Od ponad 5-ciu lat mieszkam w Stanach Zjednoczonych. I to właśnie tutaj uzależniłam sie od pieczenia i gotowania:) Chyba wynika to z faktu, że tak trudno znaleźć tutaj dobre ciasto, chleb czy bułkę. Tak więc w moim domu wciąż sięgam do polskiej tradycji kulinarnej i na tyle na ile to możliwe staram się odtworzyć smaki i zapachy domu polskiego.
Zaczynam od szarlotki. Taką piekła moja mama i taką piekę i ja:)
Przepis z moich notatek.
Ciasto:
450g/about 1lb mąki
300g/2 sticks + 5 tablespoons margaryny (lub masła)
150g/5.2oz cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
Mąkę przesiać z solą, dodać margarynę, żółtka, cukier, posiekać wszystko nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Przygotować jabłka.
Masa jabłkowa:
Okolo 8-9 jabłek na szarlotkę*
1/2 szklanki cukru
1 (8g/0.28oz) opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
Połowę jabłek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać cukru i przesmażyć na marmoladę (około godziny nam to zajmie).
Następnie dodać drugą połowę startych jabłek, cukier waniliowy, cynamon i smażyć jeszcze około pół godziny.
Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej żeby były całkiem zimne zanim ułożymy je na cieście).
Składamy naszą szarlotkę:
Jedną część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na około 5mm i wykładamy do foremki ( 22 x 32cm / 9x13in). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C (355F) i pieczemy okolo 10-15 minut.
Wyjmujemy, studzimy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy na jabłka - albo rozwałkowujemy albo robimy z ciasta krateczkę. Ja zawsze robię krateczkę:
Nakłuwamy i pieczemy około 45-50 minut w 180C (355F).
Polecam i smacznego!:)
*używam Red Delicious lub Granny Smith apples
zrobilam szarlotke wg. przepisu i wyszla pyszna!!! dzieki za inspiracje i czekam na nastepne:)
ReplyDeleteCiesze sie ze smakowala!:)
ReplyDelete