnie!:) Mieszamy, pieczemy i jemy pyszności:)
ReplyDelete