Friday, December 31, 2010

Szybki Piernik



Szybki bo ciasto nie musi leżakować przed pieczeniem i nie musi też "dochodzić" po upieczeniu. Pieczemy i odrazu można zajadać:) Jest też szybki jeśli chodzi o przygotowanie, wszystko wymieszałam drewnianą łyżką i przelałam do foremek:) Można go również przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi oraz polać polewą. Ja dodałam tylko orzechy do niego i zostawiłam taki bez żadnych dodatków - w swojej prostocie doskonały:)
Przepis z Galerii Potraw.


Składniki:

1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
100g masła (6 łyżek)
3-4 łyżki przyprawy do piernika
1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka karmelu(z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie - ilość według uznania (ja dodałam tylko orzechy)

Wykonanie:

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać po kolei: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Każdy następny składnik dodać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego (ja mieszałam drewnianą łyżką ale można też mikserem). Na koniec ubić pianę z białek i również dodać do ciasta delikatnie mieszając. Wsypać bakalie wymieszać, przełożyć do foremek (u mnie dwie keksówki o wymiarach 23x13cm/9x5inch) ale można też upiec w jednej dłuższej keksówce a nawet w formie prostokątnej. Piec około godziny (ja piekłam 50 minut) w temperaturze 170C/340F. Wyjąć, przestudzić a następnie wyjąć z foremek na kratkę. Kroić i podawać:)


Polecam, smacznego i życzę szczęśliwego Nowego Roku!:)

Thursday, December 30, 2010

Sałatka Jarzynowa



Witam po Świętach:) Mam nadzieję, że mineły Wam spokojnie i wesoło:)
Dziś proponuję Wam sałatkę - chyba najpopularniejszą w Polsce:) Zawsze kojarzy mi się ona ze Świętami czy różnego rodzaju imprezami typu Imieniny czy Urodziny. Zazwyczaj towarzyszy jej jakaś wędlinka plus kawałek chleba i mamy danie po prostu doskonałe:)
Polecam i to bardzo!:) Może na Sylwestrową Noc lub Nowy Rok?:)


Składniki:

5 średnich marchewek
1 duża pietruszka (korzeń)
1 średni ziemniak
1 mała cebula
1 małe jabłko
5 małych ogórków konserwowych
2-3 jajka
3/4 puszki groszku (puszka=425g)
1/2 puszki kukurydzy (puszka=425g)
sól i pieprz do smaku
majonez

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka ugotować w łupinkach, po czym wystudzić i obrać ze skórki (można to zrobić dzień wcześniej). Jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki pokroić w bardzo małą kosteczkę, dodać groszek i kukurydzę, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc). Następnie wyjąć, dodać majonez i podawać.
Z tej ilości składnkików otrzymałam całą miskę (o pojemności 2.4 litra) sałatki.


Smacznego i polecam!:)

Wednesday, December 22, 2010

Makowe Gwiazdki



Świąteczne bułeczki, które napewno będą się pięknie prezentowały na Wigilijnym stole:) Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. W smaku odrazu skojarzyły mi się z krakowskimi obwarzankami sprzedawanymi na Rynku:) Bardzo smaczne. Są też proste do zrobienia, mimo że wyglądają na skomplikowane i nie wymagają wyszukanych składników - napewno wszystko macie już w domu:) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.


Wraz z tymi bułeczkami przesyłam do Waszych domów i rodzin serdeczne życzenia świąteczne.
Zdrowych, radosnych, pogodnych i smacznych Świąt spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze, udanego zimowego odpoczynku oraz wszelkiej pomyślnosci w nadchodzącym Nowym Roku:)
Pozdrawiam serdecznie!
Marzena


Składniki (10 bułeczek):

500g/1lb1oz mąki chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
350ml/11.8 fl.oz ciepłej wody

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
mak do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki na bułeczki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto (można mikserem). Przykryć i odstawić do podwojenia objętości - na około 1 - 1,5 godziny.
Po czym ciasto wyjąć, lekko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Każdą cześć uformować w kuleczkę, lekko spłaszczyć a następnie za pomocą czystej karty kredytowej (krótszą częścią) naciąć trzy razy w środku po czym wywinąć je od środka na zewnątrz tworząc gwiazdkę.




Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem i zostawić do napuszenia na około 30 minut. Następnie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.


Piec w 230C (445F) przez około 12 minut.
Wystudzić na kratce. 
Można też zamrozić.

Polecam, smacznego i do zobaczenia po Świętach!:)

Tuesday, December 21, 2010

Pierogi z Kapustą i Grzybami

My nie jadamy na Wigilii pierogów z kapustą i grzybami ale jest to jedno z dań popularnych tego wieczoru:) W wielu domach królują na stołach tego dnia. Ja je uwielbiam:) Niestety moja rodzinka nie podziela tego zachwytu:) Niemniej jednak polecam i to bardzo:)


Składniki (50-55 pierogów):

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 żółtko
1-2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka bardzo gorącej wody

Farsz:

1kg/2lb2oz kapusty kiszonej
60-70g/2-2.5oz grzybów suszonych
1 duża marchewka - ugotowana
3 duże cebule (2+1)
2 łyżki masła
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej

Wykonanie:

Najpierw robię farsz. Grzyby dzień wcześniej zalać zimną wodą i zostawić na całą noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości (około 1/2 godziny). Kapustę zalać wodą i zagotować. 
Następnie odcedzić i znów zalać wodą, dodać masło i przyprawy i gotować aż będzie miękka (około 1/2 godziny mi to zajęło). 
Grzyby, ugotowaną marchewkę oraz połowę kapusty przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa a drugą część kapusty posiekać nożem (można też wszystko razem posiekać). Dwie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju po czym dodać do kapusty z grzybami, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem według uznania.
Zrobić ciasto. Wrzucić wszystkie składniki do misy miksera i zmiksować aż powstanie gładkie ciasto. Oczywiście można też ręcznie (uważać na gorącą wodę). 

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz (około 1 łyżeczki) i sklejać pierogi.




Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Ostatnią cebulę podsmażyć na oleju i polać nią pierogi. 


Podawać. Można je również zamrozić.


Polecam i smacznego!:)

Monday, December 20, 2010

Ciasteczka z Maszynki



Pyszne, maślane i tak kruche, że rozpływają się w ustach! Ja nadałam im kształt choinek, gwiazdek i kwiatuszków aby się prezentowały bardziej świątecznie:) Jeśli nie macie maszynki do ciastek to można je również wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, np. w formie gwiazki. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, nie ma problemów z wyciskaniem.
Przepis Flo Braker znaleziony tutaj. Polecam i to bardzo!:)


Składniki (na około 70 ciasteczek):

225g masła (2 sticks) - w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
290g/10oz mąki pszennej
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch. Dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Następnie dodać ekstrakty oraz na końcu mąkę z solą - zmiksować dobrze. 
Masę wkładać do maszynki do ciastek i wyciskać ciasteczka.
Piec 12-14 minut (ja piekłam 10 minut) w 180C (355F).
Wystudzić na kratce.


Polecam i smacznego!:)

Friday, December 17, 2010

Sernik Krakowski



Bardzo smaczny, typowo polski, ciężki sernik:) Taki jak lubimy:) Może zagości na Waszych stołach w Święta?:)
Przepis znalazłam na blogu White Plate. Polecam!:)


Składniki:

Spód:

250g/8.8oz mąki
125g/4.4oz cukru pudru
1 jajko
125g/4.4oz masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa serowa:

1kg/2.2lb sera białego - zmielonego

8 jajek (osobno białka i żółtka)
100g/3.5oz miękkiego masła
250g/8.8oz cukru pudru - 200g/7oz + 50g/1.8oz
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej (pominęłam)
100g/3.5oz rodzynek (użyłam currants)
1 żółtko, roztrzepane

Wykonanie:

Z wszystkich składników na spód zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30-40 minut. 

Przygotować masę serową. 
Utrzeć masło, cukier waniliowy oraz 200g cukru pudru na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku ucierając dobrze po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce sera znów dobrze ucierając. 
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, pod koniec dodając 50g cukru pudru. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać (łyżką). Dodać rodzynki oraz mąkę ziemniaczaną (jeśli dodajecie). Wymieszać dobrze.

