Wspaniały chlebuś, który znalazłam na wspaniałym blogu Doroty "Moje Wypieki", od którego jestem po prostu uzależniona!
Chleb Sezamowy na maślance.
Bardzo prosty do wykonania i bardzo dobry:)
Składniki:
1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego, greckiego w temeraturze pokojowej (dałam jogurt)
1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka płynnego miodu
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki mąki orkiszowej (dałam pszenną razową)
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki zarodków pszennych (dałam otręby pszenne)
1 łyżeczka drożdży instant
1 i 1/3 łyżeczki soli
po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (dałam 2 łyżki białego)
ponadto do posmarowania zółtko roztrzepane z łyżką mleka oraz po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania bochenka (ja posypałam tylko białym)
Wykonanie:
Do miski (lub do miski miksera) wsypać wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć sciereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką powierzchnię, wyrobić jeszcze raz i uformować bochenek. Przełożyć na blaszkę (lub jeśli ktoś ma do koszyka do wyrastania chleba), przykryć i odstawić do wyrośnięcia (powinien podwoić objętość).
Następnie chlebuś naciąć, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec chleb z parą - albo położyć na dnie piekarnika naczynie żaroodporne z wodą albo popsikać ściany piekarnika wodą (ja tak właśnie robię). Piec 10 minut w temperaturze 240C (465F), następnie 10 minut w 220C (430F) i ostatnie 10 minut w temperaturze 200C (395F). Wyjąć i studzić na kratce.
Można go zamrozić jak juz całkiem wystygnie.
Polecam i smacznego!:)
zrób mi taki chlebuś jak mama będzie od was wracała:) chce spróbować:)!!
ReplyDeleteJa mysle ze musisz przyjechac i wtedy sprobujesz:)
ReplyDeleteJakiś czas temu robiłam ten chlebek i jest pyszny, sam zapach chleba zniewala! Powodzenia Marzenko, będę tu zaglądać:) BJ
ReplyDelete