Ja wciąż poszukuję nowych inspiracji dla niepozornego kurczaczka:) Pomysł na kurczaka w pomidorach znalazłam dawno, dawno temu, jeszcze w czasach kiedy nie blogowałam i niestety nie zapisałam źródła. Długo jakoś się do niego zabierałam:) W końcu zrobiłam, zmieniając oryginalny pomysł. Super danie, zwłaszcza jak podacie z makaronem:) Smakuje rewelacyjnie w takim połączeniu. Zdecydowanie do wypróbowania:) Polecam!:)
Składniki:
1 średni kurczak
1 marchewka
1 cebula
1 puszka sosu pomidorowego (425g/15oz)
1 szklanka wody
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
sól i pieprz
olej do smażenia
1 łyżka śmietany (albo więcej jeśli lubicie)
parę łyżek posiekanego szczypiorku do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na małe kawałki. Posolić i oprószyć pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka. Marchewkę w słupki.
Na patelni rozgrzać parę łyżek oleju, dodać cebulę i podsmażyć aż będzie miękka i przeźroczysta.
Dodać marchewkę i smażyć jeszcze kilka minut.
Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec kurczaka.
Na tej samej patelni podsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Dodać oleju jeśli potrzeba.
Podsmażone mięso przełożyć na warzywa w naczyniu.
W misce wymieszać dobrze sos pomidorowy, wodę, miód, musztardę oraz sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem.
Zalać kawałki kurczaka przygotowanym sosem.
Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez około 1 1/2 godziny, na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby sos troszkę zgęstniał.
Kurczaka przełożyć na półmisek. Do sosu dodać śmietanę i wymieszać, polać nim kurczaka. Sos można też zblendować aby miał lepszą konsystencję ale proponuję usunąć wtedy przynajmniej część cebuli z sosu aby nie był on gorzki.
Podawać z makaronem lub ziemniakami i ulubioną sałatką.
Polecam i smacznego!:)