Z lodówki wyjąć ciasto i podzielić je w proporcjach 2/3 i 1/3. 
2/3 ciasta rozwałkować i włożyć na dno foremki o wymiarach 23x32cm (9x13inch). Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180C (355F).

Na podpieczony spód ułożyć masę serową. Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkować, pociąć na paseczki i ułożyć na masie serowej. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem (tylko kratkę, nie ser). Piec w 180C (355F) przez około 50-60 minut (ja piekłam 45minut).

Wystudzić i ewentualnie polukrować (ja nie lukrowałam). Włożyć do lodówki. Najlepiej kroić następnego dnia.



Smacznego i polecam!:)

Thursday, December 16, 2010

Uszka z Grzybami



Był barszcz, muszą więc być i uszka:) Tradycyjnie na Wigilię:) Ja wykorzystałam grzyby i marchewkę z barszczu ale można oczywiście ugotować oddzielnie w garnuszku. Farszu wyszło mi bardzo dużo i tak około 1/4 zostało. Może jeszcze wykorzystam do czegoś:) Uszka można zrobić wcześniej i zamrozić a w Wigilię tylko odmrozić i wrzucić do barszczu. Ja robiłam bardzo małe uszka więc wyszło ich cała masa bo aż 120 sztuk - ale to nic - nie zmarnują się:)
Polecam:)


Składniki (120 sztuk):

Ciasto:

2 szklanki mąki
1 żółtko
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
2/3 szklanki wrzącej wody

Farsz:

50g/2.5oz suszonych grzybów - ugotowanych
1 mała lub pół średniej ugotowanej marchewki
1 duża cebula - drobno pokrojona
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby i marchewkę zmielić lub bardzo drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na oleju i dodać do grzybów z marchewką. Wszystko wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem - farsz powinien być pikantny.

Zagnieść ciasto (albo ręcznie albo mikserem). Rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty o boku około 4cm (1.5inch). Na każdym kwadraciku kłaść farsz (niedużo - około 1/4 łyżeczki), następnie składać po przekątnej na pół (aby powstał trójkąt), zlepić dobrze boki a następnie uformować uszko.



Wrzucać na osoloną, gotującą się wodę i gotować około 2 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podawać albo wystudzić i zamrozić.


Polecam i smacznego!:)

Wednesday, December 15, 2010

Barszcz Czerwony (Wigilijny)



Do uszek z grzybami:) Na Wigilijny Wieczór:) Zrobiony na wywarze z warzyw oraz suszonych grzybów. Pyszny:) 
Taki sam robię też często do krokietów czy uszek z mięsem ale wtedy nie dodaję grzybów suszonych no i używam mięska:)
Ja dodaję do niego koncentrat barszczu kiszonego - kupuję go w Crossroads Market w Palo Alto:) Można oczywiście kisić samemu ale ja idę tutaj na łatwiznę:)



Składniki:

50g/2.5oz suszonych grzybów (prawdzików najlepiej)
2-3 szklanki zimnej wody

3-4 czerwone buraki (około 1lb/450g) - obrane i pokrojone
2 marchewki (1/2lb/230g)
1 duża pietruszka (4.5oz/125g)
1 duża cebula (4.5oz/125g)
1 łyżka octu
2 łyżki wegety
1 buteleczka kiszonego koncentratu z czerwonych buraków (8.5oz/240g) - ze sklepu:)
6-7 szklanek wody
sól, czarny pieprz, ocet, cukier, majeranek do smaku


Wykonanie:

Dzień wcześniej wieczorem zalać suszone grzyby 2-3 szklankami wody, przykryć i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie do miękkości (około pół godziny). Grzyby zachować np. do farszu na uszka a wodę w której się gotowały dodamy do barszczu.

Do dużego garnka włożyć pokrojone buraki oraz wszystkie warzywa (w całości). Dodać ocet, wegetę, wywar z grzybków i wlać wodę. Zagotować i gotować aż warzywa będą miekkie. Zebrać pianę z zupy jeśli takowa się pojawi.

Następnie barszcz przecedzić przez sitko. Warzywa wyrzucić (można zostawić jedną marchewkę - przyda się do farszu na uszka jeśli takowe planujecie robić). Z powrotem postawić na gazie i wlać do niego koncentrat, wymieszać i podgrzewać (nie gotować bo barszcz straci kolor). Spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz octem (jeśli wydaję się za mało ostry) lub cukrem (jeśli jest za ostry) - wszystko zależy jak mocny i ostry był kiszony barszcz. Posypać majerankiem.

