Thursday, September 26, 2013

Zupa Ziemniaczana

English Version


Ta zupa zawsze kojarzy mi się z jesienią i wykopkami:) Ale robię ją nie tylko jesienią. Bardzo często gości na naszym stole. Boczek nie jest tutaj konieczny, ja czasami dodaję dwie nóżki z kury i też smakuje super:) Polecam i to bardzo!:) 


Składniki (dla 6-8 osób):

około 900g/1.9lb ziemniaków
1 pietruszka
3 małe marchewki
1/2 cebuli
100g/3.5oz wędzonego boczku
1 łyżka masła
6-7 szklanek wody
sól, pieprz, vegeta do smaku
3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:

Cebulę posiekać, boczek pokroić w małą kosteczkę. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz cebulę i boczek i podsmażyć chwilkę aż cebula się ładnie przyrumieni.


Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, pietruszkę zostawić w jednym kawałku.


Dodać do garnka. Wlać wodę, dodać soli, pieprzu, vegety i zagotować. Odszumować i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (15-20 minut).
Następnie wyłowić część ziemniaków (u mnie to jakaś 1/3 wszystkich), rozgnieść je widelcem i dodać do zupy.


Jest to całkowicie opcjonalne ale te ziemniaki fajnie zagęszczają trochę zupę i smakuje dzieki temu jeszcze bardziej "ziemniaczanie".


Polecam i smacznego!:)

Monday, September 23, 2013

Puszysta Szarlotka

English Version


Jeśli chodzi o szarlotki to każdej mowię TAK:) Ta jest miękka, troszkę jak biszkopt z jabłkami chociaż nie do końca bo jednak to ciasto jest cięższe niż tradycyjny biszkopt. Jak dla mnie pycha!:) Robi się ją też dość szybko, co jest dodatkowym plusem:) W sam raz na dobry początek jesieni!:) 
Z przepisu znalezionego na Wielkim Żarciu.


Składniki:

szklanka = 250ml

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
225g/8oz/2 sticks masła lub margaryny - rozpuszczonej
szczypta soli

około 1-1.4kg/2.2-3lb jabłek (użyłam Granny Smith)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemnaczanej (lub 1 kisiel cytrynowy)

Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na kosteczkę lub na małe plasterki. Wrzucić do garnka, dodać cukier i smażyć około 10-15 minut, dodając w trakcie smażenia cynamon.


Mają być miękkie ale nie muszą się rozpaść na marmoladę. Lekko wystudzić a następnie dodać do nich mąkę ziemniaczaną lub kisiel (sypki). Jabłka można zrobić dzień wcześniej.

Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę.



Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ubitych jajek i wymieszać.
Następnie dodać roztopione masło i znów wymieszać.


Połowę ciasta wylać na natłuszczoną blaszkę do pieczenia (23x32cm/9x13inch).


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C/350F na jakieś 10 minut.
Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie przygotowane jabłka.


Wylać na górę drugą połowę ciasta (nie musi wyglądać idealnie;)).


Piec około 45-50 minut w temperaturze 180C/350F.


Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

Thursday, September 19, 2013

Kotlety Schabowe z Parmezanem i Pietruszką

English Version


Znudził Wam się klasyczny schabowy? No to polecam moją wersję:) Zawsze to jakaś odmiana a muszę przyznać, że dorzucenie serka i pietruszki do bułki tartej, bardzo pozytywnie odmieniło to jakże klasyczne danie:) Polecam na następny obiad!:) Wypróbowałam też taką panierkę na rybce i też się sprawdziła i smacznie wyszło:) Zapraszam!:)


Składniki:

4 kotlety schabowe
4 łyżki mąki pszennej
2 małe jajka
1 szklanka bułki tartej
8 łyżek startego sera parmezan
2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia


Wykonanie:

Kotlety umyć, osuszyć, opószyć solą i pieprzem i rozbić tłuczkiem.


Do jednej miski wsypać mąkę. W drugiej roztrzepać widelcem jajka. Do trzeciej wsypać bułkę tartą, ser oraz pietruszkę i wzystko dobrze wymieszać.


Kotlety panierować kolejno w mące, jajku oraz bułce z parmezanem i pietruszką.


Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.


Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.


Polecam i smacznego!:)

Monday, September 16, 2013

Placek Drożdżowy ze Śliwkami i Kruszonką

English Version


W sezonie na śliwki takiej klasyki nie może zabraknąć!:) Ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwy rarytas, przynajmniej dla mnie i rodzinki:) Tym razem kruszonkę zrobiłam używając brązowego cukru oraz dodałam do niej cynamon i kardamon. Wyszło pysznie!:) Polecam Wam bardzo! Nie ma dużo pracy z tym ciastem, zwłaszcza jeśli użyjecie drożdży suchych, tak jak ja:)
Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego.


