Tuesday, June 26, 2012

Tęczowy Tort (Rainbow Cake)

English Version


To jest tort z prawdziwym WOW w tle:) Kładziemy na stole zwykły, biały, niewinnie wyglądający torcik aby po ukrojeniu pierwszego kawałka usłyszeć WOW ale fajny!:) Przynajmnie u nas tak było:) Szczególnie dzieci będą tym tortem zachwycone. Oczywiście nie polecam go robić zbyt często ze względu na barwniki spożywcze ale na wyjątkowe okazje jest idealny:) Dodam jeszcze, że jest naprawdę wysoki!:) Możecie zrobić tutaj także inny, dowolny, Wasz ulubiony krem ale ważne aby był biały bo tylko taki będzie się ładnie komponował z tymi kolorami tęczy:)
Pomysł z bloga Whisk Kid ale wykonanie całkowicie autorskie:) A to dlatego, że nie trawię amerykańskich ciast a tym bardziej maślanych kremów:) I jeszcze jedna ważna uwaga. Do tego ciasta nadają się tylko barwniki w żelu. Płynne się nie sprawdzą, kolory nie wyjdą takie ładne. Ja mogę polecić Wilton Gel Food Coloring




I zostawiam Was z tym tęczowym tortem na jakiś czas:) Wylatuję jutro na wakacje i wracam dopiero w połowie sierpnia i pewnie troszkę czasu upłynie po powrocie zanim wrócę do pieczenia, gotowania i blogowania:) Życzę Wam wszystkim udanych wakacji! Odpoczywajcie i cieszcie się słonkiem i ciepłem bo ani się nie obejrzymy i przyjdzie jesień i zima!:) 
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!:)


Składniki:

Biszkopt:
6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1 łyżeczk ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
szczypta soli

po 1/4 łyżeczki z każdego barwnika spożywczego w ŻELU: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony

Krem:
około 950ml/1 quart śmietany kremówki (dokładnie 1quart = 946ml)
300g/11oz serka mascarpone (1 1/2 opakowania)
7 łyżek cukru pudru (lub mniej lub więcej zależy jak słodki lubicie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier - po 1-2 łyżki. Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać cukier waniliowy lub ekstrakt i ubić.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodawać w trzech turach do ubitych jajek, dokładnie ale delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką (aby za bardzo piana nie opadła). Po czym dodać olej - po dwie łyżki i dobrze mieszać łyżką aby składniki się połączyły.
Całe ciasto rozłożyć równo do 6 miseczek.


Do każdej miseczki dodać barwnik i wymieszać delikatnie ale dobrze (!) aby równo rozprowadzić barwnik w cieście bo później zostaną Wam mokre plamki barwnika na cieście.


Kolejne części ciasta przełożyć do przygotowanych foremek - 23cm/9inch każda - popsikanych olejem w sprayu lub wysmarowanych masłem. Ja piekłam placki w dwóch turach po trzy bo nie miałam aż sześciu takich samych foremek i wszystko wyszło OK.


Placki pieczemy 10 minut każdy w 180C/360F. Następnie wyjmujemy, studzimy krótko w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krem:
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz ekstrakty. Następnie dodajemy do ubitej serek mascarpone (powinien być w temperaturze pokojowej) i dobrze mieszamy. Krem gotowy. Odkładamy troszkę kremu jeśli chcemy zrobić dekorację na górze (3-4 łyżki, zależy co planujecie).

Składamy nasz tort:
Na paterę czy deskę kładziemy najpierw fioletowy placek, smarujemy kremem (około 3 duże łyżki kremu), przykrywamy niebieskim i znów krem i tak dalej z zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym (tak jak tęcza).


Całość tortu na zewnątrz smarujemy dokładnie kremem i ozdabiamy jak sobie życzycie.




Polecam i smacznego!

Sunday, June 24, 2012

Pierogi z Truskawkami

English Version


W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć pierogów z truskawkami:) Zwłaszcza gdy w domu dużo wielbicieli pierogów:) Wyszły pyszne! Wszystkim smakowało a więc może i Wy spróbujecie?:) Polecam bo warto - trzeba korzystać z truskawek póki są takie smaczne:)

Składniki (na około 40 pierogów):

3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżki oleju
1 szklanka bardzo gorącej wody

około 450g/1lb truskawek
cukier (około 1/4 szklanki)

śmietana i cukier do podania

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić każdą na trzy części (lub na połowę jeśli są mniejsze).