Podawać z uszkami na Wigilię. Lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików.
Można go zamrozić i potem odmrozić w temperaturze pokojowej. Jest równie dobry i nie traci nic na smaku:)

Polecam i smacznego!:)

Friday, December 10, 2010

Trufle Czekoladowe



Smaczne i proste do wykonania. Potrzebujecie tylko dwa składniki - czekoladę oraz serek mascarpone i możecie się cieszyć czekoladowymi pralinkami własnej roboty:) Zalecana jest tutaj czekolada z dużą zawartością kakao (70%) ale ja użyłam takiej co miała 50% i wyszły wspaniałe:) Chodzi o to, że im większa zawartość kakao tym szybciej masa na pralinki zastyga. Moja zastygła po godzinie. Tak naprawdę nieważna jest dokładna ilość składników - najważniejsze aby zawsze dodawać serka i czekolady w proporcjach pół na pół, np. 100g serka plus 100g czekolady itd.
Polecam i to bardzo!:) Mogą stanowić bardzo ładny i smaczny prezent świąteczny - zwłaszcza dla czekoholików:) 
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku:)


Składniki (na około 20 pralinek):

1 pudełeczko serka mascarpone (227g/8oz)
tyle samo ciemnej czekolady (50% lub 70%)

200g/7oz ciemnej czekolady do obtoczenia trufli

Opcjonalnie:

2 łyżki mocnej kawy z ekspresu (lekko ciepłej)
2 łyżki alkoholu (whisky, brandy lub likieru) - ja dodałam do moich pralinek 2 łyżki likieru amaretto

Wykonanie:

Serek mascarpone ubijać aż będzie puszysty (ale nie dłużej niż 4-5 minut bo się zważy). Czekoladę rozpuścić (np. w mikrofali lub kąpieli wodnej) i lekko ostudzoną (nie gorącą) dodać do ubitego serka. Wymieszać dobrze. Jeśli dodajemy kawę czy alkohol to właśnie teraz, mieszamy dobrze i wstawiamy do lodówki na godzinę (masa powinna zastygnąć).
Następnie wyjąć, nabierać masę małą łyżeczką i robić małe kuleczki (bardzo brudna robota:)), odkładać na papier do pieczenia lub pergamin i włożyć do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie rozpuścić czekoladę do obtoczenia pralinek - powinna być ciepła ale nie gorąca.
Pralinki wyjąć i każdą obtoczyć w roztopionej czekoladzie, włożyć znów do lodówki i pozwolić im zastygać około godziny. Po czym można albo jeść:) Albo włożyć do pojemnika i trzymać w lodówce.


Polecam i smacznego!:)

Thursday, December 9, 2010

Wilgotny Piernik na Melasie



Naprawdę wilgotny, mięciutki i delikatny piernik:) Można jeść jak tylko ostygnie:) Bardzo łatwy do wykonania - nawet nie trzeba wyjmować miksera, ja wymieszałam wszystko dobrze drewnianą łyżką i przelałam do foremki. Jest dość mały ale za to naprawdę bardzo smaczny:)
Melasę można dostać w US w Lucky lub Safeway a w Polsce podobno jest dostępna w sklepach ekologicznych. 
Polecam! Przepis znalazłam tutaj:) Składniki zamiast w gramach podaję w szklankach:)


Składniki:

1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
2/3 szklanki cukru
1 jajko - lekko roztrzepane
1/2 szklanki mleka
5 łyżek masła (60g/2oz)
1/2 szklanki melasy (nawet odrobinę więcej)

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy (cynamon, imbir i przyprawę do piernika). Dodać cukier oraz mleko wymieszane z jajkiem. Wszystko dobrze wymieszać (lub zmiksować).
Masło oraz melasę umieścić w małym garnuszku i rozpuścić - tylko do momentu aż rozpuści się masło (nie gotować). Gorącą miksturę wlać do mąki i wymieszać (lub zmiksować) wszystko dobrze.
Przelać do formy (dobrze wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną i naprawdę musi być dobrze wysmarowana bo ciasto lubi się przyklejać do dna) o wymiarach 23x13cm (9x5inch) i piec w 180C (355F) przez około 30 minut (oryginalnie w przepisie jest 50 minut ale moje ciasto po 50 minutach było czarne jak węgiel i twarde jak kamień... drugie już pilnowałam i wystarczyło mu 30 minut - a więc sprawdzajcie). 
Wystudzić najpierw w foremce a później na kratce, kroić i podawać:)



