Wednesday, December 1, 2010

Domowa Przyprawa do Piernika



Święta tuż tuż:) Czas przygotować się na pieczenie, smażenie, gotowanie, itp. itd. Wszak w Polsce zawsze obfitują w rożnorodne potrawy, dania i desery:) Dziś proponuję przygotowanie własnej przyprawy do piernika. Trudno ją tutaj gdzieś kupić a przynajmniej ja nie znalazłam. Słyszałam też, że często te kupne "wzbogacane" są mąką i tak naprawdę nie są tak aromatyczne jak powinny być. Dlaczego by więc nie zrobić własnej, którą użyjemy do piernika czy pierniczków?:) 
Polecam bo warto wypróbować! Opierałam się na przepisie podanym przez Dorotę ale ja użyłam już zmielonych przypraw bo niestety nie posiadam żadnego młynka, w którym to mogłabym wszystko zmielić. Ale i tak wyszła pachnąca i aromatyczna:)


Składniki (na około 3/4 szklanki przyprawy):

10 łyżeczek cynamonu
4 łyżeczki imbiru
3 łyżeczki goździków
3 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (można dać więcej jeśli lubicie bardziej pieprzną przyprawę)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać dobrze. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i zacienionym miejscu.
Ja przechowuję ją w takim pojemniku i czeka aż zabiorę się za pierniczki:)


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. Tak jest bardzo aromatyczna:) Odrazu zapachniało mi świetami jak ją robiłam:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)