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Najlepiej wrzucić wszystkie składniki do miksera i pozwolić mu wyrabiać przez chwilkę - aż zacznie się formować w kulę. Jeśli nie macie miksera można zagnieść oczywiście ręcznie ale uwaga na gorącą wodę!

Ciasto rozwałkować ale nie za cienko (pierogi z owocami są lepsze gdy ciato jest grubsze). Szklanką albo innym kółeczkiem wycinać krążki (u mnie o średnicy 9cm/3.5inch). Na każdym krążku układać około 3 kawałki truskawki oraz posypać 1/4 łyżeczki cukru.


Sklejać dokładnie brzegi pierogów i układać na deseczke posypanej mąką.


Gotować w osolonej wodzie około 2-3 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię.


Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. Albo po prostu z cukrem albo z czym tam lubicie:)



Polecam i smacznego!:)

Friday, June 22, 2012

Sałatka Grillowa II

English Version


Naprawdę prosta i nie wymagająca jakichś skomplikowanych przygotowań sałatka. Potrzebujecie  tylko trzy składniki i mamy pyszną sałatkę na weekendowe grillowanie:) Wydaje się taka niepozorna ale zachwyca smakiem! My się wszyscy nią zachwycaliśmy przy naszym grillu:) Polecam do wypróbowania bo warto! Przepis z bloga Aleex, ja tylko zmniejszyłam ilość składników:)

Składniki (3-4 osoby):

1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
4 jajka
2-3 łyżki majonezu (u mnie majonez pół na pół z jogurtem naturalnym)
sól i pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Rzodkiewki umyć i pokroić w małą kostkę, tak samo jajka.



Szczypiorek opłukać i również pokroić drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, pieprz i majonez. Odstawić do lodówki aby smaki się trochę przegryzły. Podawać jako dodatek do dań z grilla. Można też podawać tę sałatkę bez majonezu i też smakuje wyśmienicie!:)


Polecam i smacznego!:)

Tuesday, June 19, 2012

Pieczone Ziemniaki z Cytryną i Tymiankiem

English Version


Ziemniaki, które możecie podać zarówno do grillowanych mięs jak i do zwykłego kotleta:) Najlepsze będą tutaj młode ziemniaczki:) Nie są z chrupiącą skórką ale za to bardzo aromatyczne dzięki tymiankowi oraz cytrynie. Jak dla mnie świetne po prostu!:) Przepis ze strony Kwestia Smaku z tym, że ja nie robiłam w papilotach tylko po prostu przykryłam folią całe naczynie. Polecam bo warto spróbować!:)

Składniki (3 osoby):

680g/1lb8oz ziemniaków (użyłam małych baby potatoes)
3 łyżki masła
3 gałązki tymianku
1 cytryna
sól morska
czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki umyć i osuszyć (nie obierać ze skórki). Rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i pieprzem, dodać kawałki masła. Cytrynę wyszorwać. Połowę pokroić na plasterki a następnie każdy plasterek na połowę, dodać do ziemniaków. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok (prosto na ziemniaki w naczyniu). Dorzucić gałązki tymianku, przykryć folią alumioniową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 205C/400F.


Piec około 40 minut, ostatnie 10 minut bez przykrycia aby się lekko przyrumieniły (ale nie jest to konieczne).


Podawać odrazu.


Polecam i smacznego!:)

Friday, June 15, 2012

Polędwiczka Wieprzowa z Grilla

English Version


Jak już znudzi się Wam grillowanie kiełbasek czy kurczaka w tym sezonie letnim to polecam wypróbować grillowaną polędwiczkę:) Smakuje wyśmienicie i jest dość szybka w przygotowaniu - oczywiście po zamarynowaniu - macie tylko jakieś 4 minuty czekania i można się delektować pysznym mięskiem:) Polecam!:)

Składniki (4 osoby):

około 650g/1lb5oz polędwiczki wieprzowej (1 kawałek)
sól, pieprz

1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
4 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z wszystkich błonek. Pokroić po skosie, wrzucić do miski i oprószyć lekko solą i pieprzem.


W małej miseczce lub garnuszku wymieszać dobrze wszystkie składniki na marynatę: oliwę, wino, zmiażdżony czosnek, posiekaną drobno cebulkę, rozmaryn oraz sól i pieprz. Wlać tak przygotowaną marynatę do miski z mięsem. Przykryć i odstawić na kilka godzin.


Następnie polędwiczki wyjmujemy z marynaty i pieczemy na grillu - około 2 minuty z każdej strony.


Podawać odrazu z sałatką lub innymi dodatkami.