Polecam i smacznego!:)

Friday, December 3, 2010

Pierniczki



Grudzień! Mój ulubiony miesiąc a to dlatego, że kocham święta Bożego Narodzenia! Uwielbiam choinkę, Wigilię no i prezenty też oczywiście :))) Ale najbardziej uwielbiam piec a teraz mam co, np. pierniczki!:) Słodko wyglądające, małe ciasteczka, które będą się pięknie prezentować na świątecznym stole, na choince a także mogą być ślicznym prezentem świątecznym:) 
Te zrobiłam z przepisu podanego przez Bunię Bunię a znalazłam go na blogu Moje Wypieki. Są proste i szybkie do zrobienia. Najwięcej zabawy jest przy dekorowaniu zwłaszcza jeśli trzeba ozdobić jakieś 150 sztuk.... u mnie część zawiśnie na choince a reszta powędruję w prezencie w różne miejsca:) Ja część pierniczków zrobiłam z okienkami - będą się pięknie prezentować na choince ale oczywiście nie trzeba się bawić w witrażyki tylko upiec regularne ciasteczka:) Dodam, że ślicznie zachowują kształt.
Polecam i to bardzo i przypominam, że trzeba je robić już bo potrzebują troszkę czasu aby zrobiły się miękkie:)


Składniki (na około 45 pierniczków):

1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 1/4 szklanki mąki
3 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 4)
1 łyżeczka kako

landrynki lub lizaki (pokruszone) jeśli chcecie pierniczki z witrażykami

Lukier do dekoracji:

1 białko
1,5 - 2 szklanki cukru pudru (zależy jak duże jest białko)
barwniki spożywcze jeśli chcecie dekorować pierniczki kolorowym lukrem

Wykonanie:

Wszystkie składniki na pierniczki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Wałkować (tak cienko jak lubicie) na lekko omączonej powierzchni (ciasto się troszkę klei), wykrawać pierniczki foremkami, układać na blaszce wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia i piec w temparaturze 180C (355F) przez około 8-10 minut (zależy od wielkości foremki).
Jeśli chcecie aby pierniczki ozdabiały Waszą choinkę to tuż przed pieczeniem używając, np wykałaczki należy zrobić w każdym otworek na wstążkę.


Jeśli chcecie pierniczki z witrażykami: 
Najpierw włożyć landrynki lub lizaki do woreczka foliowego i pokruszyć je dobrze uderzając energicznie, np. wałkiem. 
Następnie w pierniczku wycinamy dziurkę, np. używając innej, mniejszej foremki.


Następnie do każdej dziurki wsypujemy pokruszone landrynki (z górką) i pieczemy tak jak pozostałe pierniczki.


Landrynki się rozpuszczą i znów zastygną tworząc okienko:) Pamietajcie, że trzeba zostawić pierniczki z witrażykami na papierze po wyjęciu z piekarnika do momentu, aż całkiem zastygną w środku.


Pierniczki przenieść na kratkę i wystudzić a następnie zapakować do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać aż do Świąt (i tuż przed świętami dekorować) lub ozdabiać odrazu.

Lukier:
Białko ubić a następnie dodać taką ilość cukru pudru aby powstała bardzo gęsta masa (na średniej wielkości białko zużyłam 1,5 szklanki cukru). Przełożyć do rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym czubkiem i dekorować jak chcecie i jak lubicie:) Lukier można również przełożyć do kilku misek i dodać barwniki spożywcze aby uzyskać różne kolory (ja tak właśnie zrobiłam).

Pierniczki zaraz po upieczeniu są mięciutkie a później twardnieją aby znów po około 2-3 tygodniach zrobić się miękkie.



