Wednesday, December 22, 2010

Makowe Gwiazdki



Świąteczne bułeczki, które napewno będą się pięknie prezentowały na Wigilijnym stole:) Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. W smaku odrazu skojarzyły mi się z krakowskimi obwarzankami sprzedawanymi na Rynku:) Bardzo smaczne. Są też proste do zrobienia, mimo że wyglądają na skomplikowane i nie wymagają wyszukanych składników - napewno wszystko macie już w domu:) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.


Wraz z tymi bułeczkami przesyłam do Waszych domów i rodzin serdeczne życzenia świąteczne.
Zdrowych, radosnych, pogodnych i smacznych Świąt spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze, udanego zimowego odpoczynku oraz wszelkiej pomyślnosci w nadchodzącym Nowym Roku:)
Pozdrawiam serdecznie!
Marzena


Składniki (10 bułeczek):

500g/1lb1oz mąki chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
350ml/11.8 fl.oz ciepłej wody

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
mak do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki na bułeczki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto (można mikserem). Przykryć i odstawić do podwojenia objętości - na około 1 - 1,5 godziny.
Po czym ciasto wyjąć, lekko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Każdą cześć uformować w kuleczkę, lekko spłaszczyć a następnie za pomocą czystej karty kredytowej (krótszą częścią) naciąć trzy razy w środku po czym wywinąć je od środka na zewnątrz tworząc gwiazdkę.




Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem i zostawić do napuszenia na około 30 minut. Następnie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.


Piec w 230C (445F) przez około 12 minut.
Wystudzić na kratce. 
Można też zamrozić.

Polecam, smacznego i do zobaczenia po Świętach!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)