Monday, April 29, 2013

Ziemniaki z Masłem i Koperkiem

English Version


Smaczny pomysł na ziemniaki. Super pasują do wszelkiego rodzaju mięsa. Ja lubię troszkę podpieczone i chrupiące na zewnątrz ziemniaki z delikatnym i miękkim środkiem i te właśnie takie wyszły:) Zainspirował mnie taki torebkowy fix, który dostałam kiedyś w prezencie z Polski:)  Te wychodzą jednak jeszcze smaczniejsze:) Polecam na jakiś obiadek:)

Składniki:

około 700g/1.5lb ziemniaków (użyłam czerwonych)
4 łyżki masła (3+1)
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ja skórkę zostawiłam ale jak nie lubicie możecie obrać ziemniaki).


Posypać solą i pieprzem i wymieszać.


Jedną łyżkę masła rozsmarować na dnie naczynia do pieczenia (tak mniej więcej).


Pozostałe 3 łyżki masła pokroić na mniejsze kawałki, koperek drobno posiekać.


Wrzucić ziemniaki do przygotowane naczynia, dodać masło i posypać koperkiem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 255C/490F przez około 25-30 minut. Po 10 minutach pieczenia wymieszać ziemniaki aby pokryły się rozpuszczonym masłem i koperkiem. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyłam grilla aby się przypiekły bo takie lubię najbardziej.
Wyjąć i odrazu podawać.


Polecam i smacznego!:)

Thursday, April 25, 2013

Surówka z Ogórka i Rzodkiewki

English Version


Chrupiąca i orzeźwiająca sałatka:) Prawdziwie wiosenna, stworzona z dwóch ulubionych składników mojej starszej Pociechy, która potrafi wyjeść z lodówki każdy, nawet najmniejszy kawałek ogórka a rzodkiewki zagryza jak najlepsze ciasteczka:) 
Polecam do wypróbowania!:)

Składniki:

1 pęczek rzodkiewek (około 10 sztuk)
1 średni ogórek zielony
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Ogórka obrać i też pokroić na plasterki. Można to zrobić na tarce.


Szczypiorek drobno pokroić.


Wszystkie składniki wymieszać. Dodać soli i pieprzu, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.


Następnie dodać łyżkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać. Dodać śmietanę.


Spróbować i ewentualnie doprawić według własnego smaku.
Podawać do mięs lub ryby.


Polecam i smacznego!:)

Monday, April 22, 2013

Kolorowa Galaretka

English Version


Przy okazji robienia kolorowego sernika na zimno, zrobiłam również taki oto prosty deser z galaretek. Specjalnie dla mojej starszej córki, która ze wszystkich deserów świata, zawsze wybierze galaretkę:) Możecie zrobić z tylu galaretek ilu chcecie i jakich tylko chcecie. Najważniejsze aby miały różne kolory, wtedy wygląda tak fajnie i kolorowo. Nic tylko łyżki w ręce!:) Patent z miseczkami wyściełanymi folią jest naprawdę super!:) Polecam i to bardzo!:) 

Składniki:

4 różnokolorowe galaretki (u mnie cytrynowa, pomarańczowa, poziomkowa i agrestowa)

4 miseczki
folia spożywcza

Bita śmietana do serwowania

Wykonanie:

Miseczki wyścielić folią spożywczą.


Każdą z galaretek rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody, lekko przestudzić a następnie wlać do miseczek. Włożyć do lodówki i zostawić do całkowitego zastygnięcia (można to zrobić dzień wcześniej).
Następnie wyjąć każdą galaretkę na deseczkę, podnosząc za brzegi folii, usunąć folię (odchodzi bez problemu) i pokroić na kosteczki.



Wszystkie kosteczki wrzucić do dużej miski i lekko przemieszać. Albo też odrazu wsypywać do pucharków, w których będziecie serwować deser.


Dekorować bitą śmietaną i podawać.
Przechowywać w lodówce.


