Szybki bo ciasto nie musi leżakować przed pieczeniem i nie musi też "dochodzić" po upieczeniu. Pieczemy i odrazu można zajadać:) Jest też szybki jeśli chodzi o przygotowanie, wszystko wymieszałam drewnianą łyżką i przelałam do foremek:) Można go również przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi oraz polać polewą. Ja dodałam tylko orzechy do niego i zostawiłam taki bez żadnych dodatków - w swojej prostocie doskonały:)
Przepis z Galerii Potraw.
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
100g masła (6 łyżek)
3-4 łyżki przyprawy do piernika
1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka karmelu(z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie - ilość według uznania (ja dodałam tylko orzechy)
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka (osobno żółtka i białka)
100g masła (6 łyżek)
3-4 łyżki przyprawy do piernika
1 kopiata łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka karmelu(z dwóch łyżek cukru upalonych na patelni)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie - ilość według uznania (ja dodałam tylko orzechy)
Wykonanie:
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać po kolei: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Każdy następny składnik dodać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego (ja mieszałam drewnianą łyżką ale można też mikserem). Na koniec ubić pianę z białek i również dodać do ciasta delikatnie mieszając. Wsypać bakalie wymieszać, przełożyć do foremek (u mnie dwie keksówki o wymiarach 23x13cm/9x5inch) ale można też upiec w jednej dłuższej keksówce a nawet w formie prostokątnej. Piec około godziny (ja piekłam 50 minut) w temperaturze 170C/340F. Wyjąć, przestudzić a następnie wyjąć z foremek na kratkę. Kroić i podawać:)
Polecam, smacznego i życzę szczęśliwego Nowego Roku!:)