Sunday, August 21, 2011

Naleśniki Pomarańczowe

English Version


Na moim drzewku pomarańczowym wciąż mnóstwo pomarańczy:) Tak więc znalazlam super przepis aby je wykorzystać w jakiś sposób - w końcu ile można jeść i jeść?:) Naleśniki wyszły wspaniałe i napewno jeszcze wrócę do przepisu bo wszystkim moim domownikom smakowało i to bardzo:) 
Z serwisu Palce Lizać.

Składniki (10-12 naleśników):

Naleśniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 jajka
2 łyżki cukru
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
szczypta soli

Nadzienie serowe:

250g/8.8oz sera białego
4 łyżki śmietany
2 łyżki cukru (lub więcej jeśli wolicie bardziej słodkie)

Wykonanie:

W dużej misce trzepaczką lub mikserem dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodając roztopione masło. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać troszkę więcej soku lub mleka. Odstawić na 20-30 minut. 
Smażyć cienkie naleśniki na rumiano z obu stron (2-3 minuty na średnim ogniu i niewielkiej ilości oleju). Podawać z ulubionym dżemem lub białym serem jak ja. Można również polać roztopioną czekoladą plus bita śmietana lub gałka lodów.

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i wypełniać naleśniki.


Polecam i smacznego!:)

Sunday, August 14, 2011

Kluski Kładzione

English Version


Jeśli macie ochote na szybki lunch lub lekki obiad bezmięsny to jest to propozycja dla Was:) Szybko sie te kluseczki robi i smakują doskonale. Można je również wykorzystać jako dodatek do obiadu a nie samodzielne danie i podać np. z sosem gulaszowym lub innym mięskiem i sałatką. Pyszne po prostu! Polecam!:) Wzorowałam się na przepisie znalezionym w książce "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję".

Składniki (dla 2 osób):

1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
woda (u mnie niecałe 1/4 szklanki)

około 100g/3.5oz sera białego
2 łyżki rozpuszczonego masła
cukier

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, szczyptę soli oraz tyle wody aby powstało gładkie ciasto, które łatwo będzie się nabierało łyżeczką. Ja dodałam niecałe 1/4 szklanki. Jeśli robiliście kiedyś lane ciasto do zupy to ma to być podobna konsystencja. Ciasto wybijać przez jakiś czas drewnianą łyżką aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ja po prostu bardzo energicznie je mieszałam.


Małą łyżeczką nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluseczki na gotującą się osoloną wodę (za każdym razem łyżeczkę maczać w wodzie aby lepiej się formowało kluseczki). Gotować około 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na talerz łyżką cedzakową lub po prostu odcedzić na sitku.
Masło rozpuścić, ser biały pokruszyć palcami.
Kluski podawać polane masłem, posypane cukrem oraz pokruszonym serem.


Można też serwować je tylko z cukrem, albo tylko z masłem, albo z sosem mięsnym. To już według własnych upodobań:)


Polecam i smacznego!:)

Sunday, August 7, 2011

Pstrąg z Sosie Kremowo - Musztardowym

English Version


Bardzo ciekawe danie:) Z przepisu Marthy Stewart - ale ona robiła w ten sposób pierś z kurczaka. Ja postanowiłam sos wykorzystać do ryby i wyszło pysznie!:) Zresztą Martha też proponuje go do pstrąga lub łososia:) Pewnie z kurczakiem też byłoby pysznie:) A więc polecam w jakiejkolwiek wersji.

Składniki (3-4 osoby):

około 450g/1lb filetów z pstrąga
1/4 szklanki wina (wytrawnego)
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka suszonego estragonu (tarragon) - ja nie miałam i dodałam łyżkę świeżego szczypiorku
sól, pieprz czarny lub cytrynowy
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Rybę umyć i lekko osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Następnie rybę wyjąć z miski. Na patelni rozgrzać około 2-3 łyżek oleju. Smażyć rybę z obu stron aż będzie upieczona (około 2 minuty z każdej strony - zależy od grubości filetu). Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Na tą samą patelnię wlać wino. Gotować cały czas mieszając około 1 minuty - aż się ilość zredukuje o połowę. Następnie dodać kremówkę, musztardę i estragon. Gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje - jakieś 3-4 minuty.


Polać sosem rybę i serwować odrazu.


Polecam i smacznego!:)

Wednesday, August 3, 2011

Ośmiorniczki czyli Lunch dla Niejadka

English Version


Prawda, że fajne?:) Mojej córce też się podobały i bardzo chętnie i szybko zjadła swój lunch:) Nie jest to właściwie przepis a jedynie pomysł jak urozmaicić jedzenie dziecku:)

Potrzebujecie parówkę lub parówki w zależności od apetytu. Ja kupiłam takie krótkie parówki więc przekroiłam każdą na połowę a następnie każdą przecięłam (ostrym nożem) tak jak na zdjęciu:


Czyli na krzyż a później każdą ćwiartkę znów na połowę. Następnie tak przygotowane parówki gotujemy kilka mimut i wtedy pięknie się rozchodzą i powstaje ośmiorniczka:)
Ja dodałam im oczka i buźki z ketchupu - aby były bardziej realistyczne.
Tak przygotowane ośmiorniczki można też wykorzystać jako przystawki na przyjęciu dla dzieci.


Jeśli macie dłuższe parówki trzeba odciać obie końcówki a środek zostawić (bo byłyby za duże ośmiornice) lub zrobić z niego kraba:) Odsyłam do linka poniżej.

Pomysł znaleziony na blogu "Cute food for kids" na którym to znajdziecie jeszcze wiele innych pomysłów na wspaniałe potrawy dla dzieci (i nie tylko):)

Polecam i smacznego!:)