Naprawdę proste i smaczne ciasteczka:) Robi się je błyskawicznie, są kruchutkie i bardzo maślane:) W sam raz dla niezapowiedzianych gości, którzy mają zapukać do naszych drzwi za jakieś pół godziny:) Przepis znalazłam na niesamowitym blogu Moje Wypieki.
Składniki (na około 30 ciasteczek):
120g (daję 1 stick/4oz) miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
150g mąki (1 szklanka o pojemności 250ml)
kilka kropel Waszego ulubionego aromatu/ekstraktu (ja robiłam je już z migdałowym, waniliowym, cytrynowym i pomaranczowym i za każdym razem rozpływały się w ustach!)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść lub utrzeć mikserem. Z ciasta robić małe kuleczki (mniejsze od orzecha włoskiego), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem i spłaszczać widelcem (stąd ten wzorek).
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180C/355F (zależy od piekarnika).
Polecam i smacznego!:)
Sprobowalam zrobic te zachecajace ciasteczka i wyszly mi calkiem niezle ale...
ReplyDeleteJesli moglabym dac pare rad dla osob, ktore po raz pierwszy zabieraja sie do wypieku:
1)kulki nalezy robic naprawde male (srednica ok 2,5cm) poniewaz w piekarniku one nabieraja obszernych rozmiarow :)
2) nie nalezy mocno "zgniatac" ich widelcem bo za bardzo je rozplaszczymy i wyjda cienkie, rozlane placki,
3) ja niestety za bardzo splaszczylam i w piekarniku mogly byc max 13min, zatem zeby wyszly takie ladne jak na zdjeciu u Marzenki-nalezy mniej splaszczac widelcem, robic mniejsze kulki i wtedy moga sie grzac ok.20min.
Poza tym ciasteczka sa doskonale w smaku, ja dodalam pare kropel aromatu arakowego i wszystkim bardzo smakowaly!!!
Przepis bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny! POLECAM!
Ciesze sie ze smakowaly:) I dzieki za wszelkie dodatkowe rady i uwagi:) Napewno beda pomocne:)
ReplyDeleteA MOŻNA JE NP. ZAMIAST WIDELCA-PODZIURAWIĆ WYKAŁACZKĄ?? WTEDY WYJDĄ TAKIE JEŻYKI! ALBO UFORMOWAĆ TAKIE CIENKIE WAŁECZKI JAK PALUSZKI??? ALBO JESZCZE POZAWIJAĆ TE CIENIUTKIE PASECZKI WKOŁO-I WYJDĄ ŚLIMACZKI!!!??TE CIASTECZKA SĄ TAK PROSTE I SZYBKIE DO ZROBIENIA ŻE GDYBY KTOŚ CHCIAŁ-- TO WYOBRAŻNIA TU MOŻE ZDZIAŁAĆ CUDA:)!!!:)NO I NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA-NAJWAŻNIEJSZY JEST AROMAT-ZA KAŻDYM RAZEM TE SAME CIASTECZKA MOGĄ BYĆ INNEGO SMAKU!!!!!!!!!!!1 BOMBOWE CIACHA:)NAPRAWDE PROSTE, SZYBKIE, TANIE, NO I SMACZNE:)
ReplyDeleteMożna popróbować z innymi kształtami ale ja bym je jednak spłaszczala - przynajmniej troszke - aby się ładnie upiekły. Wałeczki takie jak paluszki powinny być OK:) Pozdrawiam!
ReplyDeleteRewelacja! Najszybsze ciasteczka o jakich słyszałam. Ja dodałam do ciastek miód zamiast aromatu. Pycha! Dziękuje za przepis :)
ReplyDeleteSylwia: ciesze sie ze smakowaly i co za super pomysl z miodem! musze sprobowac:) dzieki i pozdrawiam:)
ReplyDeleteFaktycznie, potwierdzam :) Właśnie zrobiłam ciasteczka. Są pyszne, rozpływają się w ustach. Zdjęcia moich na stronie - http://mydlopowidlo.blogspot.com/2010/11/przepis-na-maslane-ciasteczka-bardzo.html
ReplyDeleteNigdy w życiu nie upiekłam żadnych ciastek - tym razem chyba się skuszę :)
ReplyDeleteno wlasnie je wstawiam, nie dalem aromatow wiec bede just maslane,will see..
