Pycha! Od kiedy pierwszy raz je spróbowałam po prostu je uwielbiam!:) Sos w którym zatapiamy jajka jest wspaniały!:) Dodatkowo robi się je szybko i nie wymagają jakichś specjalnych składników.
Idealne na Wielkanocne śniadanie! Przepis możecie modyfikować dowolnie w zależności od tego ilu gości się spodziewacie. Ilość składników, które tutaj podaję powinna wystarczyć dla około 4-6 osób.
Polecam i to bardzo. Przepis dostałam od Mamy mojego męża.
Składniki:
6 jajek - ugotowanych na twardo i przekrojonych na pół
1 pęczek rzodkiewek - startych na tarce o grubych oczkach
1 pęczek szczypiorku (u mnie pudełeczko 21g/0.75oz) - drobno posiekany
1 szklanka śmietany (sour cream)
1 szklanka majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać najpierw śmietanę i majonez. Następnie dodać starte rzodkiewki oraz pokrojony szczypiorek - wszystko wymieszać dobrze i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Włożyć do sosu połówki jajek - jedna obok drugiej (zatopić).
Schłodzić przed podaniem.
Polecam i smacznego!:)
o jaka fajna propozycja;)
ReplyDeleteja tez te jajka uwielbiam ale jakos mnie to nie dziwi bo przepis pochodzi od tego samego, znajomego autora :))))
ReplyDeleteKradnę pomysł :)
ReplyDelete