Friday, October 1, 2010

Letni Piankowy Deser



Tak naprawdę nie jest to żaden nowy przepis. Możecie znaleźć u mnie już przepis na sernik na zimno z serka philadelphia oraz na ptasie mleczko:) Ten deser to połączenie tych dwóch ciast. Tak więc propozycja podania a nie przepis dziś:) Skoro lato nas nie opuszcza i trudno naprawdę byłoby wytrzymać w domu przy włączonym piekarniku trzeba więc zrobić coś słodkiego zamiast piec:)
Polecam do przetestowania:) Nie tylko smakuje dobrze ale i wygląda smakowicie prawda?:)


Składniki:

200g/7oz herbatników (albo biszkoptów)

250 ml/8.5 fl. oz śmietany kremówki (heavy whipping cream)
1 serek philadelphia (226g/8oz)
1/4 szklanki cukru pudru
1 galaretka - 85g/3oz - u mnie wiśniowa

300 ml/10 fl. oz śmietany kremówki (heavy whipping cream)
1 galaretka - 170g/6oz - u mnie pomarańczowa

dodatkowo 1 galaretka (u mnie limonkowa) na górę ciasta (170g/6oz)

Wykonanie:

Na dół prostokątnej formy o wymiarach 23x32cm/9x13inch wyłożyć warstwę herbatników.


Masa serowa:
Najpierw rozpuścić galaretkę wiśniową w 3/4 szklanki wody, wystudzić do zimna.
Ubić serek philadelphia z cukrem pudrem na puch. W osobnym naczyniu ubić śmietanę, dodać do masy serowej i wymieszać dobrze (można mikserem). Następnie cały czas ubijając wlewać powoli zimną galaretkę. Wymieszać dobrze i wlać na herbatniki. Wyrównać. Na górze masy serowej ułożyć kolejną wartwę herbatników i włożyć do lodówki.


Masa piankowa:
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić do zimna. Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać powoli zimną galaretkę. Wymieszać aby się ładnie połączyły składniki i wylać na herbatniki.

Galaretkę limonkową rozpuścić w 3 szklankach wody, wystudzić i wlać na górę ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Podawać pokrojone na kwadraty.

Polecam i smacznego!:)

3 comments:

  1. pychota!!!!!!!!!!!!!!!! ptasie mleczko, sernik i galaretka zawsze i wszędzie sie sprawdzą!!!!!!!!!!!!szczególnie polecam!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. To ciasto jest proste,a smakuje wybornie.Najlepsze jest na drugi dzień ale trudno jest się powstrzymać,żeby nie spróbować wcześniej.Mieszkam w Belgii,zaprosiliśmy z mężem naszych belgijskich znajomych,a,że było bardzo ciepło postanowiłam,że podam właśnie to ciasto na deser,znajomi byli zachwyceni,zniknęła cała blaszka,a dzisiaj robię znowu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo sie ciesze ze tak smakowalo! :) Ja tez robie je czesto zwlaszcza latem jak nie chce sie piekarnika odpalac :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Delete

Thanks for stopping by!:)