My nie jadamy na Wigilii pierogów z kapustą i grzybami ale jest to jedno z dań popularnych tego wieczoru:) W wielu domach królują na stołach tego dnia. Ja je uwielbiam:) Niestety moja rodzinka nie podziela tego zachwytu:) Niemniej jednak polecam i to bardzo:)
Składniki (50-55 pierogów):
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 żółtko
1-2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka bardzo gorącej wody
Farsz:
1kg/2lb2oz kapusty kiszonej
60-70g/2-2.5oz grzybów suszonych
1 duża marchewka - ugotowana
3 duże cebule (2+1)
2 łyżki masła
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej
Wykonanie:
Najpierw robię farsz. Grzyby dzień wcześniej zalać zimną wodą i zostawić na całą noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości (około 1/2 godziny). Kapustę zalać wodą i zagotować.
Następnie odcedzić i znów zalać wodą, dodać masło i przyprawy i gotować aż będzie miękka (około 1/2 godziny mi to zajęło).
Grzyby, ugotowaną marchewkę oraz połowę kapusty przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa a drugą część kapusty posiekać nożem (można też wszystko razem posiekać). Dwie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju po czym dodać do kapusty z grzybami, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem według uznania.
Następnie odcedzić i znów zalać wodą, dodać masło i przyprawy i gotować aż będzie miękka (około 1/2 godziny mi to zajęło).
Grzyby, ugotowaną marchewkę oraz połowę kapusty przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa a drugą część kapusty posiekać nożem (można też wszystko razem posiekać). Dwie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju po czym dodać do kapusty z grzybami, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem według uznania.
Zrobić ciasto. Wrzucić wszystkie składniki do misy miksera i zmiksować aż powstanie gładkie ciasto. Oczywiście można też ręcznie (uważać na gorącą wodę).
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz (około 1 łyżeczki) i sklejać pierogi.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)