Składniki:

Ciasto:
500g/1.1lb mąki pszennej
5 łyżeczek suchych drożdży (lub 40g świeżych)
240ml mleka
113g/4oz masła - roztopionego i wystudzonego
150g/5.3oz cukru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

około 1kg/2.2lb śliwek

Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
113g/4oz masła
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu

Wykonanie:

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać sól oraz drożdże i wszystko wymieszać.


Następnie dodać resztę składników (mleko ciepłe ale nie gorące!) oprócz masła, wymieszać i wyrabiać przez chwilę.


Następnie dodać roztopnione masło i wyrobić gładkie ciasto. Można oczywiście robić to ręcznie. Ciasto może się kleić. Jeśli klei się bardzo to dosypujemy troszkę mąki (ja dodałam 2 płaskie łyżki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1-1.5 godziny).


Jak ciasto sobie rośnie to przygotować śliwki i kruszonkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i wyrobić palcami. Odłożyć.



Śliwki umyć, lekko osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść po czym włożyć do natłuszczonej blaszki (23x32cm/9x13inch) dociskając palcami do brzegów. Na ciasto wyłożyć przygotowane śliwki (skórką na dół).


Po czym posypać wszystko kruszonką. Odstawić przykryte ściereczką na jakieś 30 minut aby się napuszyło.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 40-55 minut (zależy od piekarnika, oryginalnie w przepisie było 40 minut ale ja piekłam 55 minut i dopiero wtedy ciasto było OK).


Wyjąć, wystudzić, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

Wednesday, September 11, 2013

Zupa z Cukinii

English Version


Super zupka o wspaniałym, zielonym kolorze:) Jeśli lubicie cukinie to Wam posmakuje:) Gęstość zupy sami sobie możecie regulować dodając mniej lub więcej wody. Można też podawać ją bez makaronu, po prostu jako krem z cukinii z grzankami i łyżką kwaśnej śmietany. Co kto lubi i jak lubi. Ja ją uwielbiam! Może i Wam przypadnie do smaku?:) Polecam!:)


Składniki:

680g/1.5lb cukinii
1/2 cebuli
3 małe marchewki
2 skrzydełka z kurczaka
1 plasterek żółtego sera (ja dałam wędzoną goudę)
8-10 szklanek wody (w zależności jak gęstą chcecie zupę)
sól, pieprz, wegeta do smaku
ewentualnie śmietana do podania
około 100g/3.5oz makaronu do podania

Wykonanie:

Cukinie pokroić w plasterki lub w kostkę. Wrzucić do garnka.


Cebulę i marchewkę obrać i dodać do garnka w jednym kawałku. Dorzucić skrzydełka, dolać wodę i zagotować.


Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miekkie. Dodać ser żółty. Następnie wyjąć marchewkę i mięsko a resztę zupy zmiksować.


Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Mięsko również można obrać, kości wyrzucić a pokrojone na małe kawałki mięso dodać do zupy (jeśli lubicie, ja tak robię).
W osobnym garnku ugotować makaron (u mnie małe gwiazdki) i dodać do zupy.
Podawać ze śmietaną lub bez.


Polecam i smacznego!:)

Monday, September 2, 2013

Lekkie Ciasto z Owocami

English Version


Jedno z lepszych ciast z owocami jakie jadłam:) Szybkie i proste do zrobienia, puszyste jak biszkopt (zresztą robi się go podobnie jak ja robię biszkopt), lekkie i naprawdę zawsze wychodzi!:) Ja robiłam je w dwóch wersjach - dwu- i jednokolorowej i w obu wspaniałe! Jasne ciasto jest wyższe, jednak ciasto z dodatkiem kakao troszkę jest cięższe i nie rośnie aż tak wysoko. Robiłam już z truskawkami i borówką amerykańską oraz z malinami i borówką. Super!:) Zachęcam bardzo do zrobienia. Jak tylko dorwę jakieś dobre śliwki to też je zrobię:) Można też użyć owoców mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem.
Przepis z "Moje Wypieki".


Składniki:

szklanka = 250ml

6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
150ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 600g/1.3lb owoców (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier (po 2-3 łyżki). Następnie po jednym żółtku ubijając dobrze po każdym dodaniu. Nie przerywając ubijania wlewamy powoli olej. Następnie dodajemy wanilię i dobrze mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, dodajemy do ubitych jajek. Dobrze wymieszać.



Jeśli robimy dwukolorowe ciasto - dzielimy je teraz na dwie części i do jednej dodajemy przesiane kakao. Dobrze wymieszać.


Ciasto jasne przelać do foremki (23x32cm/9x13inch) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Na jasne ciasto wyłożyć ciemne i wyrównać (nie musi być idealnie).


Na górze ułożyć owoce (u mnie truskawki i borówka amerykańska).


W przypadku tylko jednokolorowego wypieku, ciasto wlewamy na blaszkę i układamy na górze owoce (u mnie maliny i borówka).


Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 170C/340F przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 45 minut.
Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.




Polecam i smacznego!:)