Polecam i smacznego!:)

Thursday, April 18, 2013

Kolorowy Sernik na Zimno

English Version


Mój sernik na zimno z serkiem philadephia w troszkę innej, ciekawszej formie:) Nie mogłam się oprzeć:) Zobaczyłam kiedyś, gdzieś, nie pamiętam gdzie tak właśnie przygotowany kolorowy sernik na zimno i postanowiłam zrobić własny w takiej właśnie wersji:) Wszystkim się bardzo podobał a dzieci były wręcz zachwycone, zwłaszcza że uwielbiają galaretki pod każdą postacią:) Super propozycja nie tylko dla dzieci:) Spróbujcie a napewno wywoła uśmiech na nie jednej twarzy:) Polecam!:)

Składniki:

290g/10oz pokruszonych ciasteczek (użyłam graham crackers)
113g/4oz/1 stick masła - rozpuszczonego

2 opakowania serka philadelphia (każde opakowanie 226g/8oz)
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

3 różnokolorowe galaretki (u mnie wiśniowa, pomarańczowa i agrestowa)
Bita śmietana do dekoracji i podania

Wykonanie:

Najpierw rozpuścić trzy galaretki, każdą w 1 szklance wody. Wlać do miseczek wyłożonych folią spożywczą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.



Można to zrobić dzień wcześniej. Następnie każdą z galaretek wyjąć na deseczkę i pokroić w kosteczkę.



Pokruszone ciasteczka wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko. Powinno to wyglądać jak mokry piasek.


Tortownicę o średnicy 23cm/9inch wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem i wcisnąć całą masę ciasteczkową na jej dno i kawałek do góry na bokach. Włożyć do lodówki aby ciasteczka zastygły ładnie. Można to również zrobić dzień wcześniej.


Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody, wystudzić do zimna a właściwie to powinna się już ścinać.
Serek philadelphia utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem na puch.


W osobnej misce ubić kremówkę na sztywno. Dodać do serka i wymieszać/utrzeć dobrze.


Następnie cały czas ucierając, cienkim strumieniem wlewać tężęjącą galaretkę cytrynową. Masa będzie bardzo płynna ale tak ma być. Do miski z masą serową dodać pokrojone w kosteczkę galaretki (można zostawić kilka kostek do dekoracji) i delikatnie wymieszać łyżką.


Wylać całość na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i włożyć do lodówki.


Po kilku godzinach lub następnego dnia sernik wyjąć z lodówki, delikatnie wyjąć z tortownicy, zdjąć papier/pergamin, ozdobić bitą śmietaną i galaretkami, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

Monday, April 15, 2013

Kapuśniak

English Version


Klasycznie. Z kuchni polskiej. Pyszny kapuśniak na kapuście kiszonej. Dla takiego wielbiciela kwaśnych zup jak ja... coś wspaniałego!:) Spróbujcie może i Wam posmakuje:) Zupy wychodzi cały, dość duży garnek, na dwa dni dla czteroosobowej rodzinki w sam raz:)

Składniki:

350g/12.3oz żeberek wieprzowych
150g/5.3oz kiełbasy
2 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1/2 cebuli
1 słoik kiszonej kapusty (450g/1lb)
2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta
1 łyżka suszonego majeranku
2-3 łyżki suszonej zielonej pietruszki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
woda
olej do podsmażenia kiełbasy i cebuli

Wykonanie:

Do jednego garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz żeberka.


Dolać około 8 szklanek wody, dodać sól, pieprz oraz łyżkę vegety. Zagotować, odszumować, zmniejszyć ogień i gotować chwilkę aż warzywa będą prawie miękkie.

Kapustę wyjąć ze słoika (zostawiając kwaśną wodę, poźniej dodamy ją do zupy), przepłukać zimną wodą i posiekać.


Włożyć ją do drugiego garnka, dodać wody tak aby ją mniej więcej pokryła (około 6 szklanek u mnie), wrzucić zielę angielskie, liść laurowy, troszkę soli i pieprzu i gotować do miękkości (około 15-20 minut).

