Jedna z tradycyjnych, polskich zup. Idealna na jesienne i zimowe dni. Dodałam pęczak a więc pęczak jak to pęczak... pęcznieje:) Zupa wychodzi pyszna i gęsta ale gęsta w sam raz:) Tak jak lubimy:) Może i Wy spróbujecie? Polecam!:)
Składniki:
200g/7oz żołądków z kurczaka
około 100g/3.5oz mięsa z kurczaka (udko, pałki, skrzydełka)
3 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1 mała cebula
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
6 szklanek wody
sól, pieprz, wegeta do smaku
3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki w małą kostkę, cebulę i pietruszkę korzeń zostawić w całości. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, dodać 2 łyżki wegety i zagotować. Po zagotowaniu zupę odszumować. Gotować około 15-20 minut, do miękkości warzyw i mięsa.
Wyjąć cebulę i pietruszkę i wyrzucić. Wyjąć też mięsko, oddzielić od kości, pokroić i wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić zupę do smaku, posypać zieloną pietruszką i podawać.
Polecam i smacznego!:)