Tuesday, December 21, 2010

Pierogi z Kapustą i Grzybami

My nie jadamy na Wigilii pierogów z kapustą i grzybami ale jest to jedno z dań popularnych tego wieczoru:) W wielu domach królują na stołach tego dnia. Ja je uwielbiam:) Niestety moja rodzinka nie podziela tego zachwytu:) Niemniej jednak polecam i to bardzo:)


Składniki (50-55 pierogów):

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 żółtko
1-2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka bardzo gorącej wody

Farsz:

1kg/2lb2oz kapusty kiszonej
60-70g/2-2.5oz grzybów suszonych
1 duża marchewka - ugotowana
3 duże cebule (2+1)
2 łyżki masła
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej

Wykonanie:

Najpierw robię farsz. Grzyby dzień wcześniej zalać zimną wodą i zostawić na całą noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości (około 1/2 godziny). Kapustę zalać wodą i zagotować. 
Następnie odcedzić i znów zalać wodą, dodać masło i przyprawy i gotować aż będzie miękka (około 1/2 godziny mi to zajęło). 
Grzyby, ugotowaną marchewkę oraz połowę kapusty przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa a drugą część kapusty posiekać nożem (można też wszystko razem posiekać). Dwie cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju po czym dodać do kapusty z grzybami, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem według uznania.
Zrobić ciasto. Wrzucić wszystkie składniki do misy miksera i zmiksować aż powstanie gładkie ciasto. Oczywiście można też ręcznie (uważać na gorącą wodę). 

Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz (około 1 łyżeczki) i sklejać pierogi.




Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Ostatnią cebulę podsmażyć na oleju i polać nią pierogi. 


Podawać. Można je również zamrozić.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)