ReplyDeleteSuper!:) Daj znac jak wyszly:)
ReplyDeleteSuper, bardzo dziękuję, zaraz spróbuję zrobić ;)
ReplyDeleteA czy aromat w proszku wchodzi w grę? jak tak to w jakiej ilości? z góry dziękuję za odpowiedź i oczywiście genialnie prosty przepis :-)
ReplyDeleteHmm trudne pytanie... bo nigdy nie uzywalam aromatu w proszku - nie wiem po prostu jaka on ma "moc". Ja uzywam tak naprawde ekstraktow (np. pure vanilla extract) ale mysle ze jak dodasz takiego w proszku to tez ciasteczka wyjda:) Gdzies kiedys wyczytalam ze na 1kg produktu dodaje sie 0.3g aromatu w proszku. Wiec ja dalabym po prostu malenka szczypte, doslownie kilka okruszkow:) Aromat nadaje tym ciasteczka dodatkowego "uroku" ale tak naprawde nie jest konieczny:) Mam nadzieje ze troszke pomoglam. Powodzenia!:)
ReplyDeleteDziękuję bardzo. Jak bawiłam się z różnistymi buttercream-ami na cupcakes to nakupowałam aromatów i barwników w proszku i tu było łatwo bo można było ba bieżąco próbować :) Teraz znalazłam jakiś zapomniany aromat w płynie migdałowy także jego użyłam w ciasteczkach a na wierzch dałam polewy czekoladowej tak w te widelcowate wgłębienia :) Następnym razem spróbuje z szczyptą proszkowych - na pewno będzie kolejny raz bo ciasteczka są bardzo smaczne i robi się je super szybko :)
ReplyDeleteCiesze sie ze smakowaly i ze bedzie powtorka:))) Pozdrawiam serdecznie:)
ReplyDeleteJestem po drugiej partii, do ciastek dodałam łyżkę kakao i pół łyżeczki aromatu czekoladowego (wydaje mi się że w proszku jest mniej esencjonalny dlatego dałam ciut więcej niż powinnam), ciasteczka wyszły niezłe aczkolwiek dla mnie troszkę gorzkie, nie wiem czy to przez kakao? aromat był mało wyczuwalny... reszcie smakowało więc tragedii nie było :) foto tych i poprzednich:
ReplyDeletehttp://wstaw.org/m/2011/06/08/080620111457-001.jpg
http://wstaw.org/m/2011/06/08/270520111444-001_.jpg
Dzięki Ponownie i Pozdrowienia.
No piekne te Twoje ciasteczka:) Dobry pomysl zeby zrobic tez czekoladowe i ta polewa na gorze! Mniam:) Pozdrawiam!:)
ReplyDeleteWłaśnie wstawiam je do piekarnika :) zaznacze że jestem facetem i nie pieke zbyt często ;) oby wyszły dobre :)
ReplyDeleteWyjda, wyjda:) Pozdrawiam serdecznie Piekacego Faceta:)
ReplyDeleteWłaśnie wrzuciłam do pieca na wierzchu zrobiłam "widelcową" krateczkę i w rowki posypałam cukrem kryształem a do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy i cytryny zobaczymy czy wyjdą pierwszy raz piekę ciastka
ReplyDeleteNapewno wyjda:))) Powodzenia i smacznego:) Z ta skorka to bardzo dobry pomysl! Juz sobie wyobrazam jakie beda pyyyszne:)))) Pozdrawiam!
ReplyDeletea ja mam pytanie, ile wyjdzie ciasteczek z tych proporcji? :)
ReplyDeleteOkoło 30 ciasteczek:) Pozdrawiam:)
ReplyDeleteGenialny przepis! Co prawda wyszły mniejsze niż się spodziewałam, ale o smak chodzi! :D
ReplyDeleteile to 150 gram maki
ReplyDeleteU mnie 1 szklanka:) Pozdrawiam!
Deleteile to 150 gram maki
ReplyDeleteFajnie! Śmiesznie się złożyło, że mam też taki wpis na blogu i nawet w tym samym kształcie :PP
ReplyDeleteJa znalazlam je na blogu Moje Wypieki:) Popularne sa no i wzorek super:) Pozdrawiam:)
Deletepiekę, podzieliłam na pół - jedna część z aromatem pomarańczowym, a druga z kakao! oby wyszły ;)
ReplyDeletePowodzenia!:) Napewno wyjda:) Pozdrawiam:)
Deletejakie fajne ciacha. dobrze, że przepis taki prosty
ReplyDeleteMi niestety nie wyszly. :(
ReplyDeleteNie dosyc, ze sie nie upiekly, to jeszcze sie przypalily.
ps. Robilam jak w przepisie.
Oh tak mi przykro.... nie wiem co poszlo nie tak ze Ci nie wyszly....:( Z tego co piszesz to jakby piekarnik byl za goracy dla nich... no przykro mi... moze sprobuj jeszcze raz.
DeleteNie wiem czy to wina zbyt gorącego piekarnika. Kulki się rozlały, a powstały "placek" nawet się nie "ściął". Wyszło mi coś w rodzaju przypalonej kruszonki. Raczej nie wypróbuję ponownie tego przepisu. Ewentualnie zmodyfikuję proporcje i dodam jajko.
DeleteDuzo slyszalam o tych ciasteczkach. Mojej szwagierce tez dlugo wychodzily jakies rozlane placki. Tutaj chyba warto jednak zwazyc make bo od niej duzo zalezy, czasami maka jest bardzo wilgotna i ciezsza... Moja szwagierka np. dodala wiecej maki i wyszly znakomite z super wzorkiem. Mnie zawsze te ciasteczka wychodza wlasnie takie jak na zdjeciu... przykro mi jeszcze raz :( Jajka bym jednak nie dawala... no chyba ze samo zoltko. Jak juz sie je dopracuje to sa super!:) Pozdrawiam!:)
DeleteNam wyszło- upiekły się w kombiwarze :) Niestety szybko znikają z talerza :)
ReplyDeleteTo dobrze ze znikaja!:) Fajnie ze wyszly jak powinny:) Pozdrawiam:)
Delete