Monday, April 19, 2010

Sałatka z Tuńczykiem

English Version

Tym razem coś mniej słodkiego:) Pyszna sałatka, która świetnie pasuje zarówno do wędliny czy mięska jak i do kromki świeżego chleba z masłem:)
Przepis znalazłam bardzo dawno temu gdzieś w Internecie:) Dzieliłam się już nim z kilkoma osobami i wszystkim zawsze smakowało:)

Składniki:

1 szklanka ryżu (tutaj używam zawsze ryżu Uncle-Ben's)
2 puszki tuńczyka (142g/5oz każda)
1 puszka kukurydzy (425g/15oz)
1 puszka groszku (425g/15oz)
1 puszka fasoli czerwonej (425g/15oz)
1-2 paryki czerwone
1 słoik ogórków konserwowych (780g/27oz)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
1/2 - 3/4 szklanki majonezu 

2-5 łyżek śmietany


Wykonanie:

Ryż ugotować. Paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez wymieszany ze śmietaną (ja dodaję najpierw około pół szklanki majonezu plus 2-3 łyżki śmietany a w razie potrzeby dodaję później więcej).




Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)