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju a następnie dodać do garnka z warzywami.


Na tej samej patelni (już nie dodając oleju) podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.


Dodać do warzyw. Następnie dodać ugotowaną kapustę (odcedzoną). Wymieszać i zagotować. Jeśli zupa jest za gęsta dodać szklankę lub dwie wody. Dodać przecier pomidorowy, wodę z kiszonej kapusty (tyle ile lubicie) doprawić majerankiem, suszoną pietruszką oraz solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.
Podawać. Równie dobra następnego dnia.


Polecam i smacznego!:)

Wednesday, April 10, 2013

Rosół Wołowy

English Version


Najbardziej lubię rosół z kurczaka:) Ale czasami dla odmiany robię taki oto wołowy. Tym bardziej, że mięso wołowe mogę wykorzystać później na pyszne pierogi i problem z głowy. Może spróbujecie? Polecam!:)

Składniki:

około 1kg/2.2lb wołowiny
1 cebula
1 pietruszka
3 marchewki
1 pęczek zielonej cebulki
1 pęczek zielonej pietruszki
12 szklanek wody
3 łyżki vegety
sól i czarny pieprz

makaron nitki do podania (około 250g/8.8oz)

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć lekko i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do dużego garnka.
Warzywa obrać, pietruszkę i cebulę zostawić w jednym kawałku, marchewki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z mięsem. Z pęczka zielonej cebulki odkroić białe części i dodać również do garnka. Wlać wodę, dodać sól, pieprz i vegetę.


Zagotować, odszumować i na małym ogniu gotować aż warzywa i mięsko będą miękkie (około 20-25 minut). Pod koniec gotowania dodać pokrojoną zieloną cebulkę.
Usunąć z rosołu mięso (i wykorzystać, np. na pierogi) oraz pietruszkę i cebulę (i ja wyrzucam).


Posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką. Makaron ugotować osobno i podawać z rosołem.


A mięsko zmieliłam, dodałam dwie duże, podsmażone na oleju cebule i zrobiłam pyszne pierogi:) Wyszło ich baaaardzo dużo:)


Polecam i smacznego!:)

Sunday, April 7, 2013

Sałatka Ziemniaczana z Kurczakiem

English Version


Święta, święta i po świętach;) W tym roku jakoś dłużej wracałam po nich do rzeczywistości:) Rozleniwiają! Wprawdzie w poniedziałek wszyscy pracujący wracają do pracy ale akurat dla mnie to zawsze troszkę wolnego bo zaraz po Wielkanocy zaczyna się u nas przerwa wiosenna w szkole córki a więc można poleniuchować caaaaały tydzień!:) Oczywiście to leniuchowanie to takie aktywne ale zawsze to miło wstawać troszkę później niż zwykle:)
A wracając do rzeczywistości... dziś proponuję Wam smaczną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem kurczaka. Ja wykorzystuję do niej mięso z rosołu, bo nigdy nie wiadomo co z nim zrobić:) Ale można też upiec do niej mięsko w piekarniku wtedy będzie jeszcze smaczniejsza:) 
Polecam i to bardzo!:)

Składniki:

250g/8.8oz ugotowanego mięsa z kurczaka (u mnie mięso obrane z 5 nóżek/pałek kurczaka)
około 600g/1.3lb ziemniaków - ugotować i ostudzić
2 jajka ugotowane na twardo
2-3 ogórki konserwowe
1/4 cebuli
8-10 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku
koperek do dekoracji

Wykonanie:

Mięso, ziemniaki, jajka oraz ogórki pokroić w mniej więcej taką samą kosteczkę.



Cebulę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.


Dodać majonez, śmietanę i musztardę i wymieszać. Włożyć do lodówki.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Z podanych składników otrzymacie taką oto miskę sałatki, jak na zdjęciu poniżej.


Polecam i smacznego!:)