Polecam i smacznego!:)

Monday, June 11, 2012

Dwukolorowy Torcik Truskawkowy

English Version


Czerwiec to u mnie czas swiętowania:) Obie moje córeczki urodziły się właśnie w tym miesiącu:) Na torciku, który Wam dziś prezentuję, zapaliliśmy jedną świeczkę:) Dwukolorowy bo zrobiłam jasny i ciemny biszkopt no i przełożyłam tort pyszną, truskawkową bitą śmietaną:) Wszak czerwiec to truskawki więc warto z nich korzystać:) Mała zajadała ze smakiem:) Polecam i to nie tylko dla dzieci!:)

Składniki:

Biszkopt jasny:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli

Biszkopt ciemny:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli

Truskawkowa bita śmietana:

około 900g/2lb truskawek
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego

2 szklanki kremówki
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Każdy z biszkoptów przygotowujemy tak samo. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli aż będą sztywne. Cały czas ubijając dodajemy cukier (po 1-2 łyżki), następnie dodajemy wanilię a potem po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao w przypadku ciemnego biszkoptu, przesiewamy. Następnie partiami dodajemy do ubitych jaj i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu, też stopniowo, dodajemy olej (po jednej łyżce) i znów dobrze ale delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (ja używam non-stick spray) o średnicy 20cm/8inch. Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Studzimy przez moment w foremce a następnie na kratce. Całkowicie zimny przecinamy na pół aby otrzymać dwa blaty ciasta. W ten sposób otrzymamy dwa jasne i dwa ciemne krążki ciasta. Ja je jeszcze troszkę "wyprostowałam" ścinając na górze.


Aby przygotować bitą śmietanę musimy zacząć od przygotowania truskawek. Myjemy je, odszypułkowujemy i przecinamy na połowę. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej matą do pieczenia lub pergaminem, polewamy syropem kukurydzianym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C/350F przez około 40 minut.


Następnie studzimy i blendujemy na gładkie puree (otrzymamy około 2 1/2 szklanki puree). Można to zrobić dzień wcześniej. Puree musi być całkowicie zimne.

Śmietanę wlewamy do naczynia w którym będzie ubijana i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do lodówki wkładamy również końcówki od miksera. Po około pół godzinie wyjmujemy śmietanę, dodajemy cukier puder i wanilię i mieszamy dobrze. Następnie ubijamy aż śmietanka będzie ubita. Jeśli planujecie napisy na torcie lub chcecie ozdobić go jakoś używając białej śmietanki teraz będzie czas na odłożenie wymaganej ilości (ja odłożyłam 1/2 szklanki). Do reszty dodajemy 1 szklankę puree truskawkowego i ubijamy. Gotową bitą śmietaną przekładamy biszkopty.

Na desce lub paterze położyć jedną część ciemnego biszkoptu, rozsmarować na nim 2-3 łyżki puree truskawkowego, następnie rozłożyć równomiernie część bitej śmietany, przykryć jasnym krążkiem biszkoptu i znów posmarować truskawkowym puree i znów bita śmietana i tak aż do końca.



Górę dekorujemy dowolnie. Wkładamy do lodówki na conajmniej 2-3 godziny. Po czym kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.



Polecam i smacznego!:)

Tuesday, June 5, 2012

Ucierane Ciasto z Truskawkami

English Version


Czerwiec! Czas na truskawki!:) I dziś zapraszam Was na proste, ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką:) Takie są najlepsze i u nas znikają w oka mgnieniu!:) Może i Wy się skusicie?:) 
Ciasto to podczas ucierania ma tendencję do ważenia sie ale nie przejmujcie się tym w ogóle! Po dodaniu suchych składników odzyskuję piękną konsystencję i jak widać na zdjęciach pięknie wygląda (i smakuje!):) Polecam szczególnie z truskawkami! Ale można zrobić je z różnymi owocami zarówno świeżymi jak i mrożonymi:)

Składniki:

225g/8oz masła (2 sticks)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżki proszku do pieczenia

około 500-600g/1.1-1.3lb truskawek

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
113g/4oz masła (miękkiego)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puch (masa powinna być naprawdę lekka i puszysta). Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Stopniowo dodać do utartej masy. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23x32cm/9x13inch.
Truskawki umyć, odszypułkować i jeśli są duże przekroić na połowę. Ułożyć na cieście, jedna obok drugiej.


Szklankę mąki, pół szklanki cukru oraz masło włożyć do miski i wyrobić palcami aż się składniki połączą i otrzymamy kruszonkę. Posypać nią ciasto równomiernie.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C/360F i piec około godziny (do suchego patyczka). Wystudzić, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)