Przepyszne bułeczki! Moje ulubione! Mięciutkie i delikatne. Piekę je co tydzień i jeszcze się nam nie znudziły. Za każdym razem mogą mieć inny kształt albo formuujemy je po prostu jako zwykłe okrągłe bułeczki i też są pyszne i pięknie się prezentują :)
Fancy Rolls z przepisu Sary Lewis "The Bread Book".
Składniki:
475g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
275 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
Żółtko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
Nasiona i ziarna do posypania (co kto lubi: mak, sezam, słonecznik, kminek, sól, itp.)
Wykonanie:
Autorka tego przepisu proponuje najpierw wsypać mąkę do miski, dodać masło i palcami rozdrobnić je tak żeby wszystko przypominało kruszonkę a później dodaje resztę składników na końcu wlewając wodę.
Ja używam miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Do miski miksera wsypuję najpierw mąkę i dodaję masło, włączam mikser i pozwalam mu troszkę popracować (około 2-3 minuty). Następnie wciąż wyrabiając dodaję sól, cukier i drożdże oraz wlewam ciepłą wodę i zostawiam aby się wyrabiało na jakieś 10 minut (ciasto powinno być miękkie i elastyczne). Po tym czasie przekładam do miski lekko oprószonej mąką, przykrywam folią i zostawiam do wyrośnięcia na około 1-1.5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Następnie wyjmuję ciasto na lekko omączoną powierzchnię, dzielę je na 8 równych cześci (oryginalnie powinno być 12 ale wychodzą wtedy malutkie bułeczki) i formuuję bułki - różne kształty - to już zależy od Waszej wyobraźni:
- koniczynka - z ciasta robię trzy kuleczki i łączę je ze sobą,
- ślimaczek - robię wałeczek długi na około 20 cm i zwijam go jak ślimaka,
- supełek - znów naciągam ciasto na długość 20 cm i zawiązuję na węzełek,
- kwiatuszek - robię jedną kuleczkę, spłaszczam lekko i nacinam od brzegów w pięciu miejscach,
- rogacze - robię jedną kulkę i nacinam na krzyż (jak bedzie rosła to pojawią się rogi).
Tak ukształtowane bułeczki układamy na blaszce (posypanej mąką), przykrywamy folią i zostawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Jak już się napuszą smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami.
Pieczemy w 200C (395F) przez okolo 15-20 minut (jeśli robilismy mniejsze bułeczki to wystarczy około 10 minut).
Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i studzimy.
Jeśli nie uda Wam się zjeść wszystkich bułeczek tego samego dnia proponuję je zamrozić. Super się mrożą i nic się z nimi nie dzieje a po odmrożeniu smakują jak wyjęte prosto z piekarnika:) Ja odmrażam w mikrofali (wkładam bułeczkę na około 20 sekund i gotowa do jedzenia) :)
Polecam i smacznego!:)
ZRÓB NASTĘPNYM RAZEM - OPRÓCZ ŚLIMACZKÓW, RÓŻKÓW,SUPEŁKÓW---- NP.ŻABKI, SERDUSZKA,PALEMKI,ALBO JEŻYKI:) POSYP MAKIEM:)!!! BĘDĄ WYŚMIENITE:)!!! I JAKIE PYSZNE!!!!!:)
ReplyDeleteWSPANIAŁY PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM KAŻDEMU WYPRÓBOWAĆ:)!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteA spróbuje, spróbuje :) Te bułeczki smakują wyśmienicie niezależnie od kształtu:)
ReplyDelete