Wednesday, March 2, 2011

Zupa Jarzynowa

English Version


W mojej zupie jarzynowej jest wszystko, jest też bardzo pożywna:) Córka ją uwielbia, mąż czasami narzeka, że za dużo "trawy" a jak dla mnie jest po prostu idealna:) I myślę, że dla wszystkich wielbicieli warzyw też będzie idealna:) 
Polecam do wypróbowania:)


Składniki:


2 kawałki kurczaka (około 300g/11oz) - udka, podudzia, pałki, skrzydełka itp.
1 duży ziemniak (300g/11oz)
5 średnich marchewek (350g/12oz)
1 pietruszka (100g/3.5oz)
1/4 dużej cebuli (75g/3oz)
4 małe pieczarki (50g/2oz)
150g/5oz różyczek brokułów
200g/7oz różyczek kalafiora
2 garści fasolki zielonej
2 garści groszku zielonego
3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
10 szklanek wody
3 łyżki wegety
sól i pieprz do smaku
75g/3oz makaronu (ulubionego)


Wykonanie:


Do dużego garnka wkładamy umyte i oczyszczone mięso, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i cebulę (w całości) oraz różyczki kalafiora i plasterki grzybków. Zalewamy wodą, dodajemy wegetę i doprowadzamy do wrzenia. Jak się zagotuję usuwamy pianę, dodajemy brokuły, zieloną fasolkę i groszek, zmniejszamy ogień i gotujemy powoli jakieś 10 minut lub aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy posiekaną zieloną cebulkę i pietruszkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Usuwamy z zupy pietruszkę korzeń oraz cebulę i mięso. Mięso odkładamy aby troszkę przestygło po czym oddzielamy od kości, drobno kroimy i dodajemy z powrotem do zupy. Pietruszkę i cebulę wyrzucam. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać. Można też zabielić śmietaną wymieszaną z mąką (2 łyżeczki śmietany plus 2 łyżeczki mąki) ale ja akurat jarzynowej nie lubię zabielonej:)


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)