Polecam i smacznego!:)

Wednesday, December 1, 2010

Domowa Przyprawa do Piernika



Święta tuż tuż:) Czas przygotować się na pieczenie, smażenie, gotowanie, itp. itd. Wszak w Polsce zawsze obfitują w rożnorodne potrawy, dania i desery:) Dziś proponuję przygotowanie własnej przyprawy do piernika. Trudno ją tutaj gdzieś kupić a przynajmniej ja nie znalazłam. Słyszałam też, że często te kupne "wzbogacane" są mąką i tak naprawdę nie są tak aromatyczne jak powinny być. Dlaczego by więc nie zrobić własnej, którą użyjemy do piernika czy pierniczków?:) 
Polecam bo warto wypróbować! Opierałam się na przepisie podanym przez Dorotę ale ja użyłam już zmielonych przypraw bo niestety nie posiadam żadnego młynka, w którym to mogłabym wszystko zmielić. Ale i tak wyszła pachnąca i aromatyczna:)


Składniki (na około 3/4 szklanki przyprawy):

10 łyżeczek cynamonu
4 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki goździków
3 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (można dać więcej jeśli lubicie bardziej pieprzną przyprawę)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać dobrze. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i zacienionym miejscu.
Ja przechowuję ją w takim pojemniku i czeka aż zabiorę się za pierniczki:)


Polecam i smacznego!:)

Tuesday, November 30, 2010

Naleśniki



Najzwyklejsze, nasze, polskie naleśniki, które w wielu domach je się na obiad co spotyka się czasem ze zdziwieniem wśród amerykańskich znajomych:) Ja najczęściej podaję z dżemem ale świetnie smakują również z serem albo po prostu z cukrem. W każdej wersji doskonałe:) Zazwyczaj robię po prostu "na oko" ale na potrzeby bloga dokładnie policzyłam czego i ile dodaję:) Polecam!:)


Składniki (na około 8 naleśników):

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz)
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać dobrze.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo). Wlewać około 1/2 szklanki ciasta na jeden naleśnik i piec (na średnim ogniu) z obu stron aż się ładnie zrumieni. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Można je również zamrozić - ja tak często robię; składam w trójkąty (bez nadzienia) i wkładam do pojemników a następnie do zamrażalnika. Odmrażam w temperaturze pokojowej. Smakują doskonale.


Polecam i smacznego!:)

Saturday, November 27, 2010

Sałatka z Kiszonej Kapusty



Wspaniała sałatka! Lekko kwaśna - ja dodatkowo troszkę kapustę przepłukałam w zimnej wodzie aby nie była aż taka kwaśna. Super propozycja do podania z filetem z ryby. Przypomniały mi się lata szkolne i stołówka, na której to też taka była serwowana:)
Przepis znalazłam u Aleex. Polecam i to bardzo!:)


Składniki:

450g/1lb kapusty kiszonej
1 mała marchewka (około 100g/3.5oz)
1/2 małej cebuli (około 75g/2.6oz)
1 małe jabłko (150g/5oz)
1 łyżeczka cukru
sól i czarny pieprz do smaku
sok z około 1/2 małej cytryny
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kapustę lekko odcisnąć (i ewentualnie przepłukać zimną wodą) i posiekać troszkę aby nitki nie były zbyt długie. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko posiekać. Wszystko dodać do kapusty i wymieszać dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz oraz sok z cyrtyny, wymieszać, skropić delikatnie oliwą z oliwek i włożyć na chwilę do lodówki.
Podawać jako dodatek do dań a szczególnie polecam do ryby.


Polecam i smacznego!:)

Thursday, November 25, 2010

Puszyste Placuszki na Maślance



Miękkie jak puch, delikatne i po prostu rozpływające się w ustach! No po prostu pyyyyszne!:) A przy tym proste do zrobienia jak przysłowiowy barszcz:) Śniadanie idealne dla małych i dla dużych a można również jako przekąskę zaserwować:) My się w nich zakochaliśmy po prostu:) Próbowałam również zrobić z jagodami i też wyszły przepyszne:) 
Przepis od mojej przyjaciółki Magdy - dziękuję:)


Składniki (na około 12 placuszków):

1 szklanka maślanki (buttermilk)
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz)
szczypta soli
olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować. Kłaść na rozgrzany olej (około 2 łyżki na jeden placuszek) i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać odrazu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym lub miodem.


Polecam i smacznego!:)