Monday, March 14, 2011

Schab z Kminkiem

English Version


Tak upieczony schab - w dość niskiej temperaturze, dłużej, bez uprzedniego obsmażania na patelni no i zawinięty w oven bag - jest mięciutki, kruchy i delikatny. Polecam do wypróbowania:) Jak nie lubicie kminku można nie dodawać, też będzie dobry. Jak dla mnie idealny do ziemniaczków albo małych kluseczek śląskich lub gnocchi!:) 


Składniki:

700g/1.5lb schabu bez kości
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku do smaku
2 łyżki masła
1 łyżka kminku

woreczek do pieczenia (oven bag) lub naczynie żaroodporne z przykrywką

Wykonanie:

Mięso umyć i lekko osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić na około 2 godziny (ale jak nie macie czasu można też piec odrazu).
Mięso przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać masło i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (albo włożyć tylko do naczynia). Posypać po wierzchu kminkiem, związać woreczek (zrobić w nim pare dziurek aby powietrze miało jak uchodzić), albo po prostu przykryć naczynie.
Piec w temperaturze 180C (355F) przez około 2 godziny. Jeśli nie używacie woreczka można od czasu do czasu polewać schab sokiem, który się wytworzył podczas pieczenia.
Następnie upieczony schab przełożyć na talerz lub półmisek, pokroić na dość grube plastry i polać sosem (ale bez sosu też będzie dobry:)).
Cały sok spod mięska przelać do małego garnuszka, dodać troszkę wody lub wywaru mięsnego (około 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. W kubeczku rozetrzeć dokładnie 1 łyżeczkę śmietany i 2 łyżeczki mąki, dodać do tego parę łyżek gorącego płynu, wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego się sosu, wymieszać i pogotować aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polać schab i podawać z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

Thanks for stopping by!:)