Na moim drzewku pomarańczowym wciąż mnóstwo pomarańczy:) Tak więc znalazlam super przepis aby je wykorzystać w jakiś sposób - w końcu ile można jeść i jeść?:) Naleśniki wyszły wspaniałe i napewno jeszcze wrócę do przepisu bo wszystkim moim domownikom smakowało i to bardzo:)
Z serwisu Palce Lizać.
Składniki (10-12 naleśników):
Naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 jajka
2 łyżki cukru
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
szczypta soli
Nadzienie serowe:
250g/8.8oz sera białego
4 łyżki śmietany
2 łyżki cukru (lub więcej jeśli wolicie bardziej słodkie)
Wykonanie:
W dużej misce trzepaczką lub mikserem dokładnie wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodając roztopione masło. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać troszkę więcej soku lub mleka. Odstawić na 20-30 minut.
Smażyć cienkie naleśniki na rumiano z obu stron (2-3 minuty na średnim ogniu i niewielkiej ilości oleju). Podawać z ulubionym dżemem lub białym serem jak ja. Można również polać roztopioną czekoladą plus bita śmietana lub gałka lodów.
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i wypełniać naleśniki.
Polecam i smacznego!:)