Monday, April 26, 2010

Ciasteczka jak Pieguski

English Version


Naprawdę smaczne ciasteczka, które można zrobić z różnymi bakaliami, suszonymi owocami czy czekoladą. Przepis dostałam dawno temu i już nie pamiętam od kogo:) Robi się je szybciutko i są naprawdę pyszne a wychodzi ich bardzo dużo - około 60 sztuk! Ja zazwyczaj dzielę ciasto na połowę i do każdej cześci dodaję inne dodatki. Ostatnio były to orzechy i ciemna czekolada (semi-sweet chocolate chips) oraz rodzynki i biała czekolada (white chocolate chips).

Składniki (na około 60 sztuk):

250g miekkiego masła (2 sticks + 2 łyżki)
3/4 szklanki cukru 1 jajko
2 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
około 1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów,
100g/3.5oz groszków czekoladowych białych (lub posiekanej czekolady)
100g/3.5oz groszków czekoladowych ciemnych (lub posiekanej czekolady)

100g/3.5oz rodzynek
Można również dodać maku lub posiekanych suszonych owoców - co kto lubi:)


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę i sól i dobrze wymieszać lub zmiksować (ja wszystko robię mikserem). Następnie dzielę ciasto na dwie cześci i do jednej dodaję orzechy i ciemną czekoladę a do drugiej rodzynki i białą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszać. Z ciasta robić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia w dość dużych odstępach bo ciasteczka się "rozpłyną" na boki. Można je też lekko (ale naprawdę lekko, np. łyżką) spłaszczyć zanim włożymy do piekarnika, wtedy po upieczeniu będą bardziej płaskie (ja moich nie spłaszczałam).
Piec w 200C (395F) około 10-15 minut. Wyjąć i studzić na kratce.




Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)