Znów jedno z popularnych i ogólnie znanych dań polskich. I podobno albo się je lubi albo nienawidzi:) W naszym domu tylko ja jestem ich wielbicielką i rzadko się w związku z tym pojawiają na naszym stole. Ale ja lubię je bardzo i dlatego polecam:) Można je podawać ze śmietaną, sosem grzybowym lub mięsnym a nawet z cukrem.
Składniki (na 9 małych placuszków):
2 duże ziemniaki (około 700g/1.5lb)
1/4 dużej cebuli - drobno posiekanej
1 żółtko
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do pieczenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce lub wrzucić do food processor i zmiksować. Następnie odcedzić z nadmiaru wody (np. na sitku). Włożyć do miski, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Wkładać około 1 łyżkę (z górką) ciasta na jeden placek i piec na średnio rozgrzanym oleju aż będą rumiane z obu stron - około 1-2 minuty z każdej strony.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z ulubionym dodatkiem.
Polecam i smacznego!:)
u mnie się je zdecydowanie lubi :-)
ReplyDeletezawsze bardzo lubiłam placki ziemniaczane;) dodatkowo u mnie obowiązkowo spora porcja natki pietruszki do ciasta
ReplyDeleteMalwinko następnym razem spróbuje dodać:)
ReplyDelete